Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-unor-2018  •  Vydáno: 31.1.2018 15:37  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - únor 2018

Počátkem měsíce ledna, jsme s dětmi zavzpomínali na vánoční čas. Některé děti nám přinesly ukázat své dárky, které dostaly pod stromeček. 5. 1. jsme si v naší třídě připomněli legendu o třech králích. Nacvičili jsme si koledu: ,,My tři králové“ a vyrobili s využitím prstových barev tříkrálové koruny. Odstrojili jsme vánoční stromeček, a tím tak uzavřeli uplynulý vánoční čas. Poté jsme otevřeli nový tematický celek: Vládne paní Zima. V tomto celku jsme si s dětmi povídali o charakteristických znacích zimního období. Prvním podtéma, které nás z tohoto celku čekalo, neslo název: Zvířátka v zimě. Povídali jsme si o tom, která zvířátka můžeme v zimě vidět v lese, na poli a na louce, na zahradě atd. také jsme probírali čím se v zimním období zvířátka živí a kde hledají potravu. K tomu nám posloužili dětmi přinesené encyklopedie a obrázkové knihy se zvířátky. Za zapůjčené knihy moc děkujeme. Do krmítek na naší zahradě jsme tak sypali ptáčkům zrníčka a těšili se, jak jim budou chutnat. Dále jsme si povídali o tom jaké sporty můžeme v zimě provozovat a jak se při nich chránit , abychom předešli zbytečným úrazům. Také jsme si jednotlivé sporty prohlédli na obrázkových kartičkách. Povídali jsme si také o tom, jak se správně v zimě oblékat, abychom předešli nachlazení. Vyzkoušeli jsme si jak jednotlivé oblečení vrstvit, aby nám venku nebyla zima. Závěrem měsíce nás čekalo, dětmi velmi oblíbené podtéma: Z pohádky do pohádky. Prohlíželi jsme si nejoblíbenější pohádkové postavy. Využili jsme školkový vánoční dárek- pohádkový převlek Červené Karkulky. Každé podtéma bylo, jako vždy, provázané s básničkou, písničkou či pohybovou hrou. Nechybělo ani modelování a další činnosti v rámci výtvarné výchovy. V průběhu tohoto měsíce nás také dvakrát navštívila čtecí babička, která se na děti velmi těšila. 17.1. byl pro všechny děti z MŠ uspořádán program: Rozárka v MŠ (preventivní program proti napadení psem). V naší třídě také stále probíhá adaptační program pro nově přijaté děti, který zohledňuje individuální potřeby všech dětí.

 

Co nás čeká v únoru?

Další tematický celek, který nás čeká v měsíci únoru se jmenuje: Objevujeme svět kolem nás. Jsou do něj zahrnuta tato podtémata:

1) Každý něco dělá- v rámci tohoto podtématu si budeme povídat o různých povoláních a řemeslech.

2) Co děláme celý den a celý rok- zde si pomocí názorných cvičeních osvojíme časové vztahy.

3) Země a vesmír- budeme si povídat o tom jak můžeme naší Zemi chránit a osvojíme si základní poznatky o vesmíru a sluneční soustavě. Také k nám zavítá mobilní planetárium.

Jako vždy, milerádi uvítáme k zapůjčení různé atlasy, encyklopedie, DVD aj. k zpestření těchto témat.Usmívající se

V únoru (28.2.) nás také čeká dětmi tolik oblíbený karneval. Chtěli bychom proto také připomenout, aby si děti nezapomněly připravit nějaký oblíbený převlek. Uvítáme i malé občerstvení.

Opět nás budou čekat básničky, písničky, pohybové hry, výtvarné i pracovní činnosti vztahující se k výše uvedeným podtématům.

 

Básnička (rozpočítadlo):

Sedí Káča na lavici

Sedí Káča na lavici,

v ruce drží jitrnici

a ve druhé jelito.

Běž Pepíku,

vem jí to!

 

Básnička: Karneval

Brzy bude velký bál - hurá - je tu karneval!

Nafoukneme balónky, ozdobíme záclonky.

Schováme se za masku, jsme jak z myších ocásků.

 

Písnička: To je zlaté posvícení

To je zlaté posvícení,

to je zlatá neděle.

Máme maso a zas maso,

k tomu kousek pečeně.

 

To je zlaté posvícení,

to je zlaté pondělí.

Máme maso a zas maso,

jako včera v neděli.

 

Pohybová hra: ,, Vrabčí honička“ a ,,Na planety“

 

Vaše paní učitelky Jaruška a Mirka