Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/jezci/jezci-unor-2019  •  Vydáno: 31.1.2019 10:44  •  Autor: Jitka Bulaková

Ježci - únor 2019

V úvodu měsíce ledna jsme si zavzpomínali na Vánoce a společně jsme si povídali otom, jak je kdo prožil a nezapomněli jsme si také prohlédnout dárky, které děti od Ježíška dostaly. V rámci akce „Tříkrálové putování“ jsme si připomněli legendu, zahráli jsme si na Tři krále a vybarvili tematickou omalovánku.
V rámci tématu „Vládne paní zima“ jsme určovali jsme základní charakteristiky zimy, ukazovali jsme si, jaké oblečení v tomto období volíme. Vytvořili jsme si pestrobarevné čepice s vlastním vzorem. Dále jsme se intenzivně zabývali životem zvířat v zimě. S obrazovým materiálem jsme si povídali o jednotllivých druzích zvířat – jaká zvířata u nás přezimují a jaká právě odpočívají zimním spánkem. Pověděli jsme si také vše o tom, jak člověk může v této době volně žijícím zvířatům pomáhat. Nezapomněli jsme také pilně dokrmovat ptáčky Vámi doneseným zobem. Poté jsme je pozorovali v krmítku a pokoušeli se určit druh.
V rámci primárně preventivního programu proti napadení psem jsme se setkali s fenkou Verunkou, která nám s jejím majitelem přiblížila, jak se správně chovat k našim čtyřnohým kamarádům a případně jak se při pobytu venku vyvarovat nepříjemným situacím s neznámými pejsky.
Dalším dětmi velmi oblíbeným tématem bylo „Z pohádky do pohádky“. Vyprávěli jsme si pohádky které známe, četli jsme si ty nejoblíbenější i ty méně známé. Zkoušeli jsme se souvisle vyjadřovat, ale také umět aktivně naslouchat. Přiblížili jsme si znaky pohádky – dobro / zlo, nadpřirozené postavy a schopnosti, magická čísla, aj. V rámci tohoto tématu jsme prožili krásný prvopankrácký ples, kdy jsme si předvedli krásné šaty, zatančili jsme si na hezkou hudbu a pochutnali si na občerstvení.
Další akcí byla návštěva studentek ze zdravotní školy, kdy dětem přiblížili anatomii a základní funkce lidského těla, děti měli zároveň možnost se blíže seznámit s lékařskými pomůckami. Na samotném konci měsíce jsme se věnovali zimním sportům a hrám a dále také projektovému dni, zaměřeném na podporu zdraví a prevenci nemoci hravou formou.

Úvod února nám přinese prázdniny – pololetní a jarní. Poté se budeme aktivně věnovat tematickému celku „Objevujeme svět kolem nás“. Budeme si vysvětlovat dětskou formou proč se střídá roční období, noc a den a vytvoříme si základní povědomí o časových pojmech a vstazích. Dále se zaměříme na práci a jednotlivá zaměstnání. Povíme si o rozdílu mezi zaměstnáním a koníčkem. Určíme si druhy zaměstnání, co k dané profesi člověk potřebuje aby ji mohl vykonávat, jak jsou jednotlivá zaměstnání pro ostatní přínosná, atd. Děti získají také základní povědomí o hodnotách lidské práce. Budeme si na některé z povolání námětovými hrami hrát. Zahrajeme si také tematické pexeso s vyobrazením vybraných povolání a využijeme další didaktický herní materiál. Dále se seznámíme s působením lidské činnosti na své okolí a povíme si, jak člověk svou aktivitou může prostředí zlepšovat a naopak.
28. února nás čekají „Maškarní hrátky“, kdy si můžete přinést kostýmči převlek. V rámci této akce pro děti připravíme různé hry a soutěže a zároveň tímto prosíme o donesení drobného občerstvení, moc děkujeme. Usmívající se

 

Do odvolání z důvodu pracovní neschopnosti paní učitelky, je provoz ve třídě Ježků zajištěn takto: 7:30 – 15:00 je ve třídě běžný provoz, poté se děti přesouvají do ostatních tříd, a to zpravidla do třídy Zajíců. Případně mohou být děti ve vyjímečné situaci přesunuty již na odpolední odpočinek.

 

Básnička: Únor bílý

Únor bílý pole sílí,
povídala babička.
Za komínem vítr kvílí,
spěcháme do teplíčka.

Ke kamnům se posadíme,
k mamince se přitulíme.
A sněhulák za oknem
pohlídá nám krásný sen.

Písnička: Já jsem muzikant
1. Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země.
My jsme muzikanti, přicházíme k vám.
Já umím hráti. My umíme taky.
A to na housle. Jak se na ně hraje?
Fidli fidli, staré vidli, fidli fidli housličky

2.
A to na basu. Jak se na ni hraje?
Stála basa u primasa, za kamnama stála,
jak primaska zatopila, basa sama hrála.

3.
A to na trumpetu. Jak se na ni hraje?
Já rád játra, ty rád játra, on rád játra trumpeta.

4.
A to na bubínek. Jak se na něj hraje?
Bumtarata, bumtarata, bumtarata, bubínek.