Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/zajici/zajici-rijen-2018  •  Vydáno: 26.9.2018 16:34  •  Autor: Jitka Bulaková

Zajíci - říjen 2018

První školní měsíc je již za námi, nově příchozí kamarádi mají první zkušenosti s MŠ za sebou. Někomu, nedělalo problém vstoupit do naší třídy s úsměvem, u druhého se trošku smutnilo po rodičích. Musíme chválit, všechny děti znají svou značku, dokáží jí najít mezi ostatními a pojmenovat jí. Seznámili jsme se s prostorami MŠ i zahradou. I nadále se budeme věnovat režimu dne, který většina dětí ještě nestačila úplně zažít a potřebují, delší čas. 
Nové děti jsme společně přivítali písničkou a dobrůtkou na školní zahradě. Přejeme všem, ať se jim u nás líbí. Prosíme o spolupráci i Vás rodiče, nechávejte v šatně dětem věci na převlečení, jsou ještě malé a často dojde k nehodě (ušpinění, polití…). Děkujeme. 
Se staršími dětmi jsme si povídali o prázdninových cestách a zážitcích z nich. Zazpívali si spoustu lidových písní a poznali i novou písničku o školce. Zahráli jsme si množství pohybových her Kolo mlýnské, Jména, Hlava-ramena, Najdi domeček a nezapomněli jsme i na Velkou detektivní hru, kdy jsme hledali svou ukrytou značku, pátrali jsme usilovně, ale všichni to nakonec zvládli. Předškolní děti navštívily akci v parku Pankrác „Rozloučení s létem“ a prezentaci IZS, kde se dozvěděli spoustu zajímavých informací a získaly, drobné dárky. Jeden den u nás proběhla praxe studentů SOŠS. Pěkně si s dětmi pohráli. Zabrousili jsme trošku i do dějin naší země a výrobou koruny jsme si vzpomněli na svátek sv. Václava. Našli jsme i svatováclavský poklad.

 

V měsíci říjnu se i nadále budeme věnovat adaptaci nově příchozích, sebeobsluhu při všech činnostech, budeme trénovat hygienu, převlékání, prostírání i úklid hraček po hře.

Čeká nás tematický celek „Podzim hraje všemi barvami“ s podtématy „Na zahradě, na poli a v lese“ a „Co umí vítr a déšť“. 
Vyzkoušíme si třídit ovoce a zeleninu, poznávat nářadí potřebné k práci na zahrádce. Sebereme spadaná jablíčka, ochutnáme a podíváme se, co jablíčko ukrývá. Zahrajeme si na zahradníka „pohrabeme“ zahrádku a listy odneseme na kompost. Nezapomeneme ani na lesík na zahradě MŠ, pojmenujeme jehličnaté stromy, roztřídíme přírodniny a pokusíme se určovat množství.

Přišel podzim a nás čeká barevné, ale i větrné a deštivé počasí. Zahrajeme si společně na tyto živly. Vyzkoušíme si, jak můžeme „vidět“ vítr a prozkoumáme tvar kapičky deště. Chvíli se budeme věnovat i oblečení a pomůckám, které nás před větrem i deštěm chrání (pracovní list).

2. 10. měli do naší školky zavítat dravci, z důvodu nemoci pana sokolníka dorazí v jiném, náhradním termínu.

10. 10. – nás čeká již tradiční „Štrúdliáda“, již se sejdeme u upečených štrůdlů po jedenácté. Děkujeme všem, kdo se do společného pečení zapojí. Štrůdly mohou být všech chutí, náplní, ale co nejdelší, nezapomeňte, že rozhodují centimetry.

15. 10. – přijede divadlo Koloběžka, s podzimní pohádkou „Co malí medvědi o podzimu nevědí“.

Připomeneme si, že i naše zem slaví narozeniny. 28. 10. bude Československu 100 let!!! Gratulujeme a oslavíme toto výročí podzimními prázdninami 29. a 30. 10.

Vaše paní učitelky 

Jana a Eva Usmívající se

 

Píseň – Deštík

Když padaj deště kapičky,

kapi, kapi, kap,

tak vezmeme si deštníčky,

tak, no právě tak.

Proč, proč, proč asi

padá nám deštík na vlasy,

proč, proč, proč asi

prší nám na vlasy.

 

Když teče voda pramínky,

cáky, cáky, cák,

tak obujem si holínky,

tak, no právě tak.

Proč, proč, protože

dělají se tu kaluže,

proč, proč, protože

jsou všude kaluže…

 

Báseň – Vítr na strništích pofukuje

Vítr na strništích pofukuje,

příroda se na zimu připravuje,

oblohu pokryly tmavé mraky,

děti pouští na louce draky,

hejno hus míří do teplých krajů,

podzim poodkrývá další z tajů.

 

PH – Jablíčková hra s říkankou