Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/zajici/zajici-brezen-2019  •  Vydáno: 28.2.2019 11:11  •  Autor: Jitka Bulaková

Zajíci - březen 2019

Měsíc únor jsme věnovali tématu „Objevujeme svět kolem nás“. Povídali jsme si o zaměstnání, roztřídili pomůcky, které potřebujeme při výkonu dané práce a pojmenovali jsme si některé profese. Děvčata vytvořila „Baletku“ – prostorové lepení, skládání a dokreslení a chlapci se pokusili namalovat hasiče při práci.

Zahráli jsme si společně spoustu námětových her (na prodavače, kuchaře, kominíka, policistu, učitele, ševce…). Vytleskali jsme slabiky a určovali první a poslední písmenka slov.

Zazpívali si píseň „Ráček“, ve které vystupoval krejčí. Pokusili se „šít“ – starší děti pracovali s tupou jehlou, nití a látkou a mladší děti „vyšívali“, dřevěný nebo plastový obrázek.

Počasí nám přálo, stal se zázrak a i v Praze nasněžilo, využili jsme toho a chodili sáňkovat, bobovat na kopeček. V rámci akce „Koulím…“ se nám podařilo postavit několik sněhuláků, některé i z papíru.

Přijelo divadlo s pohádkou „Jak na obra“, která byla trošku strašidelná, ale měla krásné písničky.

Věnovali jsme se i času. Převáděli jsme, jak ráno vstáváme a večer jdeme do postýlky. Zopakovali si „školkový režim dne“. Zahráli si na miminko a rodinu. Soustředěně poslouchali pohádku „O dvanácti měsíčkách“ a potom si o ní společně povídali.

Podle obrázků jsme vyprávěli časovou posloupnost dne a obrázky seřadili.

Celý měsíc jsme zakončili tématem „Z pohádky do pohádky“. Vyprávěli jsme si, jaké pohádky máme rádi, kdo v nich vystupuje. Pojmenovali jednotlivé postavy, jejich vlastnosti a dovednosti (používali celé věty a přídavná jména). Vysvětlili jsme si některé méně známé pojmy a pokusili se samotnou pohádku zahrát. Pohádkové povídání jsme zakončili „Maškarním plesem“.

Březen, první jarní měsíc nám přinese téma „Jaro je tu, má zelená křidélka“. Budeme objevovat první jarní květinky na zahradě MŠ, poslouchat ptačí zpěv. Výtvarně ztvárníme první květy kočičky a sněženky. Oslavíme svátek žen, vyrobíme mamince a babičce překvapení. Povíme si o tom, co znamená mít někoho rád. Při světovém dni vody si připomeneme, jak je důležitá pro život všech bytostí na zemi.

Jako první se budeme věnovat naší planetě Zemi a vesmíru, který nás obklopuje. Zalistujeme v dětské encyklopedii, najdeme naše Slunce a planety na oběžných drahách. Svou fantazii budeme rozvíjet při tvorbě různých robotů, mimozemšťanů a vesmírných plavidel. Také se zastavíme na naší planetě. Prohlídneme si jí z pohledu kosmonautů, pojmenujeme vše, co uvidíme na globusu, vysvětlíme si proč je modrá…

Koncem měsíce společně se všemi třídami otevřeme školkovou zahrádku, probudíme všechny houpačky, skluzavky, kolotoče, mašinku ze zimního spánku. Už se moc těšíme, jak je znovu vyzkoušíme.

Blíží se zápis do ZŠ a proto si i my na školu zahrajeme. Čekají nás pracovní listy zaměřené na rozvoj jemné motoriky ruky. Natrénujeme kroužky, obloučky, vlnovky i rovné čáry. Nezapomeneme na číselnou řadu, porovnání množství, opaky a protiklady a správné použití předložek. Za absolvování „Zaječí školy“ získáme „Vysvědčení“.Usmívající se

 

PH – Planety

 

Písnička:

Adámku náš, copak děláš,

děti jdou do školy,

tys jěště v posteli //:na nic nedbáš://

 

Adámek vstal, šaty hledal,

nevěděl kam boty, kabátek, kalhoty

//:večer si dal://

 

Básnička:

Dneska jsem uviděla!

Mezi zmrazky zasvítila

Jedna, druhá, třetí, sedmá…

Že je zima, vůbec nedbá.

 

Sněženka se jmenuje,

jarní radost daruje.

Konec zimy už se blíží,

potichu se jaro blíží.