Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/listopadprosinec-2020  •  Vydáno: 28.11.2020 23:33  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - listopad/prosinec 2020

 

Přesto, že v z důvodu karanténních opatření v první polovině listopadu navštěvovalo školku malé množství dětí, věnovali jsme se plánovaným činnostem. Dokončovali jsme tematický blok Podzim je veliký malíř, během kterého jsme nezapomněli na svatého Martina a vymodelovali jsme jeho koníkovi krásné podkovičky. Legraci jsme si užili i během tématu Co umí vítr a déšť. Jak uvidíte na fotkách a měli jste možnost všimnout si v šatně, vyrobili jsme si krásné kapky a mraky technikou „roztírání barev pod igelitem“ (s dětmi toto tvoření rády doprovázíme slovy „patláme patláme“ Usmívající se). Co umí vítr jsme si zkoušeli přímo na sobě, ať to byly závody ve foukání do krepových provázků, nebo pokusy s brčky. Také jsme hodně cvičili a posilovali imunitu pohybovými hrami a honičkami uvnitř i venku na zahradě. Poslední listopadový týden jsme se věnovali tématu Moje tělo, moje zdraví, kdy jsme si upevňovali názvy částí těla, např. oblíbenou hrou Lepidlo (např. "Lepidlo se vylilo a k zemi nás přilepilo... jednou rukou a jednou nohou…“), přemýšleli jsme, čím vlastně přemýšlíme, pojmenovali jsme si nejdůležitější orgány, lidskou postavu jsme skládali z papíru, zkoumali v encyklopediích i jsme si ji namalovali. Listopadové básničky už máme v malíku a písničku ještě trochu potrénujeme.

Na fotky z listopadu se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

A co nás čeká v prosinci? To, na co se všechny malé děti těší celý rok! Hned v úterý 1. prosince zamkneme kouzelným klíčem naši školkovou zahradu k zimnímu spánku. Poté si za doprovodu koledy rozsvítíme stromek před šatnou třídy Krtků a také si jej a jeho okolí ozdobíme. Přineste si tedy proto v úterý do školky nějakou nerozbitnou ozdobu, vhodnou pro venkovní použití (např. slaměnou, dřevěnou…) na háčku k zavěšení. Jak jste si jistě přečetli na dveřích tříd, z důvodu epidemiologických opatření nás ve školce letos bohužel nemůže navštívit ani Mikuláš s čertem a andělem. Ale abychom děti o tento zážitek neochudili, rozhodli jsme se uspořádat mikulášskou párty alespoň v dopoledních hodinách na třídách, a to v pátek 4. prosince. Děti mohou přijít v maskách čertů, andělů nebo Mikulášů a mohou si přinést nějaké dobroty na občerstvení. Zatančíme si, zasoutěžíme, zařádíme a určitě si páteční dopoledne dobře užijeme. Celý první prosincový týden tedy budeme věnovat tématu Čert a Mikuláš. Čertíky si namalujeme, zahrajeme si pekelné hry a natrénujeme i nějakou tu básničku pro Mikuláše, kdyby náhodou třeba přeci jen někoho doma navštívil. Pro tuto situaci se jistě hodí být připravený Usmívající se. V druhém prosincovém týdnu se budeme věnovat tématu „Advent a vánoční zvyky“ a těsně před vánočními prázdninami si užijeme to nejkrásnější téma „Co najdeme pod stromečkem“. Slavnostně si vyzdobíme třídu, vyrobíme i nějaké překvapení pro rodiče, budeme si povídat o vánočních tradicích, nějaké si vyzkoušíme i ve školce. Budeme se těšit, budeme nasávat vánoční atmosféru a budeme netrpělivě čekat na Ježíška. Ten do školky plánuje zavítat ve středu 16. prosince, a protože Ježíšek je kouzelný, je jasné, že ten se do školky dostane na sto procent. Proto na tento den budeme mít připravený stromeček i ve třídě a budeme netrpělivě čekat na nadílku. Abychom si středu 16. prosince s vánoční nadílkou užili se vším všudy, můžete dát dětem sebou do školky i trošku vánočního cukroví na ochutnání pro sebe a kamarády a můžete je i malinko svátečněji obléknout.

Během prosince v MŠ probíhá již tradiční akce „Děti dětem“, do které se zapojují všechny školy z Prahy 4. V rámci této charitativní akce pomáháme Dětskému centru při Thomayerově nemocnici, a to výběrem hygienických potřeb (bližší informace najdete na dveřích v šatně). Děkujeme za pomoc.

Provoz školky končí v prosinci v úterý 22. prosince s tím, že v pondělí a úterý 21 + 22. 12 bude omezený provoz a třídy budou sloučeny. Od středy 23. 12. jsou vánoční prázdniny až do neděle           3. ledna. Ve školce se tedy sejdeme opět v novém roce, v pondělí 4. ledna 2021.

 

Všem dětem i rodičům přejeme krásné prožití Vánoc, mnoho zdraví a štěstí v roce 2021.

Vaše paní učitelky Mirka a Jana

 

 

Básnička pro Mikuláše

Mikuláši, přijď dnes k nám,
písničku ti zazpívám,
přines prosím trochu dobrot,
můžeš je dát třeba do bot.
Dáváš dárky pro radost,
pro každého máš jich dost.

  

Básnička vánoční

Zvonky už na stromku tichounce zvoní,
cukroví po domě slaďounce voní.
Za chvíli u stolu rodinná večeře,
Ježíšek už u nás zaklepe na dveře.

 

Pohybová hra: Čertí tanec

Jsme začarovaní čerti. Dokud hraje čertí písnička, můžeme se hýbat, můžeme tancovat, dovádět, dělat čertí kousky. Když hudba přestane hrát, najednou se hýbat nemůžeme (štronzo), protože jsme začarovaní.