Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-rijen-2019  •  Vydáno: 29.10.2019 23:48  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - říjen 2019

     Na začátku října jsme v Myškách úspěšně ukončily adaptaci nových dětiček. Všechny děti už chodí až na občasné malé výkyvy do školky bez slziček a ty, když se výjimečně objeví, jsou jen na chvilku, než maminka nebo tatínek zajdou za okénko a pak slzičky rázem zmizí. Dál upevňujeme především u mladších dětí hygienické a společenské návyky se kterými pomáhají především starší děti (např. kontrola čistých rukou před obědem po návratu ze zahrady – „služba“ u dveří je neúprosná a špindíry vrací zpět k umyvadlu Usmívající se). Letos máme ve třídě tři nové děti s odlišným mateřským jazykem a opět musíme pochválit ostatní děti, že jim pomáhají a snaží se jim usnadnit jazykovou bariéru, proto věříme, že co nevidět si s námi zarecitují básničku nebo zazpívají písničku v češtině.

      Během října jsme společně zažily spoustu zajímavých aktivit. V rámci bloků „Podzim je veliký malíř“ a „Na zahradě, na poli, v lese“ jsme si pověděly o změnách v přírodě, spojených s aktuálním ročním obdobím. Zahrály jsme si několik nových pohybových i smyslových her, naučily se básničku, říkanku i písničku, potrénovaly jsme předmatematické a prostorové představy pomocí velkých/těžkých a malých/lehkých dýní (před, za, mezi, vedle, vlevo, vpravo...), skládaly jsme obrázky z kaštánků, protáhly jsme tělo během ranních rozcviček i na překážkové dráze, vyzdobily jsme si šatnu krásnými ježky z kaštanů, jablíčky z modelíny, stromečky z větviček a korálků, obtiskaly jsme dubové listy a domalovaly tuží skřítky dubínky, vytvořily jsme veselé muchomůrky a z donesených listů jsme si vytvořily krásný velkoformátový strom s opravdovými listy v podzimních barvách. Ke konci října nás neminulo dlabání dýně, na které už děti netrpělivě čekaly a náležitě si ho užily. Při té příležitosti jsme si pověděly o anglosaském svátku Halloween, ale i o českých Dušičkách, které nás zanedlouho čekají. Za donesené přírodniny včetně dýní všem moc děkujeme.   

      Na začátku října nás navštívil pan sokolník ze sokolnické společnosti Teir, který sebou přivezl 4 druhy sov a 4 druhy dravých ptáků. Představení sov a dravců děti nadchlo, bylo velmi zajímavé, poučné, ale i zábavné, tak věříme, že nějaké zážitky děti zprostředkovaně přinesly i domů Usmívající se.

Zároveň nás v říjnu navštívilo divadélko s pohádkou „O dobrém jídle“, které veselou a zábavnou formou dětem přiblížilo zásady zdravého stravování.

V půlce října se konala odpolední akce pro děti s rodiči „Šla Nanynka do zelí“. Společnou kreativitou jste vytvořili nádherná dílka, zvířátka, skřítky, strašidýlka a další postavy, které nám krásně a podzimně odzdobily parapety spodních tříd. Všem tvořivým dětem i rodičům či prarodičům za účast a výzdobu děkujeme.

Ke konci měsíce jsme ještě stihly výstavu na stromech na vedlejším školním hřišti s názvem Cena kakaa nejen o dětských právech a dětské práci v rozvojových zemích Afriky, která byla součástí multikulturní výchovy pro mladší i starší děti.

 Na fotografie z průběhu měsíce se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/ 

(uživatelské jméno a heslo Vám bylo sděleno na třídní schůzce, příp. ho zjistíte ve své třídě).

      V říjnu nás jako každý rok navštívila i klinická logopedka paní magistra Daniela Palodová. Zájem o logopedickou depistáž jsme zjišťovaly od rodičů všech dětí, z časových důvodů se nakonec dostalo jen na předškoláky. Pro mladší děti se bude konat další depistáž v II. pololetí, o termínu budete včas informováni. Pokud byste měli zájem se svým dítětem paní logopedku navštívit osobně, tak na webu najdete kontakty, na kterých se můžete objednat a zároveň termíny konzultací, kdy bude pro Vás přítomna ve školce. A pozor – pokud jdete na konzultaci do poradny, je třeba doporučení pediatra (aby bylo vyšetření bezplatné, tzn. hrazeno zdravotní pojišťovnou). Na konzultaci ve školce doporučení pediatra nepotřebujete, vyšetření pro Vás hradí naše škola. Termíny a kontakt najdete zde: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/logopedie-ve-skolnim-roce-20192020

      

     Na začátku listopadu nás čeká tematický blok Moje tělo, moje zdraví, během něhož nás mimo jiné navštíví dentální hygienistka s preventivním programem zaměřeným na děti předškolního věku. Proto prosíme přibalte dětem v úterý 5. listopadu zubní kartáčky, budeme trénovat mimo jiné správnou techniku čištění zoubků. Program je připraven pro všechny třídy, tzn. týká se i mladších dětí.

      Další tematický blok, který nás v listopadu nemine, bude „Co umí vítr a déšť“. Budeme si povídat o rozmarech podzimního počasí, zahrajeme si na vítr, déšť i smyslovou hru na mlhu. Naučíme se další básničku a písničku, vyzdobíme šatnu novými obrázky a vypracujeme také nějaký ten pracovní list. Nezapomeneme na svátek sv. Martina a budeme čekat, jestli nám už přinese první sníh. Také se těšíme na další odpolední akci pro děti i rodiče, a to na lampionový průvod ve středu 6. listopadu. Sraz je v 17:00 u školky, děti i rodiče mohou přijít v kostýmech (strašidelných i jiných Usmívající se). Jen prosíme z bezpečnostních důvodu nenoste lampiony s otevřeným ohněm, ty na baterku budou mnohem lepší.

11. a 12. listopadu nás čeká vánoční focení, a budete tak mít krásný dárek např. pro prarodiče. Sledujte nástěnku, kde bude upřesněno, který den se týká Myšek a nezapomeňte děti na focení slavnostně nebo vánočně obléknout. Na konci listopadu spolu s dětmi slavnostně zamkneme stříbrným klíčem zahradu k zimnímu spánku, rozsvítíme vánoční strom a začneme se plně oddávat předvánoční atmosféře.

      S podzimními plískanicemi se začíná objevovat také více bacilů, proto prosíme rodiče, voďte do školky děti zdravé a buďte tak ohleduplní k ostatním dětem a rodičům, kteří nechávají nemocné děti doma a do školky se vrací až po úplném uzdravení, aby tak nenakazily další kamarády.

      Zároveň nám přibývá oblečení, proto trénujte se dětmi samoobsluhu, dávejte jim vhodné oblečení na ven (hlavně jiné – teplé kalhoty na zahradu a druhé leginky/tepláčky do třídy), rukavice především pro mladší děti pokud možno „palčáky“, a oblečení, které se jim snadno obléká. I když dětem se vším pomáháme, není v našich silách obléci každý den 27 párů prstových rukavic a zavázat 27 párů tkaniček na botách, nebo zapnout zipy na kozačkách všem holčičkám. Většina dětí se snaží být samostatná a výběrem vhodného oblečení, které si zvládnou obléci sami zvýšíte jejich sebedůvěru a pocit úspěchu. Zároveň prosíme pravidelně kontrolujte kapsáře a doplňujte náhradní oblečení, např. ponožky mají děti často promočené a po návratu ze zahrady si je mění za suché, tak aby je měly každý den k dispozici.

Děkujeme za spolupráci!

Jana a Mirka

 

Báseň: Deštník

Deštník, ten má život těžký,
zkuste hádat, proč asi?
Neví, co je to být hezky,
zná jen špatné počasí.

Deštník totiž neprožije
ani jeden slunný den,
až teprv když venku lije
dostane se chudák ven.

 

Říkanka: Hýbni kostrou

V těle hodně kloubů máme
tělo jimi ohýbáme.
Máme loket, rameno,
kotník, kyčel, koleno
a pak taky naštěstí
pohyblivé zápěstí.

 

Píseň: Dešťové kapičky

Dešťové kapičky, dostaly nožičky,

Kapity kap.

Běhají po plechu, dělají neplechu,

Kapity kap.

Kocour spal v okapu, spadly mu na tlapu,

Kapity kap.

Ach jéj ten naříkal, plakal a utíkal,

Kapity kap.

  

Pohybová hra: Vítr

 Já jsem vítr jako drak,

rozeženu každý mrak.
Utíkejte, utíkejte,
ať mu všichni utečete.

 Jedno až 3 děti jsou vítr. Na začátku všichni řekneme básničku, po posledním slově se dítě vítr snaží chytit ostatní děti. Chycené dítě udělá dřep. Ostatní děti ho mohou osvobodit pohlazením.