Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-brezen-2018  •  Vydáno: 28.2.2018 12:09  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - březen 2018

Únor utekl jako voda. Nejen proto, že je z měsíců nejkratší, ale také proto, že školáci měli od 2. do 9. 2. prázdniny a nás myšek chodilo v této době do školky po málu. Místo sněhové nadílky jsme se dočkali chřipkového onemocnění, které se nevyhnulo ani personálu školky. V měsíci únoru jsme se zabývali tematickým celkem: Objevujeme svět kolem nás. Dalším z podtémat tohoto celku bylo téma: "Co děláme celý den a celý rok", v rámci kterého jsme dětem přiblížili každodenní návyky, seznámili je se základními pojmy: ráno, poledne, večer a vysvětlili si k čemu slouží kalendář a hodiny. Na svátek svatého Valentýna si děti připravily z lásky srdíčkové přáníčko. Dalším ústředním tématem měsíce bylo "Země a vesmír", v rámci kterého se děti seznamovaly se základními poznatky o sluneční soustavě, vesmíru, Slunci, Měsíci a planetě Zemi. Povídali jsme si jak naši planetu Zemi chránit a co pro to může každý z nás udělat. Veškeré povídání bylo proloženo názornými ukázkami na glóbu, na mapách, v atlasech a návštěvou mobilního planetária v MŠ, které u dětí sklidilo velký úspěch. Děti sledovaly pohádku o Krtečkovi, který cestoval vesmírem. Viděly Slunce, Zemi s Měsícem, jejich postavení a pohyb. Viděly také mléčnou dráhu a hvězdy, poznávaly některá souhvězdí a to s jednoduchým a veselým slovním doprovodem. V prostoru třídy jsme cestovali vesmírem prostřednctvím z papíru vystřižených planet - vyzkoušeli jsme si pohyb Země a ostatních planet kolem Slunce a zažili jsme i to, jaké je to být kosmonauty. Posledním podtématem, kterému jsme se věnovali, a které bude nadále pokračovat i v měsíci březnu je podtéma: Každý něco dělá. Toto podtéma se zaměřuje na naše zájmy (koníčky), na povolání našich rodičů, a na to s čím jim doma můžeme pomoci my. V tomto měsíci jsme mezi sebe přivítali další tři nové děti u kterých probíhá adaptační program. Závěrem měsíce jsme si v nejrůznějších maskách a převlecích užívali našeho prvního společného karnevalového veselí . Za veškeré poskytnuté občerstvení velmi děkujeme.

 

Další tematický celek, který nás čeká v měsíci březnu se jmenuje: "Jaro je tu, má zelená křidélka". Jsou do něj zahrnuta tato podtémata: "Jaro v trávě a na zahradě", "Velikonoce - svátky jara" a "K čemu jsou hnízda a pelíšky". Začátek března bude ještě hodně mrazivý, ale snad se brzy oteplí a my budeme moci naplno pozorovat změny v přírodě. Sněženky už jsme viděli. Kdyby se zimě nechtělo přeci jen odejít, vyženeme jí říkankou:

"Zimo, zimo, táhni pryč

nebo na tě vezmu bič.

Odtáhnu tě za pačesy,

za ty hory, za ty lesy.

Až se vrátím nazpátek,

svleču zimní kabátek."

7.3. k nám do MŠ zavítá divadlo s představením: Šel zahradník do zahrady. 13.3. si v rámci programu Škola hrou zahrajeme na školu. 20.3. uvítáme první jarní den, odemkneme zahradu a zprovozníme zahradní prvky, které přes zimu odpočívaly. 23.3. v rámci programu: Všechny barvy vody, oslavíme světový den vody. Vysvětlíme si její koloběh a připomeneme si také její důležitost pro život. 29.3. se budeme připravovat na nadcházející velikonoční svátky, v rámci čehož bychom chtěli poprosit všechny rodiče, aby dětem s sebou do školky připravili 2 vyfouknutá vejce. Uvítáme i drobné velikonoční dekorace, kterými bychom si vyzdobili třídu. Prostřednictvím tematických, didaktických her, přímého pozorování, názorných obrázků se budeme seznamovat s probouzející se přírodou, se zvířátky a jejich mláďaty, s jarními květinami, stromy, s jarním počasím a oblékáním, které v tuto roční dobu volíme. I nadále budeme procvičovat schopnost samostatně se najíst, používat toaletu, umýt se, oblékat a svlékat se, uklízet si oblečení, ale i hračky po hře. Opět nás budou čekat básničky, písničky, pohybové hry, výtvarné i pracovní činnosti vztahující se k výše uvedeným podtématům.

Chtěli bychom Vás informovat, že úvodu měsíce března budou děti z provozních důvodů na odpolední aktivity rozděleny do ostatních tříd. Děkujeme za pochopení.

 

Básnička: Sněženka (F. Hrubín)

Táta včera navenku našel první sněženku, vedle petrklíč, zima už je pryč.

 

Koleda:

Kropenatá slepičko,

dej mi jedno vajíčko,

obarvím ho na červeno,

bude jako jablíčko.

Koko, koko, koko dák,

jakpak Ti ho mohu dát,

paní máma každé ráno,

chodí mi ho vybírat.

 

Písnička: Čáp

Na jaře, na jaře, čáp jede v kočáře, hej hopy, hej hopy, hej hopy hop

Čáp veze sluníčko, točí se kolečko, hej hopy, hej hopy, hej hopy hop

 

Pohybové hry: Čáp ztratil čepičku a Zlatá brána

 

Vaše paní učitelky

Jaruška a Mirka Usmívající se