Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-prosinec-2017  •  Vydáno: 28.11.2017 18:52  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - prosinec 2017

V průběhu tohoto měsíce jsme prostřednictvím her a zajímavých výtvarných, hudebních a pohybových činností ukončili všechny podzimní tematické okruhy, které na nás ještě čekaly. Upevnili jsme si poznatky o podzimu (vítr, déšť, …) a jak se starat o své tělo (oblékání, hygienické návyky). Děti měly dostatek prostoru pro spontánní hry venku i ve třídě. 1. 11. 2017 jsme si společně vytvořili dýňová strašidýlka ze zavařovacích sklenic. Ozdobili jsme si Vámi přinesené dýně, kterými jsme rozsvítili prostory naší MŠ. Poté jsme v pozdních odpoledních hodinách odstartovali v pořadí již desátý lampionový průvod směrem do Central parku Pankrác, kde na nás čekalo vyhlášení vítězů soutěže „O nejkrásnější krmítko“. Všem rodičům i dětem moc děkujeme za podporu v této akci. Všechna krmítka se velmi povedla. 6. 11. 2017 nás navštívily studentky ze Střední školy Kavčí hory, které si pro děti připravily vlastní program. Děti byly nadšené hlavně z výtvarných činností. Také jsme s dětmi přivítali delegaci z Německa, která se přišla podívat na náš dopolední program. Za pomoci předškoláků byl do naší zahrady zhotoven tzv. Hmyzí hotel (domeček), který budeme využívat k pozorování hmyzu a jeho pojmenovávání . 10. 11. 2017 se děti seznámily s pranostikou sv. Martina a zároveň také popřály a zazpívaly našemu Martínkovi k svátku, který měl pro ně připravené sladkosti. 14. 11. 2017 k nám přijelo "Divadýlko z pytlíčku" s pohádkou „Královna barev“, která byla doprovázena romantickou písničkou. Dětem se toto představení moc líbilo. 16. 11. 2017 nás čekalo první vánoční fotografování (na fotečky se už velmi těšíme). V příběhu o tmě a o světle jsme si uvědomili, jak je pro nás zrak důležitý. Děti plnily úkoly ve kterých musely spoléhat na sluch a hmat (např. navlékání korálků, kreslení a chůze se zavázanýma očima za dopomoci kamaráda). Myšky také do svého kolektivu v tomto měsíci přivítali novou holčičku Apolenku. Konec měsíce listopadu jsme ukončili tradičním ,,Zamykáním zahrady.“

 

Měsíc prosinec bude u nás probíhat ve znamení adventu a příprav na tolik očekávaný Štědrý den. V průběhu adventu se děti seznámí se zvyky, které se váží k vánočním svátkům, vyzdobíme si naší třídu, vyrobíme dárečky a přáníčka na vánoční trhy. Budeme také poslouchat a zpívat vánoční koledy. V měsíci prosinci se budeme zabývat třemi podtématy:

1) Čert a Mikuláš v MŠ (jejichž návštěvu očekáváme 5.12.2017)

2) Advent a vánoční zvyky

3) Co najdeme pod stromečkem

Připravte si s dětmi ozdobičku na vánoční strom, který budeme ve školce společně rozsvěcovat 1. 12. 2017 v dopoledních hodinách. 1. 12. 2017 také proběhne charitativní akce „Děti dětem“, do které se naše MŠ zapojí stejně jako v předešlém roce. V rámci této charitativní akce MŠ pomáhá Dětskému centru při Thomayerově nemocnici, a to výběrem hygienických potřeb (bližší informace na stránkách naší MŠ). Předem děkujeme za spolupráci. 4. 12. 2017 si připomeneme svátek sv. Barbory. 5. 12. 2017 proběhne v dopoledních hodinách nadílka od Mikuláše. 13. 12. 2017 se budou v prostorách naší MŠ konat vánoční trhy, pro děti bude v odpoledních hodinách připraveno divadlo „ O veselém vánočním stromečku“. 19. 12. 2017 se uskuteční dopolední povídání pro děti „Cesta do Betléma“.  Budeme si užívat pohodovou vánoční atmosféru ve třídě. Naučíme se novou básničku „Štědrý den“, písničku „Čertík Bertík“ doprovázenou pohybem a pohybovou hru „Na brblavého čerta“.

 

Básnička: Štedrý den

Stromečku, vstávej,

ovoce dávej.

Umyj se,

ustroj se,

je Štědrý den.

 

Písnička: Čertík Bertík

Čertíku, Bertíku,

co to neseš v pytlíku?

Čertíku, Bertíku,

co to v pytli máš?

 

Je to myš, černá myš,

že se hochu nebojíš.

Je to myš, černá myš,

pojď jen ke mně blíž!

 

Všem přejeme krásné prožití Vánoc, mnoho zdraví a štěstí v roce 2018.

Vaše paní učitelky Jaruška a Mirka