Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/jezci/jezci-prosinec-2018  •  Vydáno: 1.12.2018 8:43  •  Autor: Jitka Bulaková

Ježci - prosinec 2018

Předposlední měsíc tohoto roku je za námi a stihli jsme toho hodně. Ihned v úvodu měsíce jsme odstartovali soutěž „Nejpovedenější dýňové strašidýlko“a musíme říct, že tak krásné výrobky jsme nečekali. Fantasie a nápaditost tvorby nás opravdu příjemně překvapila. V neposlední řadě je třeba ještě jednou pogratulovat výherkyni z naší třídy, která s maminkou vytvořila z dýně krásný pohádkový dům. Usmívající se Děkujeme také všem zúčastněným, kteří měli chuť se do této pěkné akce zapojit.
Poděkování patří i Vám, kteří jste se připojili do tradičního lampionového průvodu, který se konal 7. 11. . Sešli jsme se v hojném počtu a petrými lampiony osvítili cestu do centrálního parku Pankrác.
S láskou jsme si také zavzpomínali na dušičky, které tu s námi již nejsou a měli jsme je moc rádi.
Na svatého Martina jsme si připomněli legendu a vybarvili tematickou omalovánku. Pověděli jsme si také o tradicích, které se k této době vážou. Děkujeme také rodičům, kteří donesli do školky svatomartinské rohlíčky – děti si moc pochutnaly!
Na naší zahradu přijeli dlouho očekávání dravci a my měli jedinečnou možnost setkat se blíže s těmito krásnými zvířaty. Dozvěděli jsme se zajímavé informace o životech a skladbě jídelníčku jednotlivých opeřených dravců a dokonce jsme si mohli pohladit i bříško výra velkého. Všechny děti i paní učitelky byly nadšené a podívanou jsme si moc užily.
Vyzkoušeli jsme si, jak těžké je to žít ve tmě a na vlastní kůži jsme si zkusili malovat se zavázanýma očima.
28. listopadu jsme zamkli školní zahradu a herní prvky, které budeme moci využívat zase až na jaře. V tento den jsme si také povídali o životě broučků a hmyzu v zimě celkově. Vyrobené broučky jsme „uspali“ a těšili se na poslední akci tohoto měsíce: zdobení a rozsvěcení vánočního stromečku.

Ke konci měsíce jsme se také již pilně pustili do výroby dárečků na adventní trhy, kam Vás srdečně zveme 12. 12. 2018! Mrkající
Ale abychom nepředbíhali, čeká nás v prosinci spoustu krásných akcí a zážitků.
Na přelomu listopadu a prosince jsme se začali věnovat „mikulášskému“ tématu, ve kterém budeme pokračovat až do konce prvního prosincového týdne. Povídáme si o dobrých a špatných vlastnostech, o tom, co by mohli vše čerti vzít do pekla (nemoce, bídu, atd...). 4. 12. budeme „malovat čerty na zeď“. Zároveň se již nemůžeme dočkat návštěvy Mikuláše a jeho družiny 5. 12. u nás ve školce. Tímto bychom chtěli poděkovat všem rodičům, kteří se podíleli na přípravě krásných balíčků pro děti k této příležitosti.
Nejen naší třídou, ale celou školkou pomalu zavládne kouzelná atmosféra blížících se Vánoc, kterou podpoříme výzdobou třídy, poslechem a zpěvem koled, zkoušením si tradic, které k této době neodmyslitelně patří a výrobou zdravější verze cukroví. Vyrábět budeme také dárečky, abychom si vyzkoušeli, jak hezké je dárky nejen přijímat, ale hlavně dávat.
13. 12. se můžeme těšit na „Světovou pohádku“, která se pro nemoc účinkujících přesunula z listopadu.
18. 12. si užijeme "andělské zvonění", kdy si rozbalíme nadílku pod naším stromečkem a pochutnáme si na cukroví. Prosíme maminky o donesení drobného občerstvení – cukroví.
V tomto měsíci se také bude konat akce „Děti dětem“, kdy budete moci tak, jako loňský rok pomáhat kojeneckému ústavu  při Thomayerově nemocnici, a to darováním materiálních věcí, jejichž seznam naleznete zde a také na své třídě.

Krásné a pohodové prožití vánočních svátků, pevné zdraví, hojnost lásky a štěstí Vám do nadcházejícího roku 2019 přeje paní učitelka Jitka a Eva! :-)

Písnička: Stojí vrba košatá

Stojí vrba košatá, hej, hej, koleda,          
na ní koza rohatá, hej, hej, koleda.          

Přišel tě k ní kmotr vlk, hej, hej, koleda,           
natahuje na ni krk, hej, hej, koleda.          

Paní kmotra, pojď dolů, hej, hej, koleda,
a já dolů nepůjdu, hej, hej, koleda.
                     
Ty máš velký zubiska, hej, hej, koleda,
natáh bys mi kůžiska, hej, hej, koleda.


Básnička: Hvězdička stříbrná

Hvězdička stříbrná
dopadla na zem
a všechno kolem nás
mění se rázem.

Hvězdička stříbrná
jehličím zavoní,
v zavřeném pokoji
zvoneček zazvoní.

Hvězdička stříbrná
na okno zaťuká
jaká má tajemství
pro holku, pro kluka?

Hvězdička stříbrná
nám zase po roce
přináší stromeček,
přináší Vánoce.

PH: Čertovská honička