Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-listopad-2018  •  Vydáno: 31.10.2018 8:00  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - listopad 2018

Během října nám začal další tematický celek „Podzim hraje všemi barvami“, který bude pokračovat i v listopadu. Během něho se seznamujeme s ročním obdobím podzimu, jeho tradicemi a zvyky, poznáváme jeho hlavní barvy, učily jsme se rozlišovat ovoce a zeleninu, která dozrává na podzim.

Začátek měsíce směřoval přípravami k tradiční Štrůdiládě, která se nejen díky krásnému počasí velmi vydařila. Rády bychom ještě jednou velmi poděkovaly všem dětem, maminkám a tatínkům, díky Vám třída Myšek vybojovala krásné 2. místo! U příležitosti Štrůdliády jsme tvořily jablíčka všemi možnými technikami: lepily jsme, tiskly, malovaly vodovkami a modelovaly, a to nejen na vydařených dílničkách s rodiči. Během října jsme si také poznávaly, kteří ptáci odlétají do teplých krajin, která zvířátka přezimují doma, rozlišovaly jsme jedlé a nejedlé houby. Na zahradě jsme stavěly domečky pro ježečky, nasbíraly jsme krásně barevné listí a z vytvořených ježečků jsme si podzimně vyzdobily šatnu. Z donesených zavařovacích lahví jsme tvořily lucerničky, kterými si „dušičkově“ vyzdobíme ochoz před třídou. Také nás navštívilo divadélko s podzimní pohádkou „Co malí medvědi o podzimu nevědí“, které se všem dětem moc líbilo. V rámci projektového dne „Moje zdravá snídaně“ jsme se seznámily s pyramidou zdravé výživy, poslechly jsme si pohádku o zdravém chlapci „Pyramiďáčkovi“ a zkusily jsme vymyslet zdravé a nezdravé potraviny. Také nás navštívily studentky ze sousední střední školy, které si pro nás připravily veselé hry a podzimní tvoření. V rámci výročí sto let založení naší republiky jsme se dozvěděly zajímavé informace o naší zemi a také jsme si zkusily vytvořit českou vlajku. Poslední říjnový den jsme se v rámci Světového dne Unicef seznamovaly s tradicemi a zvyky v zemích, ze kterých pocházejí někteří naši školkoví kamarádi.

Také listopad bude plný zajímavých akcí. Ve čtvrtek 1. listopadu vyhlásíme soutěž ve dlabání dýní: „O nejpovedenější dýňové strašidýlko“. Budeme rády, když se zapojí co nejvíce rodičů s dětmi. Během následujících několika dní doma dlabejte a vymýšlejte nejzajímavější/nejstrašidelnější/nejvtipnější dýňový obličej, fantazii se meze nekladou Usmívající se.

Ve středu 7. listopadu nás čekaj dvě akce: "Dravci v MŠ" a v odpoledních hodinách Vás zveme na tradiční lampiónový průvod, během kterého bude vyhlášeno i vítězné dýňové strašidýlko (= vydlabaná dýně). Na začátku listopadu nás ve školce čeká také dušičkové tvoření a pak už budeme vyhlížet svatého Martina, u jehož příležitosti se zase něco nového naučíme a vytvoříme. V rámci multikulturní výchovy za námi do školky zavítá divadélko s tzv. „Světovou pohádkou“ a na konci listopadu si vytvoříme broučky, které uložíme do zahrady k zimnímu spánku a symbolicky tak zamkneme zahradu.

Pozor – 14. a 15. listopadu se koná vánoční focení, nezapomeňte na slavnostní oblečení dětí.

Dále prosím trénujte s dětmi samoobsluhu při oblékání a pokud je to možné, dávejte jim oblečení, které se snadněji obléká. Zároveň také prosíme, aby měly děti oblečení podepsané, občas se nám sejdou např. 2 stejná pyžámka nebo mikiny a pak všichni pátráme, koho je které oblečení.

Děkujeme za spolupráci!

Paní učitelky Mirka a Jana

 

Pranostika:

Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzy uchytí.

 

Báseň:

Podzim je pánem barviček,

honí na nebi mraky.

Chlubí se vůní jablíček,

Papírovými draky.

 

Do lesů houby nadělí,

pak zemi listím přikryje.

Zvířátka usnou v posteli

a paní zima ožije.

 

Píseň: Vlaštovičko leť

Vlaštovičko leť, už je na tě čas, listí žloutne, poletuje, po strništi vítr duje, brzy bude mráz.

 

Pohybová hra: Na hlídače

Říkanka:

„Usnul hlídač na silnici,

všichni vrabci na pšenici.

Až se zrní nazobáme,

na hlídače zavoláme.

Hlídači vstávej!“

Popis hry:

Hlídač sedí v obruči uprostřed hrací plochy, má zavřené oči a předstírá spánek. Učitelka předříkává říkanku, během které děti napodobují vrabce - poskakují snožmo po prostoru. Na zavolání „HLÍDAČI VSTÁVEJ!“ se hlídač probudí a začne děti honit.