Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/jezci/jezci-cerven-2019  •  Vydáno: 31.5.2019 16:41  •  Autor: Jitka Bulaková

Ježci - červen 2019

Na konci dubna, po Velikonocích jsme se nemohli dočkat návštěvy „Čarodějnic“, Bimbuly a Bludimíry. Předcházející dny jsme si s dětmi připomněli lidový zvyk „Pálení Čarodějnic, spojený s pálením ohňů. V neposlední řadě i to, jaký to byl pro lidi význam dříve a jaká je jeho současná podoba. Vyprávěli jsme si, kam se děti chystají s rodinou za touto zábavou. U nás ve školce se tato událost konala pod názvem „Čáry máry ,tlesky, plesky ať je mezi námi hezky“ a dětem se velice líbila. Děti tento den přišly v maskách a přinesly i malé občerstvení, se kterým jsme si zpříjemnili veselé dopoledne ve třídě. Na zahradě mateřské školy jsme pak všichni společně očekávali návštěvu „Čarodějnic“, které pro nás připravily překvapení. Hledali jsme poklad – úkol. Ježci ten svůj našli velice rychle a také daný obrázek (skládanku) hned sestavili. Jenom čepička se nám někam zatoulala. Všem dětem se také úspěšně podařilo spolu s čarodějnicemi si vyčarovat sladkou odměnu.

7.5. navštívila naše třída Ježečků spolu se třídou Zajíčků (předškoláci a starší děti) Českou televizi. Shlédli jsme pohádku, prošli jsme si jednotlivá studia, kde se natáčejí různé pořady, které děti poznaly a vyprávěly o nich. Nejzajímavější byla pro nás možnost zúčastnit se přímo natáčení pořadu „Kouzelná školka“, kde jsme museli být absolutně v tichosti. Na závěr si děti mohly prohlédnout pohádkové kostýmy a obléknout si různé masky a klobouky a prohlédnout si a vyzkoušet kamery.

Začátek května jsme věnovali také připomenutí si „Dne Slunce“. Proč je pro nás tak důležité a k čemu využíváme jeho energii. Nakreslili jsme krásné obrázky sluníčka a naučili jsme se novou básničku s pohybem „Volám tě Sluníčko“. A protože je už tepleji a sluníčko svítí, snažíme se být co nejvíce na zahradě na čerstvém vzduchu.

V tomto měsíci jsme měli dva dny volna. "Svátek práce" 1. května a státní svátek 8. května, "Den osvobození a vítězství". Připomněli jsme si s dětmi konec 2. světové války a děti překvapivě vyprávěly o rodinných příslušnících, kteří žili v době války. Téma jsme nazvali „Vlajka vzhůru letí“.

Končí nám také školní rok a abychom měli na něj a na kamarády památku, všichni jsme se vyfotografovali. Další akcí ve třídách naší školky byl ekologický program „Včelí království“. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí o včelách medonosných. Jak včeličky žijí a také něco o práci včelaře a jaké nosí oblečení. Děti si mohly zatočit medometem a ochutnat lžičku medu.

Hodně úsilí nám dalo také připravit se na besídku, kterou jsme dodatečně oslavili „Den matek“ a kterou děti zvládly na jedničku. Rodiče měli z besídky a z dárečku, který každé dítě připravilo pro svojí maminku, velikou radost.

Od konce dubna a téměř celý květen probíráme zajímavé téma „Vím kam patřím“, do kterého jsme zahrnuli část „Moje rodina“. Děti se snaží porozumět rodinným vazbám a vztahům. Co je rodina, jak funguje a v čem je pro nás důležitá vzájemná pomoc a opora. Pomáhaly nám při tom i donesené fotografie rodin od dětí.

Další téma „Praha, město kde žiji“ přiblížilo dětem město i okolí, kde žijí. Seznámily se s jeho historií i památkami. Opět musíme pochválit řadu dětí, které přinesly knihy i obrázky Prahy a vyprávěly, kde byly s rodiči a co o Praze znají. Věnovali jsme se i dopravě a cestování dopravními prostředky a i bezpečnosti pohybu po městě. Poslední téma nám mělo přiblížit naší zemi, „Tady jsem doma“. Děti samy sestavily mapu České republiky (puzzle) a hledaly známá místa v naší zemi, kde byly s rodiči a co zajímavého znají. Vše jsme zakončili namalováním obrázků přírody, sluníčka, rozkvetlých stromů i míst, která navštívily.

V červnu se těšíme na léto a na prázdniny. Budeme si povídat o Slunci a o tom co všechno vidí z oblohy a kam pojedeme na prázdniny. Budeme se loučit s předškoláky a slavit MDD.

V červnu přivítáme novou paní učitelku - Hanu Řeháčkovou.Usmívající se

Písnička: Pásla ovečky

Pásla ovečky v zeleném háječku,

Pásla ovečky v černém lese.

Já na ní dupy ,dupy, dup.

Ona zas cupy, cupy, cup.

Houfem ovečky seberte se všecky,

Houfem ovečky seberte se.

 

Básnička: Vodník

V rybníce světnice,

po stranách police,

barevné hrníčky,

pokličky, dušičky.


Zelený pán

není tu sám.

Okoun, štika, kapr,

věrný jako bratr.


U mlýna to pěkně klape,

ze šosu mu voda kape.