Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/jezci/jezci-listopad-2018  •  Vydáno: 31.10.2018 8:00  •  Autor: Jitka Bulaková

Ježci - listopad 2018

Měsíc říjen se nachýlil ke svému konci a třída ježečků toho stihla mnoho. Zkraje měsíce jsme si povídali o tom, co sklízíme v tuto dobu na poli, na zahradě a co můžeme nalézt v lese. Děkujeme Vám, že jste do školky přinesli nejen širokou škálu přírodnin, ale i nerůznější druhy zeleniny a ovoce – při této příležitosti jsme měly možnost blíže je poznat vizuálně i hmatově. Rozlišovali jsme co je ovoce, co je zelenina. Dále jsme určovali druhy stromů (listané a jehličnaté), i jejich plody. Rozlišovali jsme druhy hub a pověděli jsme si, že velká část z nich je nejedlá a jedovatá. Počasí nám přálo a my jsme hodně času trávili na zahradě, kde jsme si hráli s přírodninami, jezdili na koloběžkách, stavěli hrady z písku, hráli kuželky,... Starali jsme se také o údržbu naší zahrádky tím, že jsme hrabali listí a sbírali oříšky. Navštívila nás paní logopedka v rámci depistáže a popovídala si tentokrát s nejstarší věkovou skupinu dětí. Mladší věkové kategorii se bude věnovat v průběhu druhého pololetí školního roku.
Hodně jsme se těšili na tradiční akci Štrůdliáda, kterou letos organizovaly maminky z Klubu rodičů, za což jim patří velké poděkování. Celkou akci jsme si moc užili a všichni jsme si pochutnali. Usmívající seS přírodninami jsme si nehráli pouze na zahradě, ale využili jsme jejich hojnosti k tvoření a vyrobili si například šnečky za pomocí modelíny, z kaštánků jsme podle vzoru skládali obrazce a s předškoláky je využili na rozvoj předmatematických představ.
Školku navštívilo divadélko „Co malí medvědi o podzimu nevědí“, které se dětem moc líbilo.
Další akce, která nás čekala byla: „Kamarádi z celého světa“, při níž jsme si povídali a tvořili to, co je pro danou zemi typické. Tématem, kterému jsme se věnovali, byly barvy podzimu a podzimní počasí. Téměř všichni už dokážeme bez problémů určit různé druhy barev. Víme, co je pro podzim a počasí, které panuje typické a jak se takovému počasí přizpůsobit v oblékání, abychom chránili své zdraví. Studentky nás s hezkými podzimními aktivitami navštívily ke konci měsíce a na jeho úplném konci jsme oslavili jubilejní výročí České republiky.


V listopadu se můžeme těšit na vyhlášení soutěže „Nejpovedenější dýňové strašidýlko“. Zúčastníte se a pomůžete nám tak vyzdobit areál školky? Usmívající se Více informací naleznete na své tříde.
7. 11. nás čeká akce "Dravci v MŠ" a „Lampiónový průvod“ , spolu se slavnostním vyhlášením vítěze soutěže „Nejpovedenější dýňové strašidýlko“. 
Následující akcí, na níž se můžeme těšit je projektový den „Na svatého Martina“ – připomeneme si legendu, tradice a pranostiky, které se k tomuto datu vztahují.
Jak se žije ve „tmě“ si vyzkoušíme v rámci světového dne nevidomých, kdy budeme pracovat a hrát hru se zavázanýma očima.
14. a 15. listopadu nás čeká vánoční fotografování. Přesný termín se včasně dozvíte, aby jste se mohli připravit.
Naší školní zahrádku „zamkneme“ a s ní i herní prvky, které již nebudeme využívat a nejdrobnějším hmyzím obyvatelům naší zahrady vybudujeme příbytky z přírodnin.
Na koci listopadu si společně ozdobíme a rozsvítíme vánoční stromeček na školní zahradě a budeme se těšit z pomalu přicházejícího období Adventu.

Vaše paní učitelky

Jitka a Eva


Říkanka:

Padá na zem suché listí,

stromy půjdou brzy spát.

Každý přece snadno zjistí,

že už nastal listopad.


Básnička:

Ptáček

 Sletěl ptáček na bodláček,

 vyzobával semínka,

 chmýříčka se vysypala,

 je jich celá peřinka.

 

Ptáček letí k nebíčku,

zpívá tam svou písničku.

Až se vrátí, bude spáti

v bodlákovém peříčku.

 

Písnička:

 

 

 

Pohybová hra:
"Na medvěda"
:

Jedno z dětí představuje spícího medvěda a ostatní děti se k němu pomaloučku přibližují s říkankou:

 

"Vstávej méďo,
vstávej už,
ty tak dlouho spíš,
že nás nechytíš?"

Medvěd se probouzí a honí děti, které se běží schovat do vyznačeného domečku. Dítě, které medvěd chytí před domečkem, si vymění roli s medvědem. Do domečku za dětmi medvěd nemůže.