Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-zari-2020  •  Vydáno: 30.9.2020 8:21  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - září 2020

První měsíc nového školního roku 2020/2021 jsme se u „Zajíčků“ přivítali všichni po dlouhých prázdninách. Seznámili jsme se s novými mladšími kamarády a ukázali jim, jak to v MŠ chodí.

Připomněli jsme si důležitá hygienická opatření, která jsou potřebná k ochraně zdraví svého i druhých.

Opakovali si pravidla třídy i svou značku a zahráli si pohybové hry, při kterých jsme si upevnili orientaci v MŠ, vztahy k ostatním a podřízení se pravidlům hry (Detektiv, kutálení míče, překážková dráha ve dvojici, hra s padákem).

Nezapomněli jsme si ani popovídat o tom, co jsme o prázdninách zažili. Kdo byl u moře, v lese, u prarodičů, na táboře…

Koncem měsíce jsme si říkali o tom, kdo byl svatý Václav a proč slavíme „Den české státnosti“.

 Na fotky za září se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/ (uživatelské jméno a heslo Vám bylo sděleno na třídní schůzce, příp. ho zjistíte ve své třídě)

 

Říjen

Začíná podzim a my se budeme věnovat tématům „Na zahradě, na poli, v lese“ a „Co umí vítr a déšť“. Čeká nás poznávání plodin, ovoce, zeleniny a prací související s jejich pěstováním a sklízením. Poznáme tvar jablka a hrušky a pokusíme se namalovat vodovou barvou. Zaměříme se na ptáčky, kteří odlétají do teplých krajin a zvířátka, která se chystají k zimnímu spánku, ukážeme si je na obrázku.

S předškoláky zpracujeme několik grafomotorických listů týkajících se podzimu, popíšeme podzimní obrázek.

Při pohybu na zahradě budeme využívat ke hře přírodniny, pojmenujeme je, postavíme domečky pro broučky. Rozdělíme listnaté a jehličnaté stromy.

Vypozorujeme změny počasí, popíšeme počasí charakteristické pro podzim. V šedivém, deštivém počasí je smutno, my si, ale vyrobíme podle své fantazie barevného draka, který[JA1]  nám spolu s větrem přinese trochu radosti. Déšť a vítr jsou i užiteční, povíme si proč. Také si řekneme jejich zápory. Vítr máme i v ústech vyzkoušíme si to za pomocí brčka nebo peříčka.

 

Básnička

Podzim

List za listem letí lehce,

vlaštovička zimu nechce.

Poletí přes velkou louži,

po teple a slunci touží.

 

Píseň

V zahradě na hrušce

  1. V zahradě na hrušce sedává kos,                          2.  Na našem komíně sedává čáp,            

        má černý kabátek a žlutý nos.                                   klape si zobákem klap, klap, klap, klap.