Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-leden-2019  •  Vydáno: 4.1.2019 11:51  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - leden 2019

Poslední měsíc roku 2018 byl naplněný předvánočními přípravami a těšením se na Ježíška. Hned na začátku měsíce jsme se začaly připravovat na návštěvu Mikuláše a jeho doprovodu, abychom ho ohromily naučenou básničkou „Anděl seděl na obláčku“. Ve středu 5. prosince v 10 hodin někdo zabouchal na dveře školky, zarachtaly řetězy a děti s napětím očekávaly, kdo vstoupí… Mikuláš, anděl i čertíci byli letos moooc hodní, nikdo z dětí se nebál, básnička se všem moc povedla a každý dostal zasloužený dáreček. Jen co za čertíky zaklaply dveře, už jsme trénovaly na vánoční vystoupení a vyráběly dárečky na vánoční trhy. Děti si užívaly pečení perníčků, a ještě více se vyřádily při jejich zdobení, také krásně malovaly a zdobily vánoční ozdoby (třpytky jsme měly po celé třídě Usmívající se). Zároveň jsme průběžně tvořily vánoční věnečky pro rodiče. Za donesené suroviny děkujeme, zbytky použijeme s dětmi na různé další činnosti a tvoření. 12. prosince nastal dlouho očekávaný den a děti mohly konečně rodičům předvést písničky, které jsme poctivě trénovaly. Doufáme, že se Vám představení líbilo, děti byly moc šikovné a vše se jim hezky podařilo. Výtěžek z vánočních trhů bude použit na nákup výtvarného materiálu do tříd. Další den čekalo děti divadélko s moc hezkou a veselou „Světovou pohádkou“, při které si prstem na mapě procestovaly půl světa. Během prosince jsme si vánočně vyzdobily třídu, a tak už stačilo jen ozdobit školkový stromeček, pod který nám v posledním prosincovém týdnu Ježíšek nadělil opravdu mnoho dárků. Děti se od rána nemohly nadílky dočkat, ze všech hraček a didaktických pomůcek byly velmi nadšené a po nadílce se často nemohly rozhodnout, jestli si raději půjdou hrát, nebo mlsat cukroví a dobrůtky, které si z domova přinesly a my za něj všem maminkám a tatínkům moc děkujeme!

Během prosince ve školce proběhla také již tradiční akce „Děti dětem“, kdy pomáháme Dětskému centru při Thomayerově nemocnici, a to výběrem hygienických potřeb. Všem rodičům, kteří se zapojili děkujeme za účast.

V lednu nám začíná nový tematický blok „Vládne paní zima“. Na začátku měsíce ještě zavzpomínáme na Vánoce, děti si mohou do MŠ přinést nějaký dárek od Ježíška (prosíme nic drahého) a podělit se o radost s kamarády. Budeme si povídat o třech králích, zahrajeme si spoustu her se zimní tématikou, budeme si povídat o tom, jak přečkávají zimu zvířátka a trochu jim přilepšíme. Můžete dát dětem do MŠ ptačí zob nebo jiná semínka pro ptáčky, příp. lojové koule, budeme je na zahradě doplňovat do krmítek a pozorovat jejich život v zimě. V půlce ledna nás čeká zajímavý preventivní program proti napadení psem a také se seznámíme s terapeutickými loutkami. 22. ledna uspořádáme ve školce „První pankrácký ples“. Můžete už teď vymýšlet plesovou róbu, chlapcům dejte prosím bílou košili nebo bílé tričko a pokud máte možnost tak motýlek nebo kravatu. U oblečení holčiček se fantazii meze nekladou, těšíme se na šaty různých délek a barev, korunky, boa a další ozdobičky jsou vítány... Snad se nám první ročník plesu vydaří a budeme pokračovat i v dalších letech Usmívající se

 

Nadále prosím trénujte s dětmi samoobsluhu při oblékání a pokud je to možné, dávejte jim oblečení, které se snadněji obléká. Preferujeme například palcové rukavice před prstovými – děkujeme za spolupráci!

 

Pranostika

Jak vysoko v lednu leží sníh, tak vysoko tráva poroste.

 

Básnička: Zima

Z okna zimu pozoruji,

něco o ní namaluji.

Sněhuláka, bílý sníh,

nebo děti na saních.

 

 

Písnička: Dva mrazíci uličníci

1.Dva mrazíci uličníci pod střechou si hráli,

houpali se na rampouchu všemu se jen smáli. Tralalí, tralala, všemu se jen smáli.

2.Na okýnko nakreslili les a taky vránu,

malovali, zapomněli, že les nemá bránu. Tralalí, tralala, že les nemá bránu.

3.Jedna hvězda utkala jim ze světýlka mašli,

dva mrazíci uličníci cestu zase našli. Tralalí, tralala cestu zase našli.

 

Pohybová hra: Sněží

Děti se pohybují mezi papírovými vločkami na hudbu.. Když učitelka vykřikne „sněží“, každé dítě si najde jednu vločku, na kterou si stoupne. Vloček je vždy o jednu méně, než je počet dětí, kdo nemá vločku, jde si sednout na lavičku a další vločka se odebere. Hra končí, když zbyde jedno dítě.