Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/zajici/zajici-duben-2019  •  Vydáno: 29.3.2019 8:54  •  Autor: Jitka Bulaková

Zajíci - duben 2019

Téma "Vesmír" se nám na začátku měsíce března podařilo ztvárnit výtvarně: rakety a kosmonauti, pohybově: chůze ve stavu beztíže, běh v soustředěných kruzích, let na různé planety a také slovně: povídání o hvězdách a naší planetě Zemi, prohlížení obrázků z vesmíru v encyklopediích a jejich popis.
V březnu jsme se také věnovali přicházejícímu jaru. Vytvořili jsme jarní květy: kočičky z vaty, sedmikrásky z cukrářských košíčků, vybarvovali tulipány a pozorovali probouzející se přírodu na zahradě MŠ. Na rozkvetlých květinách jsme si zopakovali mimo jiné barvy.
Společně jsme oslavili první jarní den a odemkli herní prvky na zahradě, připomněli si pravidla jejich bezpečného používání. Klouzačky, houpačky, prolézačky jsme za pěkného počasí hned radostně vyzkoušeli.
Předškoláci se účastnili primárně preventivního programu od VZP "Vzpoura úrazům". Dověděli se spoustu důležitých informací jak úrazu předcházet, ale i to jaké důsledky může úraz mít. Program probíhal formou besedy s lidmi na vozíku i praktické ukázky, jak se na vozíku či s vozíkem pohybovat.
8. 3. jsme vyrobili pro maminku a babičku voňavé srdíčko s květinkami a popřáli jsme jim k MDŽ.
Také k nám přijelo divadlo s pohádkou "O tučňákovi", který se z jižního pólu vydal na výlet, kde poznal nové věci a země, ale rád se zase vrátil domů.
Při projektovém dopoledni nazvaném "Máme malý rybníček a v něm bydlí vodníček", jsme oslavili Mezinárodní den vody a připomněli si jak je voda důležitá pro všechny živé tvory. Vyprávěli si příběh o kapce vody, (koloběh vody v přírodě) a vyzkoušeli, co se stane, když do vody hodíme různé věci a tvary.
Poslední březnový týden jsme si zahráli na "Zaječí školu". Věnovali jsme se matematice, tělesné, hudební a výtvarné výchově a českému jazyku. Za výkony v naší škole získaly děti "Zaječí vysvědčení".

Duben je měsíc mláďátek a Velikonoc. V tématu „K čemu jsou hnízda a pelíšky“ se budeme věnovat zvířátkům a jejich mláďatům. Rozšíříme si slovní zásobu o jejich názvy (kocour, kočka, kotě)… Připomeneme si, jak vypadají, upozorníme na rozdíly ve stavbě těla a pokusíme se je i namalovat. Společně si na zvířátka zahrajeme námětovými hrami a na koberci napodobíme jejich chůzi a chování. Rozdělíme je na domácí, hospodářská/užitková a exotická a o každém druhu se něco dovíme (kde žijí, co nám přinášejí,…).
Dále si připomeneme o velikonočním týdnu tradice, které k tomuto období vážou. Oblečte děti do barev toho dne. Pondělí – modrá, úterý – šedivá, středa – žlutá (abychom se neškaredili), čtvrtek – zelená.

Během měsíce nás čekají společné akce s celou MŠ:

2. 4. ZDRAVĚ JÍM (povídání o zdraví)

9. 4. JARO DĚLÁ POKUSY (sázíme osení)

16. 4. DIVADÉLKO

17. 4. VELIKONOČNÍ DÍLNIČKY S RODIČI

18. 4. VELIKONOČNÍ PRÁZDNINY (omezený provoz - pro přihlášené děti)

19. – 22. 4. VELIKONOČNÍ SVÁTKY

23. 4. DEVATERO POHÁDEK (DEN KNIHY)

30. 4. ČARODĚJNICE


Básnička

V ošatce mám vajíčka,

co snesla mi slepička.

Jsou tam krásně malované,

nebo pěkně bílé,

jen si vemte koledníci,

které jsou vám milé.



Písnička: Kočičí

1. Tlapky klást potichu ležérně,

ty kluku kočičí nežer mě,

takhle se kocourek nechová,

vypadáš jak balík z venkova.

Ráno až vylezeš

ráno až vylezu z pelíšku,

blechy si vydrbej

blechy si vydrbu z kožíšku.

Protože, kočičí mladý pán

//: musí být šarmantní elegán://


2. Tlapky klást potichu z lehýnka,

jsi přece kočičí

jsem přece kočičí slečinka

ocásek netahej po zemi

vousky máš od mléka slepený.

Ráno až vylezeš

ráno až vylezu z pelíšku,

blechy si vydrbej

blechy si vydrbu z kožíšku.

Protože kočičí holčička

//: musí být rozkošná:// šelmička

 

PH – Na kočku a myš