Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-kveten-2017  •  Vydáno: 30.4.2017 8:00  •  Autor: Petra Bendzáková

Myšky - květen 2017

V dubnu se naši předškoláčci dostavili k tolik očekávanému zápisu do ZŠ.
Přijela za námi do školky mobilní hvězdárna, shlédli jsme tak poučnou pohádku o vesmíru se zvířátky. V rámci zdravé školky jsme prožili společně „Den zdraví“, kdy kdy jsme se věnovali zdravému životnímu stylu jako takovému a den bez cukru a sladkého pití je pro nás již samozřejmostí. Svátky jara – Velikonoce jsme strávili nejen tvorbou velikonočních ozdob a zpěvem koled ale i oslavami tradic a zvyků. Hovořili jsme o tom, jak slaví Velikonoce v jiných zemích a také jsme se spolupodíleli na výzdobě třídy Myšek. Den Země letos připadl na sobotu 22. 4., ale my ve školce jej oslavili v pátek 21. 4. Povídali jsme si o ochraně Země, jak i my můžeme pomáhat a předškoláčci navštívili park Pankrác, kde MČ k tomuto tématu připravila poučný program. Dětmi oblíbený čarodejnický rej je odložený na květnový termín, aby si ho užili i předškoláčci, kteří odjeli na ozdravný pobyt a mohli se s námi převléci do kostýmů a zasoutěžit si. Také jsme ve školce uvítali projekt "Čtecí babička" - kdy nás při odpočinku navštíví babička a čte nám klasické pohádky, moc se nám toto líbí, setkání různých generací má opravdový význam a tuto myšlenku plně podporujeme.Smějící se  Vyfotili jsme se samostatně na památku na tento školní rok, společně s celou třídou se vyfotíme v náhradní termín 15. 5..
Ve školce také v dubnu proběhly "dny otevřených dveří – zvykání na školku“,
kdy „budoucí žáčci“ měli možnost pohrát si a prohlédnout prostory našich tříd v MŠ a zeptat se před zápisem na to, co jejich rodiče nejvíce zajímalo.
Děkujeme rodičům z myšiček za podporu. P+J

V květnu nás čekají tématické celky „Moje rodina“, „Tady jsem doma“ a „Praha – město kde žiji“.
Hlavním tématem tedy budou členové rodiny nejbližší, ale i členové širší rodiny, domácí mazlíčci a prostředí v němž žijeme. Vztahy které v rodině začínají jsou pro náš vývoj nejdůležitější, jak můžeme i my doma pomoci mladším sourozencům, starším členům rodiny a samozřejmě mamince. Budeme posilovat lásku k rodičům, prarodičům, sourozencům a ostatním členům rodiny. Připomeneme si i úctu k místu kde vyrůstáme a žijeme, upevňujeme svůj vztah ke své vlasti a historii naší země.
Projdeme se také po blízkém okolí naší školky, připomeneme si bezpečné chování na ulici i v parku, jak se chovat na přechodu, jak reagovat na semafory, co je městská doprava i složky záchranného sboru. Ukážeme si důležité a historické stavby v Praze i v ČR, zkusíme je i namalovat, vybudujeme si vlastní město a vymyslíme ho tak, aby v něm opravdu nic nechybělo.
Snad i počasí bude příznivější
, těšíme se na jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Připomeneme si májové zvyky a pořekadla, snad také s ledovými muži nadobro vyprovodíme zimu z našich krajů a budeme si užívat co nejvíc pobyt venku. 2. 5. se těšíme na Čarodějnice (oblečte si nápadité převleky na společné čarodějnické řádění), 3. 5. navštíví děti Zuběnka a poví jim, jak se starat o zoubky, 4. 5. Den hasičů, 10. 5. Broučkování, 12.,13.,14. 5. Pankrác, Servác, Bonifác - ledoví muži (vyprovodíme zimu), 12. 5. oslavíme svátek maminek (popřejeme maminkám a vyrobíme jim malé překvapení), a hlavně se budeme těšit na 24. 5. kdy oslavíme MDD a do školky zavítá kouzelník a proběhne současně oblíbená akce „Rozkvetlá zahrada“ - společné odpolední setkání s rodiči při sázení květin do školkového záhonku).
V MŠ během května budou probíhat dny Zápisu do MŠ, sledujte, prosím, průběžné info na našich stránkách a také úřední desce školky.
Hezké jarní dny přejeme za myšky P+J.

 

Kytička pro maminku

Kytička je bílá,
maminka je milá.
Ke kytičce přivoníme,
k mamince se nakloníme.
Hubičku jí dáme,
že jí rádi máme.

V květnu
V květnu už je delší den,
honem, honem všichni ven.

Vítr občas venku fouká,
jaro na nás hezky houká,

vemte boty na nohy
a honem do přírody.

Venku štěká pes,
slyší to už celá ves.

Já mám radost jako dítě,
jaro, jaro miluji Tě.

Na políčku v jetelíčku
Na políčku v jetelíčku,
tam kde potok pramení,

dobře je nám po tělíčku,
zákonem jsme chráněni.

Sosáčkama sosáme,
bez přestání to samé,

do pěti, do pěti, do pěti, do pěti,
musíme být u maminky v doupěti.

Čmelá, čmelá, čmeláčiska,
to jsou kluci veselí,

jestli se vám děti stýská,
najdete nás v jeteli.

Sosáčkama sosáme,
bez přestání to samé,

do pěti, do pěti, do pěti, do pěti,
musíme být u maminky v doupěti.