Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/krtci-listopadprosinec-2020  •  Vydáno: 28.11.2020 23:40  •  Autor: Jana Vrbová

Krtci - listopad/prosinec 2020

Listopad u Krtků - zhodnocení

Vzhledem k epidemiologické situaci jsme sice byli v mateřské škole omezeni co do pořádání tradičních společných akcí, ale i tak jsme si podzimní dny ve školce hezky užili.

V listopadu jsme si ověřili naše poznatky o podzimní přírodě (charakteristické počasí, krásy barev, podzimní plodiny). Nakreslili jsme si draky, zahráli si na vítr a jeho různé síly, naučili se básničku k tématu „Co umí vítr a déšť“. Pracovní listy zaměřené na šikmou čáru šly dětem dobře vypracovat. Velice se zlepšily ve vypracování horního oblouku.

I přes stále chladnější počasí jsme se snažili pobývat co nejvíce venku. Stále náročnější oblékání děti zvládají velice dobře, je vidět, že i doma jim trpělivě dopřáváte dostatek samostatnosti. V tematické části „Moje tělo, moje zdraví“ měly děti možnost prozkoumat model lidského těla, opakovali jsme si, jak ho chránit a posilovat jeho obranyschopnost. Podzimem nás také provázel preventivní program Proxima sociale o.p.s., jehož cílem bylo podpořit u dětí zdravý životní styl, seznámit je s různými formami rizikového chování a jeho důsledky, jak rizikovému chování předcházet a řešení jejich důsledků. Děti se aktivně zapojovaly do všech jeho nabídek. Na fotky z listopadu se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

Prosinec u Krtků

Otevíráme nový tematický celek: „Těšíme se na Vánoce“

Budeme společně prožívat atmosféru Vánoc, dobu radostného očekávání splněných přání. Učíme se i myslet na druhé, učíme se dárky nejen přijímat, ale také dávat (charitativní sbírka „Děti dětem“). Uvědomujeme si důležitost správného chování a vztahů mezi sebou.

1.prosince společně zamkneme naši školkovou zahradu na stříbrný klíč a uložíme tak k zimnímu spánku ty venkovní hrací prvky, které by pro nás byly v zimním období nebezpečné. Potom rozsvítíme Vánoční stromeček před školkou a začneme vánočně zdobit zahradu.

Čert a Mikuláš nás letos nemohou navštívit, ale my si určitě společně užijeme „Čertovsko-Mikulášsko- Andělskou party“ – děti mohou přijít v převlecích, přinést drobné občerstvení a hlavně dobrou náladu.

Také zdravíme alespoň takhle na dálku děti, které teď s námi ve školce nejsou. Myslíme na vás a těšíme se, až se zase sejdeme.

Děkujeme všem rodičům za jejich velice zodpovědný přístup ohledně docházky dětí. Přivádíte jen děti v dobré kondici, bez rýmy a kašle. Díky tomu se nám daří držet zdravý kolektiv včetně učitelů.

 

Básnička:

Mikuláš a čert

Kdo to klepe? – Bílý pán

Mikuláš dnes přišel k nám

Anděl a čert přišli s ním

Zjistit, jestli nezlobím

Čertíka se nebojíme

Protože my nezlobíme

Když, tak jenom chvilinku

Tatínka a maminku

Sluchová hra: „Kde je zvoneček“

 

Písnička:

Podívej kocourku

1/ Podívej, kocourku, to je sníh

Vločky ti padají na kožich

Když jsi dnes ráno v košíku spal

Někdo nám louku pocukroval

 

R: Už padá, už padá

                A bílá je celá zahrada

2/ Podívej, kocourku, to je sníh

Pojedem s tatínkem na saních

Potom se vrátíš do koše spát

Musím ti mlíčko do misky dát

 

R: Už padá, už padá

                A bílá je celá zahrada