Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-prosinec-2019  •  Vydáno: 29.12.2019 19:11  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - prosinec 2019

     Konečně nadešel dlouho očekávaný prosinec a s ním integrovaný blok „Těšíme se na Vánoce“. V Myškách jsme se již od konce listopadu začaly pilně připravovat na nadcházející sváteční období. Nejprve jsme musely natrénovat básničku pro Mikuláše a jeho doprovod. Přišli v hojném počtu Mikuláš + 2 andělé + 2 čertíci. Děti se bály jenom maličko, básničku zvládly bez problémů. Za odměnu dostaly sladkou odměnu – napečené perníčky. V rámci Mikulášského tématu nás navštívilo i divadlo Koloběžka s veselou pohádkou „Jak se v pekle kujou pikle“, fotky z představení můžete shlédnout v našem fotoalbu. Čtvrtého prosince nám navíc Barunka u příležitosti svého svátku přinesla „Barborky“ do vázy, a tak jsme si pověděly i o této tradici a o tom, jaké pověry se ke jménu Barborka vážou. Líbila se nám nejvíc ta o vdávání, ale na to si naše holčičky ještě pár let musí počkat…  Během prosince jsme také oslavily narozeniny několika dalších dětí.

     Během dalšího podtématu Advent a vánoční zvyky jsme si povídaly o významu Vánoc, o Ježíškovi, krájely jsme jablko a hledaly hvězdičku, povídaly jsme si o různých tradicích a rodinných zvycích a každý den jsme odpočítávaly, kolik dní nám ještě do štědrého dne zbývá. Hrály jsme tematické smyslové i pohybové hry, poslouchaly jsme vánoční koledy a dvě jsme se také naučily na besídku. Kromě koled jsme na besídku opakovaly i pásmo písniček a básniček, které jsme se ve školce naučily od září, děti trénovaly hru na Orffovy nástroje a zkoušely jsme krátké divadélko o svatém Martinovi, až jsme ho vyladily téměř k dokonalosti Usmívající se. Zároveň nás navštívila zpěvačka Lída Heligerová se svým vánočním programem „Půjdem spolu do Betléma“. Během představení děti díky zpěvu koled postupně seznamovala s příběhem narození Ježíška. Děti aktivně zapojovala, samy si vyzkoušely hru na různé hudební nástroje; nejvíce se jim líbila tzv. „Dešťová hůl“, která vyluzuje až skoro relaxační zvuk (napodobující šumění deště) a již zapomenutý staročeský nástroj „Fanfrnoch“.

Vyráběly jsme výzdobu na okna i na dveře a krásné 3D stromečky, které se dětem moc povedly a které si na konci prosince mohly odnést na památku domů. Také jsme si v rámci posledního podtématu Co najdeme pod stromečkem namalovaly své největší přání pro Ježíška, kdyby měl třeba cestu kolem školky a obrázky mu pomohly v rozhodování. A samozřejmě jsme také vyráběly vánoční dárek/přání pro rodiče. Abychom úplně nezlenivěly, zpracovaly jsme i během prosince pár pracovních listů s vánoční tématikou. A pak už nastal ten velký den, kdy k nám do školky zavítal Ježíšek a nechal pár drobností pod stromečkem. Děti přinesly cukroví z domova a bylo toho tolik, že na něm hodovaly postupně celé tři dny… rodičům za donesené cukroví moc děkujeme! Odpolední besídky se účastnila taková spousta diváků, že se nám sotva vešli do třídy… doufáme, že se Vám představení dětí líbilo, opravdu moc pilně trénovaly a snažily se ze sebe dostat nejvíc Usmívající se. Po besídce už následovala volná zábava a nasávání té pravé vánoční atmosféry. Na vánočních trzích jste nám přispěly tolika penězi, že si budeme moci pořídit své vytoužené elektrické ořezávátko. Za Vaši štědrost velmi děkujeme! A poděkování patří i maminkám, které přispěly napečením dobrot na vánoční trhy.

Věříme, že vánoční svátky jste si s dětmi užili dosyta a v lednu děti přijdou odpočaté a plné zážitků a těšíme se, co se všechno nového se od nich dozvíme.

 

     V lednu nás čeká nový integrovaný blok „Vládne paní zima“. V prvním týdnu si budeme povídat o tom, jak jsme strávily Vánoce a co jsme našly pod stromečkem. Jako každý rok se děti jistě budou chtít pochlubit kamarádům s novou hračkou a povyprávět, jak proběhly Vánoce právě u nich. Nezapomeneme ani na příběh o třech králích. Odstrojíme a rozloučíme se se stromečkem.

Během dalšího podtématu Zvířata v zimě se pomalu začneme věnovat starosti o zvířata, která přezimují u nás. Pokud máte možnost, prosíme dejte dětem trochu semínek nebo ptačího zobu, budeme během dopoledního pobytu venku průběžně ptáčkům dosypávat potravu do krmítek na zahradě a budeme pozorovat, kteří ptáci krmítka navštěvují. Také si budeme hrát na stopaře a něco pro zvířátka i vyrobíme.

Protože vloni konaný „První pankrácký ples“ byl úspěšný, rozhodli jsme se ho uspořádat i letos. Před tím nás ale čeká ještě trocha etikety – hned během prvního týdne, ve čtvrtek 9. ledna nás čeká divadélko s představením „Evelínko, nauč se zdravit“.  Díky němu si děti zopakují zásady slušného chování, které si pak vyzkouší v úterý 14. ledna na zmíněném Pankráckém plese. Děti prosíme na tuto událost „společensky“ oblečte (holčičky šaty nebo sukénka, chlapci tričko/košile a kalhoty; motýlek či kravata je vítán). Děti procvičí etiketu, budeme tančit na klasickou hudbu, ale také si trochu zaskotačíme a zasoutěžíme.

V dalším tématu Zimní hry a sporty se budeme věnovat pohybu na zdravém vzduchu v zimním období, s některými sporty se seznámíme podrobněji. Toto téma nám skýtá zařadit mnoho pohybových her a snad se dočkáme i vytoužené sněhové nadílky a budeme moci stejně jako loni s dětmi chodit bobovat na kopeček za školkou. V posledním tématu Z pohádky do pohádky si budeme povídat o našich nejoblíbenějších pohádkách a pohádkových postavách, zkusíme se zahrát divadlo s pomocí maňásků nebo kostýmů a nějakou pohádkovou postavu si i namalujeme. Děti mohou přinést do školky svou oblíbenou pohádkovou knížku. Potrénujeme časovou posloupnost, a tak s dětmi pár těch nejznámějších pohádek zopakujte, aby zvládly příběh správně poskládat. Zejména u předškoláků se tento úkol často objevuje i u zápisu do první třídy, tak děti alespoň získají jistotu.

 

Na fotky z prosince se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

(uživatelské jméno a heslo Vám bylo sděleno na třídní schůzce, příp. ho zjistíte ve své třídě).

 

Jana a Mirka

 

Pranostika:

Tak už je tu zase leden, ten, co vládne sněhem, ledem.

 

Básnička: Mrazík

Mrazík cení zoubky,

Chtěl by do chaloupky.

Co dovede, to my víme,

Dovnitř si ho nepustíme.

 

Písnička: Kdo to ťuká na okénko

Kdo to ťuká na okénko? Malý vrabeček.

Prosí chudák ať mu dáme aspoň drobeček.

Ref: Nejsme lakomí, každý z nás to ví,

že když právě zima vládne, ptáci hladoví.

 

Od snídaně doma máme plno drobečků.

Na okno je nasypáme, počkej vrabečku.

Ref: Nejsme lakomí, každý z nás to ví,

že když právě zima vládne, ptáci hladoví.

 

 

Pohybová hra: Medvědí honička

Jedno dítě je medvěd, sedí na bobku a předstírá spánek. Ostatní děti kolem něj vytvoří kruh a vyvolávají: Vstávej méďo vstávej už, ty tak dlouho spíš, že nás nechytíš? Medvěd se probudí a snaží se chytit co nejvíce dětí.