Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/jezci-rijen-2020  •  Vydáno: 30.10.2020 22:05  •  Autor: Jana Vrbová

Ježci - říjen 2020

V měsíci říjnu bylo ve třídě „Ježci“ našim tématem „Podzim je velký malíř“ na který bude navazovat také příští podzimní měsíc – listopad.

S dětmi se snažíme i v chladnějším počasí trávit dopolední čas na zahradě MŠ. Nasbírali jsme si podzimní barevné listy ze stromů, pojmenovali jsme si veškeré stromy, které vidíme venku. Děti si také procvičily barvy, naučily se k nim i vyjmenovat základní podzimní přírodniny, které objevily na zahradě – šišky, kaštany, šípky apod. Pomocí nasbíraných listů jsme s dětmi tvořili „podzimní strom“ na naši nástěnku v šatně. Také jsme si povídali o ovoci, které na podzim sklízíme ze stromů, a děti si vyrobily krásné jablíčko z barevných papírů.

V ranním komunikačním kroužku jsme si prostřednictvím dětských encyklopedií a obrázkových kartiček povídali o ročních obdobích a měsících v kalendářním roce. Učili jsme se vyjmenovat naše nejznámější stromy, ovoce, zeleninu a ptáčky, které nám na zimu odlétají do teplých krajin. Děti měly možnost nám povyprávět, jaké je jejich nejoblíbenější ovoce, jaké stromy a ptáčky si pamatují a umí vyjmenovat i některé další plodiny, které vidíme a sbíráme v období podzimu.

Snažíme se také o pravidelný pohyb a pohybové činnosti zařazujeme do každodenního programu ve třídě. Děti moc baví známé hry – „Na mrazíka“, „Židličkovaná“ nebo „Barevná auta“. Starší děti (předškoláci) nám také pomáhají s překážkovou dráhou pro děti nebo s ranní rozcvičkou v kroužku. Dbáme také na to, aby se děti naučily základní lokomoční (pohybové) prvky z tělesné výchovy – skoky, přelézání, podlézání, obíhání překážek, dřepy apod.

Pro děti předškolního věku se podařilo uskutečnit „Program prevence v MŠ“. Podrobnosti o programu najdete na webových stránkách MŠ. Bohužel veškeré akce a kroužek fotbalu zůstává prozatím zrušen z důvodu aktuální epidemiologické situaci. O případných změnách vás budeme včas informovat. Sledujte prosím informace na webových stránkách MŠ. Děti jsme také krátce před podzimními prázdninami informovali o současné problematice koronaviru. Zopakovali jsme si dodržování hygienických pravidel – nejen ve školce. Vysvětlili jsme si, proč je důležité chránit sebe i okolí a přečetli jsme si pohádku „Koroňák není kamarád“.

Prosíme vás i nadále o dodržování i respekování pravidel v MŠ. Přejeme Vám i nadále hodně zdraví, které je v současné situaci nezbytné.

Na fotky z měsíce října se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

S pozdravem učitelky ježečků – Eva Folková a Hana Řeháčková.

 

Básnička: Ovoce

Máme dobrou náladu,

poběžíme do sadu.

Natrháme jablíčka,

kulatá jak klubíčka.

K tomu ještě hrušky dáme,

a už plný košík máme.

 

Říkanka: Kouzelná slovíčka

Pár kouzelných slovíček při sobě vždy nosím,

nashledanou, dobrý den, děkuji a prosím.

Pusinka by se zlobila,

kdyby ošklivě mluvila.

Raději se usmívá,

a jen hezky povídá.

 

Skupinová hra: Čáp ztratil čepičku

Říkanka zní takto: "Čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku…“.

Na místo doplněných teček učitelka řekne nějakou barvu, např. žlutou. Úkolem dětí je co nejrychleji tuhle barvu najít a dotknout se jí.