Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-leden-2017  •  Vydáno: 1.1.2017 20:29  •  Autor: Petra Bendzáková

Myšky - leden 2017

Hned na začátku prosince jsme se těšili na Mikulášskou nadílku. Nikoho si čertík neodnesl, všichni jsme byli vzorní a krásně odpřednášeli básničky a zazpívali koledy. No to by nebylo, abychom nedostali výslužku - letos v podobě sladkých perníčků. Kuchařské dovednosti jsme si ověřili výrobou zdravého cukroví a to 9. prosince a šlo nám to báječně. Posoudit to mohli i rodiče a sourozenci, kterým jsme jistě dali ochutnat. 13.prosince na Sv. Lucii nás ve třídě navštívily tzv. Lucky a kontrolovaly, jestli máme pěkně uklizené hračky. Vánoční trhy, na které jsme se chystali tvorbou svícínků, se vyvedly nádherně a všude zavládla příjemná vánoční atmosféra. Celý měsíc jsme poslouchali a zpívali si koledy. Společně jsme si povídali o nejrůznějších tradicích a zvycích, které doma dodržujeme, ale také jsme si pověděli i o těch méně známých. S tím, jak prožívají Vánoce v jiných zemích jsme se seznámili i pomocí obrázků. Ve třídě nás také navštívil Ježíšek a pod stromečkem našly myšky spousty stavebnic, hraček a výtvarných pomůcek. Jedinečnou atmosféru Vánoc jsme ve školce prožívali plnými doušky a ještě jednou Vám přejeme krásné a pohodové prožití vánočních svátků a příjemný a úspěšný vstup do nového roku. Těšíme se na shledanou v roce 2017 Petra a Jitka.

V lednu si budeme povídat o tomto období a co se v něm děje. Na zahrádku budeme chodit přikrmovat naše zvířátka – ptáčkům sypat zobání do krmítek a zajíčky zásobovat mrkví, jablky,... Projektový den „Bílý den tříkrálový“ nás čeká 6. ledna a naučíme se i tématickou básničku . Na hezký program se můžeme těšit 17. 1., kdy zavítáme na návštěvu u Yettiho. Když nám leden přinese nějaký ten snížek, budeme se těšit na bobování a stavění sněhuláků. Čeká nás také další téma a tím budou zimní hry a sporty. Divadélko s názvem „Skřítky krmit povoleno se bude konat 26. 1. dopoledne. Dále se naučíme také novou písničku „Měsíce“ a zahrajeme si soutěžní hru v družstvech „Koulovanou“.

Na tři krále

Na tři krále za vesnicí
bloudí sněhem koledníci.
Šlapy – šlapy, šlápoty
pletou se jim do noty.
Ťuky – ťuky, už tu jsou,
štěstí zdraví vinšujou.


Písnička - Měsíce

Leden je měsíc plný ledu,

únor zavolá skřivánka,

březen dá první lžičku medu,

v dubnu se čistí studánka,

květen si říká podle kvítí,

červen si na svět sluncem svítí.

Dvanáct je měsíců a každý z nich

jinou čepici nosí,

zima nám do dlaní nasype sníh,

v létě běháme bosi.

Červenec po jahodách voní,

srpen si bleskem zakřeše,

v září se sejdem pod jabloní,

v říjnu déšť pleská po střeše,

listopad svléká stromům šaty,

v prosinci zrajou hvězdy zlatý.

Dvanáct je měsíců a každý z nich

jinou čepici nosí,

zima nám do dlaní nasype sníh,

v létě běháme bosi.


Pohybová hra - Koulování

Děti zmačkáním novinových listů vyrábějí sněhové - papírové koule. Třída je lanem rozdělena na dvě poloviny. Děti jsou rozděleny do dvou skupin a každé družstvo je na jedné polovině třídy. Každé dítě má dvě sněhové koule. Na povel se družstva začnou navzájem koulovat. Cílem hry je mít na své straně méně sněhových koulí a odrážet nově přilétávající. Družstvo, které jich tedy má na své polovině méně, vyhrává.