Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/jezci/jezci-leden-2019  •  Vydáno: 4.1.2019 11:48  •  Autor: Jitka Bulaková

Ježci - leden 2019

Poslední měsíc roku 2018 jsme strávili vánočními přípravami a užívání si krásné atmosféry, kterou s sebou prosinec nese. Ihned v úvodu prosince jsme se pustili do kresby čertíků. Pracovali jsme ve dvojicích a zkoušeli tak svou schopnost kooperace s kamarádem. Těšili jsme se na návštěvu Mikuláše a jeho družiny. Některé děti se trošku báli, ale rozpaky byly zakrátko při jeho milé návštěvě s andílky zapomenuty. Dostali jsme nadílku, kterou jsme si odnesli domů.
V průběhu dalších dnů vrcholily přípravy na adventní trhy a my jsme dokončovali malované ozdobičky a pilně trénovali písničky na vystoupení. I když se za třídu ježečků na vystoupení kvůli hojnému výskytu nemocí sešlo méně dětí, i tak jsme si to moc užili a doufáme, že i Vám se vystoupení líbilo.Usmívající se Následující den naší školku navštívilo divadélko s moc hezkým a vtipným představením s názvem "Světová pohádka". Děti měli možnost se zábavnou formou podívat na nejrůznější místa planety.
K tomuto období patří neodmyslitelně tradice, o kterých jsme si nejen povídali, ale hlavně jsme si některé z nich vyzkoušeli na vlastní kůži. Holčičky házely bačkůrkami, zkoušeli jsme si rozkrojit jablíčko,... Pověděli jsme si také o tom, že vánoční stromeček neměl odjakživa stejnou podobu.
Děkujeme za hojnou účast při charitativní akci "Děti dětem" a zároveň děkujeme všem rodičům, kteří donesli ukázku cukroví. Děti si moc pochutnaly a měly zároveň velikou radost z nadílky s andělským zvoněním, kterou jsme společně našli pod stromečkem.

V lednu se budeme věnovat tematickému celku s názvem "Vládne paní zima", v němž se zkraje měsíce zaměříme na život zvířátek v zimě. Budeme se je nejen učit rozpoznávat, ale budeme si povídat o tom, jak přezimujícím zvířatům může člověk pomoci a sami budeme aktivně sypat zrníčka do krmítek na naší školkové zahradě. Dětem můžete do MŠ dát semínka slunečnice, či jiný ptačí zob. V následujícím týdnu, když nám bude počasí přát, strávíme zimními hrami a sporty na sněhu. Připomeneme si pomocí obrazových materiálů důležitost správného oblečení v tento čas a jak dále můžeme své zdraví chránit (stravou, pitným režimem, sportem, spánkem, otužováním, atd). Posledním tématem, kterým se budeme v lednu zabývat je všemi dětmi oblíbené "Z pohádky do pohádky". V tomto měsíci nás čekají následující akce: Tříkrálové putování, ve kterém si připomeneme legendu o Třech králích, 15. 1. na nás čeká prevence napadení psem: Nauč se mi rozumět, 22. 1. se můžeme těšit na "První pankrácký ples a 30. 1. si ukážeme, že "Bacilů se nebojíme".


Básnička:

Na saních
Na kopci se třpytí sníh,
děti jezdí na saních.
Tváře mají červené,
nos i uši studené.
Nikomu to nevadí,
dál ve sněhu dovádí.

Písnička:

Malý vrabčák

Přiletěl k nám vrabčák malý,
abychom mu něco dali.

Přileť k nám, malý ptáčku,
dám ti něco do zobáčku.

V zimě jsi náš milý host,
máme pro tě zobu dost.

 

Pohybová hra: Koulovaná
Děti se rozdělí do dvou stejně početných družstev a herní pole se taktéž rozdělí na dvě části. Každé z dětí má v ruce "sněhovou kouli" (zmačkaný papír do koule). Cílem hry je házet na soupeřovo pole všechny sněhové koule. V průběhu hry děti sbírají dopadnuté koule na zem a snaží se je co nejrychleji vhodit na druhou (soupeřovu) stranu. Po zaznění smluveného signálu, se hra zastaví a počítají se sněhové koule na jednotlivých polích. Družstvo, které má nejnižší počet sněhových koulí na své straně vyhrává.