Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-prosinec-2018  •  Vydáno: 1.12.2018 7:41  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - prosinec 2018

Máme za sebou poslední měsíc, ve kterém jsme se věnovaly podzimním tématům. Hned začátek listopadu si děti užívaly soutěž o nejpovedenější dýňové strašidýlko. Každý den cestou na zahradu se běžely podívat, jaké nové výtvory nám v altánku přibyly, obdivovaly je, ukazovaly kamarádům to svoje strašidýlko a dohadovaly se, které je nejhezčí. Strašidýlka se všem moooc podařila, pro nás jste vítězi všichni a děkujeme tímto všem zúčastněným! Také tradiční lampionový průvod se vydařil, bylo moc hezké pozorovat šňůru světýlek a nejrůznějších lampionků, která se posouvala přes pankrácké sídliště až do Centrálního parku a věříme, že i vy jste si ho užili. Mrkající Při dušičkovém tvoření si děti vymalovaly a ozdobily strašidýlka a na svatého Martina si vyzdobily šatnu krásnými obrázky svatomartinských koníků. Jen ty sněhové vločky Martin asi rozsypal někde cestou, tak budeme napjatě očekávat, kdy za námi konečně dorazí. 13. listopadu – u příležitosti světového dne nevidomých si děti zkoušely, jaké je to být ochuzen o jeden z nejdůležitějších smyslů. Kromě modelování se zavřenýma očima si zkoušely poznávat předměty hmatem a sluchem. V půlce listopadu se nám ochladilo, a tak jsme si ve vyhřáté třídě mohly zahrát tematické hry, např. na kaluže (při které jsme rozvíjely předmatematické představy), honičku na dešťovou Žofii,a nebo jsme si pomocí dřívek a vnímání zvuků a jejich intenzity zahrály hru na déšť. Abychom si ten sychravý listopad trochu rozveselily, vybarvily jsme si obrázek holínek co nejveselejšími barvami a pak jsme pomocí vodovek a brčka rozfoukávaly kaluže, do kterých venku v holínkách velmi rádi skáčeme.

Předposlední listopadový týden se nesl ve znamení poznávání našeho těla a péče o zdraví. Naučily jsme se básničku o bacilovi, zkusily jsme si nakreslit lidskou postavu se vším, co na ni patří. Na zemi jsme pomocí kostiček „obkreslily“ dětskou postavu a pak jsme zkusily na správná místa uložit naše nejdůležitější orgány. Podařilo se nám to na jedničku, některé děti i překvapily znalostmi jednotlivých orgánů, včetně jejich funkcí. Zároveň jsme si i zkusily vytvořit pracovní list, kde jsme několika orgánům hledaly správné místo. Jak to dopadlo, můžete posoudit na obrázcích v šatně.

Ve čtvrtek 22. listopadu se bohužel z důvodu nemoci účinkujících neuskutečnila „Světová pohádka“, ale můžeme se na ni těšit v náhradním termínu, a to 13. prosince.

V posledním listopadovém týdnu jsme se definitivně rozloučily s podzimem symbolickým zamykáním zahrady, při kterém jsme uložily ke spánku i vyrobené broučky. Zároveň jsme se začaly věnovat tématu Mikuláše, čerta a anděla. Naučily jsme se krátkou básničku a zahrály jsme si čertovské hry, u kterých jsme si pěkně zařádily. Na začátku prosince za námi Mikuláš s čertem a andělem dorazí do MŠ i s nadílkou, na kterou už se děti moc těší. Zbytek prosince se tradičně ponese ve znamení předvánočních příprav. Děti se seznámí s vánočními tradicemi, vyzdobíme si třídu, nezapomeneme na poslech a zpívání koled, naučíme se vánoční básničku a budeme vyrábět překvapení pro rodiče i dárečky na vánoční trhy, které se budou konat ve středu 12. prosince v prostoru mezi pavilony MŠ. A pak už budeme nedočkavě vyhlížet Ježíška, který do školky dorazí s předstihem, a to v posledním prosincovém týdnu.

Nejpozději během prvního prosincového týdne prosíme doneste sušené plátky pomerančů, skořici, badyán a stužky (viz cedulka v šatně) na vánoční tvoření – děkujeme.

Nadále prosím trénujte s dětmi samoobsluhu při oblékání a pokud je to možné, dávejte jim oblečení, které se snadněji obléká. Preferujeme napříkladpalcové rukavice před prstovými – děkujeme za spolupráci!

Během prosince v MŠ probíhá již tradiční akce „Děti dětem“, do které se zapojují všechny školy z Prahy 4. V rámci této charitativní akce pomáháme Dětskému centru při Thomayerově nemocnici, a to výběrem hygienických potřeb (bližší informace najdete na dveřích v šatně). Děkujeme za účast.

 

Všem dětem i rodičům přejeme krásné prožití Vánoc, mnoho zdraví a štěstí v roce 2019.

Vaše paní učitelky Mirka a JanaUsmívající se

 

Pranostika

Na svatého Mikuláše už je zima celá naše.

 

Básnička

Vánoční stromeček zavoněl v pokoji,

maminka u stolu jablíčko rozkrojí.

A když ho rozkrojí, uvidím hvězdičku,

co byla schovaná v červeném jablíčku.

 

Písnička: Štědrej večer nastal
Štědrej večer nastal,

štědrej večer nastal,

koledy přichystal,

koledy přichystal.

 

Pánímámo vstaňte,

Pánímámo vstaňte,

koledu nám dejte,

koledu nám dejte,

 

Pánímáma vstala, 

Pánímáma vstala,

koledu nám dala,

koledu nám dala.

 

Pohybová hra: Na dva Mrazy

Dvě děti na jedné straně říkají: „My jsme dva bratři, zmrzlí jak se patří, já mám nos červený, já do modra zbarvený. Kdo se zimy nebojí jen ať chvíli postojí“. Na druhé straně stojí ostatní děti a říkají: „My se mrazu nebojíme, běháme a dovádíme“. Po dořeknutí vybíhají Mrazíci a chytají děti. Kdo je chycen, stojí.