Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/jezci/jezci-rijen-2018  •  Vydáno: 26.9.2018 16:33  •  Autor: Jitka Bulaková

Ježci - říjen 2018

První měsíc nového školního roku byl ve znamení seznamování se s novými kamarády a pro nejmenší ježečky i seznamováním se s novým prostředím a režimem. Adaptace až na drobné vyjjímky probíhá velmi dobře a převážná většina nejmladších dětí přichází do třídy s úsměvem a radostí. V úvodu září jsme se věnovali vytváření pravidel společného soužití, poznávání své značky a vzpomínkám na prázdniny. Povídali jsme si o zážitcích z léta a poté si je i výtvarně pomocí vodových barviček ztvárnili. Naučili jsme se uvítací říkanku, novou básničku i písničku. S předškoláky jsme se již pustili s nadšením do jejich přípravy na vstup do velké školy a úspěšně vypracovali i pracovní listy zaměřené na správné a nesprávné chování ke kamarádům a další na rozvoj předmatematických představ. Vítání nových dětí proběhlo v kroužku na zahradě naší školky. Každé oddělení novým dětem předneslo básničku nebo zazpívalo písničku a naši nováčci si poté mohli odnést domů drobnou sladkou odměnu. Uprostřed měsíce nás přišli navštívit studenti SOŠS. Při další návštěvě se již můžeme těšit na jimi připravený program. Konec měsíce jsme věnovali svátku svatého Václava. Připomněli jsme si dětskou formou jeho legendu a vybarvili si jej na koni a podle chuti i svatováclavskou korunu. 

Měsíc říjen nám přinese krásná podzimní témata: "Na zahradě, na poli, v lese" a "Podzim je veliký malíř". Těšíme se na společné pozorování změn v přírodě a obdivování jejích kouzel a barevnosti. Budeme si uvědomovat změny v přírodě v souvislosti s aktuálním ročním obdobím. Budeme rozpoznávat a určovat druhy stromů, jejich plody. Poznávat a pojmenovávat nebudeme pouze druhy ovoce, které v současné době dozrávají, ale zaměříme se také na zeleninu. Zkusíme společně i vybrané druhy ovoce a zeleniny ochutnat a třeba i se zavázanýma očima určit, o kterou plodinu se jedná. Z brambor si vytvoříme tiskátka a použijeme je k vytvoření výtvarných dílek. Hrajeme si s přírodninami - skládáme z nich vlastní obrázky, ale i obrazce dle vzoru a s předškoláky je využijeme na rozvoj předmatematických představ. Přírodniny využijeme i na tvoření zvířátek modelíny. Nejen s předškoláky "trénujeme" souvislé a správné vyjadřování. Zkoušíme také vytvářet složitější souvětí. U nově příchozích dětí se i nadále budeme zaměřovat na bezproblémovou adaptaci a upevňovat vzájemné přátelské vztahy a spolupráci mezi dětmi. Čeká nás start všech zájmových kroužků, shlédneme krásné divadelní představení a těšit se také můžeme na již 11. ročník tolik oblíbené Štrůdliády. Dravci do naší školky bohužel z důvodu nemoci pana sokolníka dorazí v jiném, náhradním termínu. A na samém konci měsíce (29. a 30. října) nás čekají podzimní prázdniny. Usmívající se

Pokud se Vám po cestě do školky či na procházce zalíbí nějaké přírodniny - barevné listy, kaštánky, žaludy, jeřabiny, atd. budeme moc rádi, když je přinesete. Využijeme je k našemu tvoření. 

 

Poděkování za spolupráci a hezké podzimní dny přejí 

paní učitelky Eva a Jitka Usmívající se

 

Pohybová hra: Kompot

Děti si sednou do kruhu. Jedno z dětí s učitelkou všechny obejde a každému řekne nějaké ovoce. (jablka, hrušky, švestky, meruňky,... - max. 5 druhů) Poté si stoupne doprostřed kruhu a zahlásí: "vyměňují se všechny... (jablka)". Jablka se zvednou a mají za úkol obsadit místo jiného jablka. Sednout si musí i vyvolávač, takže jedno dítě - jablko pro které nezbylo místo se stane vyvolávačem. 


Básnička - 
Listí

Létá listí mezi stromy,
poletuje mezi domy.
Stromy spolu závodí,
kdo je nejdál odhodí.
Tenké, tlusté, kulaté,
cesty jsou už zaváté.

Básnička s pohybem - Ovoce

Máme dobrou náladu,

(poskoky snožmo, tleskáme)

poběžíme do sadu.

(běh na místě)

Natrháme jablíčka,

(stoj snožmo, ruka krouží před tělem)

k tomu ještě hrušky dáme

(stoj snožmo, druhá ruka krouží)

a už plný košík máme.

(stoj snožmo, obě ruce krouží zároveň)

 

Písnička: