Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-cerven-2017  •  Vydáno: 31.5.2017 17:33  •  Autor: Petra Bendzáková

Myšky - červen 2017

Přejeme Vám hezké prázdniny, ať se budoucím školáčkům daří
a těšíme se na Vás v novém školním roce 2017/18. Péťa a Jíťa Usmívající se

V měsíci květnu nás 2. 5. čekaly na zahradě MŠ kouzelné úkoly, po jejichž splnění jsme si vyčarovali sladkou odměnu a to při akci „Čarodějnice“. Ihned na to - 3. 5. jsme si znovu oživili, při divadélku „Zuběnka“ jak správně pečovat o svůj chrup. O „bacilech“ jsme si povídali 4. 5. a společně jsme přišli na důležitost hygieny rukou a výtvarně jsme si i bacily ztvárnili, každý podle své představy. Na konci týdne, v pátek 5. 5. byl dnem hasičů a my jsme proto celý den prožívali v tomto duchu - povídali jsme si o významnosti úlohy hasičů pro společnost, otestovali jsme si, kdo si pamatuje správné číslo na hasiče a dále jsme si zahráli několik tématických pohybových her a vybarvili jsme si hasičské omalovánky. 9. 5. nám k do MŠ zavítala ZUŠ Lounských s ukázkami jednotlivých zájmových zaměření, kterým se mohou děti věnovat a rozvíjet. 10. 5. jsme si v rámci projektového dne „Broučkování“ užili spoustu zábavy i poučení. Již od rána jsme byli pohlceni „studiem“  encyklopedií a obrázků nejrozličnějších druhů hmyzu. Význam a úlohu broučků v přírodě jsme si objasnili a po svačině jsme se s lupou pustili na zahradu, kde jsme je mohli zkoumat prakticky. Na den matek 12. 5. jsme se nedočkavě těšili a to už jen z důvodu, že jsme chtěli již naše maminky obdarovat vlastnoručně vyrobeným dárkem a potěšit je krásnou básničkou. Od 15. do 26. května k nám do školky přišli na návštěvu studenti SOŠS Kaplická, které jsme si ihned moc oblíbili. Připravovali si pro nás hezké hry a pomáhali při organizaci akce pro rodiče s dětmi „Rozkvetlá zahrada“. Zahrada nám tedy nádherně rozkvetla 24. 5. díky Vašim květinám, které jste zasázeli do našich záhonků ale i díky slunečnému počasí, které nám přálo. V tento den běželo paralelně kromě zmíněného sázení květin na zahradě i v prostorách školky spoustu akcí – ukázková hodina tanečků, soutěže k MDD, výroba ozdobných květin, kouzelník se svou show a občerstvení za jehož tvorbu moc děkujeme! 22. 5. jsme se díky panu fotografovi měli možnost ještě vyfotit a zároveň se nechat zvěčnit na třídní fotce. Také jsme se tento měsíc zúčastnili soutěže „Svět očima dětí“, kdy jsme výtvarně ztvárnili buď „1. den v životě hasiče“ a nebo „Oheň dobrý sluha, zlý pán“. Kromě spoustu krásných akcí, které jsme zažili, jsme si povídali a hráli v tématických blocích „Moje rodina“, „Tady jsem doma“ a „Praha - město kde žiji“.

Nyní se v červnu těšíme na tématické bloky s názvy „Co vidí slunce z oblohy“ a „Jedeme na prázdniny“. Budeme si užívat letních her a sportů, sluníčka a vody. Naučíme se popsat léto několika typickými znaky a zároveň si uvědomíme jistá nebezpečí, se kterými se můžeme nejen v tomto období setkat a také si povíme, jak se před ním chránit. Díky obrázkům a povídání si s kamarády jiných kultur se dozvíme o jejich zvycích a národu více. V tomto měsíci budeme na zahradě díky sluníčku a vyšším teplotám trávit více času - zchladit se můžeme jak ve stínu našich krásných stromů, tak i v mlhovišti, které je již od minulého týdne v provozu. ¨

Na den dětí, půjdou 1. 6. předškoláci dopoledne od 10 hodin do „Oázy“, kde pro ně budou připravené k tomuto dni hezké akce. 5. 6. oslavíme v dopoledních hodinách světový den životního prostředí. 6. 6. se koná od 15:00 na zahradě základní školy Kavčí hory „Přípravka pro budoucí prvňáčky“. Následující den 7. 6. v rozmezí od 13 do 17 hod. probíhá zápis do MŠ na letní provoz v kanceláři MŠ a tento den také od 16:00 oslavíme Den otců tvořením prostřednictvím dílničky, kdy si společně vyrobíme mozaiku. 13. června se bude ve třídě Krtků od 17:00 konat Schůzka pro rodiče nově přijatých dětí do MŠ a 14. června proběhne na zahradě MŠ slavnostní rozloučení s předškoláky a to od 16:00. Usmívající se

Pohybová hra:

Honzo, vstávej

Děti stojí v řadě vedle sebe a jedno dítě (nebo paní učitelka), stojí před nimi a říká: "Honzo, vstávej!" Ostatní se ptají " Kolik je hodin?" a mluvčí řekne např. "2 mravenčí" (tak děti musí udělat dva pidi krůčky) nebo o 3 sloní (tak musí udělat tři veliké kroky), nebo "3 žabí“ (skáčou jako žába) a tak se pohyb určuje např. podle zvířat. Kdo se dostane první k tomu, kdo mluví, vyhrává a může určovat kroky.

Čáp ztratil čepičku

 Vedoucí dítě říká říkanku: Čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku – zelenou, modrou, červenou,… Vždy když vedoucí řekne nějakou barvu, musí se děti této barvy chytit. Ti kdo barvu zatím nemají, vedoucí dítě honí.

Básnička:

Léto

Sluníčko už krásně hřeje,
co to může znamenat?
Přeci, že je tady léto!
Můžeme se radovat.

Na zahrádce u babičky,
koukneme se na kytičky.
Jé, ty voní! To je krása!
Barunka i Pepík jásá.

Na záhonku, dech se tají,
jahůdky se červenají.
Vrhneme se na ně hned,
chutnají, jak sladký med.

Písnička:

Sluníčko a kvítí

1. Sluníčko už dávno svítí 
na zahrádce plno kvítí 
zavoláme (Elišku) 
rychle vyskoč z pelíšku. 

R: Rychle děti vstávejte 
dnes je krásný den 
sluníčko všem svítí do oken. 

2. (Elišce) se nechce vstávat 
budeme jí muset dávat 
o hodinu dříve spát 
aby se jí chtělo vstát. 

R: Rychle děti vstávejte 
dnes je krásný den 
sluníčko všem svítí do oken.