Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-brezen-2017  •  Vydáno: 28.2.2017 17:05  •  Autor: Petra Bendzáková

Myšky - březen 2017

V únoru jsme objevovali svět kolem nás, děti poznávaly vztahy časové, připomínaly si povědomí o dodržování každodenního rytmu, co děláme doma a co ve školce v kterou denní dobu, pracovaly v určitých časových úsecích, které jim byly vyhrazeny.
Únor se také nesl v duchu sportovním a v duchu zdravého životního stylu, kdy jsme týden prožili se "Zimní olympiádou" – každý den jsme vyhlásili sportovní disciplíny, které děti plnily ve školce, venku a také v tělocvičnách základní školy KH. Dozvěděli jsme se o symbolech sportovních her, nakreslili jsme si a vymodelovali olympijské kruhy, nesli jsme olympijský oheň, vlajku a nechybělo ani vyhodnocení her, diplomy, medaile a chvála. Smějící se  Na svatého Valentýna jsme svým milovaným vyrobili "Valentýnskou kytičku" a poté jsme se vrátili k tématickému celku, kterým jsme si připomněli, že každý má nějakou práci, každý něco dělá, děti projevily přání, čím budou, až vyrostou, co dělají maminky a tatínkové a vysvětlili jsme si, že každá činnost a práce má svůj význam ve společnosti. Jak důležitá je i teamová spolupráce, jak se domluvit s kolektivem, prosadit se a i třeba řídit menší skupinku dětí. Koncem února jsme probrali tématický celek Země a vesmír. V prvním týdnu jsme se zaměřili na planetu Zemi. S pomocí encyklopedií, map a obrázků jsme zjistili z čeho vznikla, proč se jí říká modrá planeta a co je důležité k životu na Zemi. Na mapách jsme našli naši zemi a státy ze kterých jsou také někteří naši kamarádi ze třídy. Nedílnou součástí bylo také téma ochrana životního prostředí, třídění odpadu, vztah k živému a neživému na naší planetě. Děti si vytvořily, nakreslily svou ideální planetu. No a hlavně jsme měli Karneval – nejočekávanější akce, kdy jsme se předvedli v nápaditých maskách, tančili jsme a pobavili jsme se.Usmívající se

V měsíci březnu pokračujeme tematickým celkem Země a vesmír. Děti s pomocí encyklopedií poznávají i jiné planety, měsíce, hvězdy i komety. Seznámili jsme se s názvy planet v naší sluneční soustavě, k čemu je nám Slunce, ale také jsme prodiskutovali téma mimozemského života, jak se na které planety dostat, jak je možné je zkoumat, vyrobili jsme si společná vesmírná průzkumná vozítka – kluci marsovské vozítko „Satelit 507 mann“ a holčičky „Aničku 1 womann“ poslaly na průzkum Venuše.
A hurá, už se na nás začíná usmívat Sluníčko, vyrážejí první kytičky na záhonku, prostě „Jaro je tu a má zelená křidélka“. Zjistíme co se děje v trávě na zahrádce i v jejím okolí, k čemu jsou hnízda a pelíšky, čekají na nás jarní prázdniny a připravujeme se s předškoláky na zápis do 1. třídy ZŠ Kavčí hory. Je před námi jako každý měsíc spousta akcí, které se váží také k jarnímu období. Přípravka do ZŠ pro předškoláky pokračuje v termínech, odemkneme zahradu a s ní zahradní prvky, zkusíme si vypěstovat vlastní rostlinky a budeme je při klíčení a růstu pravidelně zalévat a pozorovat, pro předškoláky je připraven pořad o finanční gramotnosti, podpoříme své zdravé návyky na Světový den vody a budeme pít vodu a nápoje z ní bez obsahu cukrů a čeká nás další sportovní akce s tématem „Přeleť, přeskoč, nepodlez“.
Děkujeme za krásné dekorace od maminky „květinářky“, které vždy potěší, za drobné samolepky a dekorace k výrobě valentýnských kytiček, krmení pro ptáčky a školkového zajíčka a zároveň také děkujeme všem rodičům za pohoštění na karneval, na kterém jsme si společně pochutnali.Mrkající


Hezké jaro. P. + J.

Písnička
Ztratila lucinka bačkorku 

Ztratila Lucinka bačkorku,
Když na dvorku si hrála.
Naboso s děvčaty běžela
A zvesela se smála.
 
V trávě tam na dvoře za horka
Ta bačkorka teď pláče
Kde asi ta její Lucinka,
Teď zrovinka si skáče.
 
Viděla to včelka,
Asi takhle velká
Bačkorce své služby nabídla.
A ihned ji napadlo,
Že vbodne své žihadlo
Do neposedného chodidla.
 
Lucinka včelku však zahlédla,
Když ohlédla se právě.
Hledala rychle pak na dvorku svou bačkorku
Tam v trávě.
 
Našla ji určitě zakrátko
Tož včelátko, dost nářku.
Kdo nezná tuhletu pohádku od počátku
Tak jářku:

Básnička
Sedmikráska

Když sluníčko vychází,
sedmikráska vstává,
lístečky si počítá,
na sluníčko mává.
 
Když sluníčko zapadá,
sedmikráska chřadne,
ke spánku se ukládá
do postýlky chladné.

Pohybovka - pozdrav Slunci