Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-listopad-2019  •  Vydáno: 30.11.2019 17:04  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - listopad 2019

Končí listopad - měsíc ve kterém jsme se ve třídě Zajíčků věnovali dvěma tématům „Podzim je veliký malíř“ a „Moje tělo a moje zdraví“.

Nejvíce jsme si užili hrátky s barvami. Pokus s mícháním dvou odstínů barev tak, aby vznik, jiný barevný odstín se opravdu vydařil. Přesvědčili jsme se, že smícháním červené a žluté opravdu vznikne oranžová a z červené a modré – fialová. Dokázali jsme i namíchat růžovou a hnědou, šedou i jiné barvy. Také jsme si vyzkoušeli zapouštění barev a vytvořili nádherně barevné podzimní listy.

Při „práci“ s interaktivní tabulí jsme se věnovali cvičení s Míšou a to konkrétně DUZE. Také jsme si povídali o pečení brambor a nakreslili ilustraci k pohádce „Krtek malířem“. Společně jsme si rozvíjeli pozornost a poznávání barev při hře „Barevní ptáčci“ a zařazování barevných tyček, kterému se převážně věnovaly mladší děti.

Nezapomněli jsme si připomenout svátek sv. Martina, vyprávěli si legendu o husách a pranostiku, že přijíždí na bílém koni. Husy jsme se pokusili vystřihnout a nalepit na barevný pekáč. Někomu se dařilo více, někomu méně, ale nakonec to dokázali i ti nejmladší. Zazpívali jsme si dvě nové písničky LISTOPAD a NEPRSKEJ.

Při pohybu venku jsme pozorovali změny v přírodě, hráli si s přírodninami a sbírali barevné listy. Z listů jsme společně vytvořili barevné podzimní sovičky, které jste viděli na nástěnce. Opravdu se nám moc povedly.

V druhém tématu jsme si povídali o našem těle. Pojmenovali části, které vidíme, ale nevynechali ani důležité orgány. Popsali jsme podle obrázku, co najdeme v hlavě i v hrudi a společně jsme ukazovali, též na interaktivní tabuli.

Moc nás bavila pohybová hra „Na bacily“, „Hlava-ramena“ i hra na kostlivce. Vyzkoušeli jsme si lidské smysly – našli místo kde sídlí. Podle sluchu jsme určovali zvuk, hmatem poznávali předměty a pohybovali se po třídě pomocí zvuku.

Výtvarně jsme zpracovali hlavu a společně obkreslili lidské tělo, které se nám podařilo doplnit i detaily. Zastavili jsme se i u svého zdraví a bezpečí. Pokusili se ve dvojici zavázat obvazem kamarádovi ruku nebo nohu. Povídali si, jak se máme chránit proti bacilům a co to vlastě takový bacil je.

Protože se blíží prosinec a čas adventu, tak jsme také společně vytvořili adventní kalendář, to proto, aby nám čas do vánočních svátků rychleji utekl.

Společné akce pro celou MŠ jsme v listopadu absolvovali. Jednalo se o:

-          Preventivní program – dentální hygiena

-          Lampionový průvod

-          Vánoční focení

-          Bezpečnostní průprava

-          Zamykání zahrady

-          Zdobení stromku

Měsíc prosinec přivítáme adventní výzdobou, na které se budeme všichni podílet. Začneme otvírat adventní kalendář a nedočkavě se těšit na Ježíška.

Hned 3. prosince přijede divadélko s čertovskou pohádkou „Jak se v pekle kujou pikle“.

5. prosince se těšíme na příchod „Mikuláše“, k této příležitosti se naučíme básničku a vyrobíme papírového čertíka. Tajně doufáme, že nám andílek přinese nějakou dobrůtku.

13. prosince si vyslechneme „Vánoční koncert“ nazvaný „Půjdeme spolu“. Přijede k nám paní Lída Heligerová - „opravdická zpěvačka se svým programem.

18. prosince se uvidíme i s Vámi rodiči při vánoční besídce. Uspořádáme krátký program a ukážeme Vám, jak jsou Vaše děti šikovné. Program spojíme i s „Vánočními trhy“ pod ochozem. Těšíme se na společné zastavení v předvánočním shonu a radostné zážitky s Vašimi a také snad i trochu našimi dětmi. Celý měsíc bude v naší třídě probíhat v duchu adventu.

Poslouchání koled, jejich zpívání, vyrábění dárečků i výzdoby, vyprávění o sv. Barboře a sv. Lucii, vyprávění betlémského příběhu a vyzkoušení tradic bude jeho nedílnou součástí.

Na fotky z listopadu se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

(uživatelské jméno a heslo Vám bylo sděleno na třídní schůzce, příp. ho zjistíte ve své třídě).

Přejeme Vám všem i Vašim blízkým klidné, pohodové trávení adventu. Hodně lásky, porozumění a ochoty naslouchat přáním Vašich dětí.                 Vaše paní učitelky „Zaječice“

 

PH – Cesta do Betléma

Koledy- Štědrý večer

               Půjdeme spolu

               Pásli ovce

 

Písnička – vánoční

Štědrý večer zapřahá,

má dárky na saních

a písně vánoční.

Pak táta stromek ozdobí

a svíčky zazáří.

Děti stojí ve dveřích

s radostí ve tvářích.

 

Báseň – Čertovská

Čert sedí na silnici,

čáry-máry čaruje,

Čeňka chytil za čepici,

Čeněk bručí, hudruje.

 

Čerte, čerte, čertíku,

černá kočka na mléku.

 Čaruj, čaruj, vyčaruj mi

čokoládu z perníku.