Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/jezci-listopadprosinec-2020  •  Vydáno: 28.11.2020 23:16  •  Autor: Jana Vrbová

Ježci - listopad/prosinec 2020

 

V měsíci listopadu jsme ve třídě ježků probírali 2 témata – „Co umí vítr a déšť“ a také „Moje tělo, moje zdraví“. Následující měsíc se budeme těšit na blížící se čas Vánoc. Začneme již 1. prosince, protože budeme zdobit stromeček na školní zahradě i ve třídě. Budeme si vyprávět o adventu, vánočních svátcích a v neposlední řadě také o tom, co si přejeme letos dostat pod stromeček a jak se těšíme na Štědrý den.

 

Povídali jsme si o počasí, zopakovali jsme si pomocí obrázků také rozdíly v jednotlivých obdobích kalendářního roku. Děti se učily poznávat základní známé stromy, rostliny, zvířátka. Dokázaly popsat jejich barvu, kde je můžeme vidět, proč opadává jejich listí apod. Popisovali jsme si také části našeho těla. Ukazovali jsme si obrázky v dětské encyklopedii a na výukových kartičkách. Děti si moc oblíbily pohybovou hru ve dvojicích „Lepidla“, díky které si procvičovaly nejen části lidského těla ale i spolupráci s kamarádem. Učili jsme se také základy písmenek abecedy, cvičili jsme si počítání pomocí pracovních listů i zábavných her. Každý den v dopoledním programu trávíme v komunikačním kroužku, kde mají děti možnost sdělovat své zážitky všem kamarádům. V uplynulém měsíci listopadu jsme si povídali o svátku sv. Martina, který jsme doplnili básničkou „Listopad“. Vysvětlili jsme si také základy zdravého stravování, které je spojeno s tématem „Moje tělo, moje zdraví“. Děti se učily rozlišit zdravé a nezdravé jídlo, dokázaly samostatně říct, proč bychom měli jíst dostatek ovoce a zeleniny. Vyjmenovaly také svá oblíbená jídla a pití. Na fotky z listopadu se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Začátkem příštího měsíce budeme „Zamykat“ školní zahradu, proto budeme trávit méně času venku (s ohledem na chladné počasí). I tak prosíme rodiče dávat dětem dostatek vhodného oblečení na venek – nepromokavé kalhoty a bundu, pevné boty, čepici, šálu, rukavice (nejlépe palčáky) a náhradní oblečení, aby měly vždy pro případ v kapsáři. Děti trénují každý den sebeobluhu nejen při oblékání a svlékání ale i při stolování. Dbáme také na to, aby starší děti dokázaly pomoci těm, co jsou u nás letos nové.

 

Naši předškoláci se v pátek 27. listopadu zúčastnili posledního výukového programu prevence od „Proxima Sociale“. V následujícím měsíci se těšíme na zdobení stromečku a vyrábění vánočních dekorací a přáníček. 4. prosince nás čeká zábavné dopoledne a mikulášská nadílka – plakát akce najdete v šatnách jednotlivých tříd MŠ. Děkujeme Vám také za účast charitativní sbírky „Děti dětem“, která bude ukončena 9. prosince. Podrobnosti sbírky naleznete na webových stránkách MŠ.

 

Děkujeme za spolupráci a přejeme Vám pohodové a klidné Vánoce. Do nového roku 2021 především hodně zdraví. Těšíme se na Vás opět po vánočních prázdninách (4. ledna).

 

S pozdravem učitelky ježečků – Eva Folková a Hana Řeháčková.

 

 

 

Básnička: Veverka čiperka

 

Veverka Čiperka ve stromě bydlí,

 

má tam svou postýlku a starou židli.

 

Ráno si přivstane, učeše kožíšek,

 

ze spíže sebere poslední oříšek.

 

Vzala si baťůžek, po stromech šplhá,

 

žaludy, bukvice do něho trhá.

 

Semínka ze šišek má tuze ráda,

 

proto je nahoru pečlivě skládá.

 

 

 

Básnička: Vánoční stromeček

 

Vánoční stromeček v pokoji stojí,

 

děti ho po roce svátečně strojí.

 

Nahoru hvězdničku, doprostřed andílka,

 

dolů jen maličko, tam bude nadílka.

 

 

 

Písnička: Stojí vrba košatá

 

Stojí vrba košatá, hej, hej, koleda,

 

na ní koza rohatá, hej, hej, koleda.

 

 

 

Přišel tě k ní kmotr vlk, hej, hej, koleda,

 

natahuje na ni krk, hej, hej, koleda.

 

 

 

Paní kmotra, pojď dolů, hej, hej, koleda,

 

A já dolů nepůjdu, hej, hej, koleda.

 

 

 

Ty máš velký zubiska, hej, hej, koleda,

 

natáh bys mi kúžiska, hej, hej, koleda.

 

 

 

Skupinová hra: Lepidla

 

Učitelka říká říkanku: "Lepidlo se vylilo, „ramenem“ nás slepilo" - děti běhají (chodí) volně po prostoru, na signál a pokyn učitelky se musí k sobě přilepit určenou částí těla (kolenem, ramenem, prstem, chodidlem, čelem, apod.)