Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/mysky/mysky-duben-2019  •  Vydáno: 29.3.2019 8:52  •  Autor: Jitka Bulaková

Myšky - duben 2019

Konečně jsme se dočkaly jara a první jarní měsíc jsme otevřely novým tematickým celkem „Jaro je tu, má zelená křidélka“, které nás bude doprovázet až do konce dubna. Během prvního bloku „K čemu jsou hnízda a pelíšky“ jsme se věnovaly především povídáním o tom, jaké změny se na jaře dějí u zvířátek, a to jak domácích, tak i těch na loukách a v lese. Opakovaly jsme s dětmi jména mláďátek (ta dělají především mladším dětem 3-4 roky problém, můžete trénovat i doma), vymýšlely jsme a přiřazovaly, kdo si staví na jaře hnízdo a komu ho přichystají lidé. Na začátku měsíce, který byl ještě chladný jsme nezapomněly na ptáčky, které přezimovaly v Praze a doplňovaly jsme krmítka na zahradě ptačím zobem. Teď už naši pomoc nepotřebují, místo toho se snažíme všímat si změn okolo sebe, ať to je poslech ptačího štěbetání okolo nás, nebo pozorování veverek či zajíčků na naší školkové zahradě (několikrát už se nám podařilo je zahlédnout). Zároveň jsme si krásně vyzdobily šatnu obrázky čápů, kteří si stavějí hnízda na vysokých komínech, nebo slepiček v hnízdečkách trochu menších. Mimo to jsme si zopakovaly hlavní znaky jara a rozdíly mezi jarem a zimou a zimu jsme snad definitivně vyhnaly pohybovou hrou, doplněnou několika orffovými nástroji, která děti velmi bavila. 8. března, v rámci MDŽ jsme vyráběly pro maminky/babičky/tetičky papírové kytičky, které jsme měly za úkol předat i s krátkou básničkou, tak věříme, že se to všem dětem úspěšně podařilo. Během druhé poloviny měsíce jsme se od zvířátek pomalu přesunuly ke kytičkám, trénovaly jsme názvy těch úplně prvních jarních, zahrály jsme si k tomu i pohybovou hru, abychom si je dobře zapamatovaly, vypracovaly jsme několik pracovních listů a také jsme si je namalovaly, abychom si jarně vyzdobily školku. V předposledním březnovém týdnu se nám natolik oteplilo, že jsme si o pár dnů dříve velkým jarním klíčem odemkly zahradu a tím k velké radosti dětí i všechny herní prvky, které byly během zimy z bezpečnostních důvodů uzavřené, a tak se nám zatím tvoří u všech houpaček a skluzavek velké fronty, než se jich děti po dlouhé zimní přestávce zase trošku nabaží. V pátek 22. března jsme se v rámci světového dne vody seznámily s důležitostí vody, řekly jsme si něco o její ochraně, zahrály jsme si pohybovou hru i vytvořily obrázky. A věříme, že si děti zapamatovaly, proč je důležité vodou šetřit. Během března nás také navštívilo divadélko s představením „Tučňákův výlet“, které děti zábavnou formou seznámilo s životem tučňáků, ale i dalších zvířat na jižní polokouli.

V dubnu budeme pokračovat stejným tematickým celkem. Zasadíme si první jarní osení a budeme každý den pozorovat, zda se nám naše „úroda“ podaří a budeme si moci odnést domů malou památku. Pak už se přiblíží Velikonoce, na které se samozřejmě moc těšíme. Vyzdobíme si školku, namalujeme vajíčka a další obrázky, zahrajeme si nové hry a samozřejmě si povíme o hlavním významu Velikonoc i o původních zvycích. Pokusíme se natrénovat i koledu, aby koledníci přinesly domů plný košík velikonoční nadílky Usmívající se. Během velikonočního týdne nás také čeká divadélko a velikonoční dílničky pro rodiče s dětmi a na konci dubna se bude konat čarodějnický rej – informace budou jako vždy vyvěšené v šatnách jednotlivých tříd.

Ve čtvrtek 18. dubna budou jednodenní velikonoční prázdniny a ve školce bude omezený provoz, prosíme docházku nahlásit v jednotlivých třídách.

 

Přejeme Vám krásné jaro!

Jana a Mirka

 

Pranostika

Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší.

 

Básnička = velikonoční koleda:

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný.

Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný!

Za kamny v koutku na vrbovým proutku,

proutek se ohýbá, vajíčko se kolíbá,

proutek se zláme, slepička z něj spadne.

Vajíčko se odkulí do strejčkovy stodoly,

vajíčko křáp, slepička kdák, panímámo, máte mi ho dát!

 

Písnička: Petrklíč

Není, není ze železa, přeci je to klíč, otevírá bránu k jaru, je to petrlíč. Jen co ráno slunce vyjde, všude žlutě rozkvete, děti, pohleďte, jak hezky hned je na světě. Petrklíč, petrklíč, zima už je pryč, petrklíč, petrklíč, od jara je klíč.

 

Pohybová hra (honička v kruhu): DOBRÝ DEN, JDETE DNESKA VEN?

- První dítě chodí okolo dětí vně kruhu, u jednoho se zastaví zaklepe na záda (dveře) a řekne: „Dobrý den, jdete dneska ven?“

- Druhé dítě odpoví „Ano“ a honička začíná – první dítě běží po směru své chůze vně kruhu, druhé dítě běží do protisměru uvnitř kruhu

- Cílem je co nejrychleji doběhnout na místo odkud druhé dítě vyběhlo