Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-prosinec-2020leden-2021  •  Vydáno: 29.12.2020 22:41  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - prosinec 2020/leden 2021

I přes veškerá opatření, která nás v letošním roce provázejí jsme si měsíc prosinec užili v klidné vánoční atmosféře. Užívali si čas společným tvořením, zpíváním, těšením se na tolik očekávaného Ježíška.

Hned na začátku prosince jsme za doprovodu tradiční říkanky: „Zamykám, zamykám zahradu ať sněhu má až po bradu“ zamkli zahradu kouzelným klíčem. Poté jsme si všichni společně zazpívali vánoční koledu: „Stojí vrba košatá“ a rozsvítili strom na naší školkové zahradě. Každá třída si v naší školičce také ozdobila stromečky nebo ochozy nerozbitnými ozdobičkami z domova. Tuto akci si děti velmi oblíbily a při pobytu na zahradě kontrolují, zda tam tu svou ozdobičku mají. Z důvodu epidemiologických opatření nás letos Mikuláš se svou družinou bohužel nemohl navštívit, ale děti si přesto tento svátek radostně užili v podobě mikulášské párty. Čekala je zábava plná písniček, básniček, tanečků, soutěživých her a také se spoustou občerstvení za které moc děkujeme (v převlecích to dětem moc slušelo Usmívající se). V šatně pak na děti čekala nadílka od Mikuláše.

Zdobení stromečků nás čekalo nejenom venku, ale také ve třídě a v šatně. Děti byly moc nadšené, že si stromky mohou ozdobit samy.

Týden před vánočními prázdninami jsme si užili malou třídní vánoční besídku spolu s vánočním programem, dobrotami (za které také děkujeme) a malou nadílkou. Na větší nadílku si budeme muset počkat, ale určitě nás mile překvapí po vánočních prázdninách a pod stromečkem najdeme ještě jeden velký dárek pro Myšky, který se kvůli nouzovým opatřením trochu opozdil.

Seznámili jsme se s tradicemi a symboly tohoto období. Připravili jsme si dáreček s přáníčkem pro naše nejbližší, poslouchali vánoční koledy a příběhy. Nechyběly jako vždy básničky, koledy, výtvarné, pohybové, pracovní činnosti s vánoční tématikou.

V tomto měsíci jsme také oslavili hned několik narozenin dětí a přivítali do naší třídy novou holčičku.

Zároveň moc děkujeme rodičům, kteří se v této nelehké době zapojili do už tradiční každoroční charitativní akce „Děti dětem“.

Na fotky z prosince se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/ 

 

Prosíme rodiče, aby s dětmi i nadále trénovali samoobsluhu při oblékání a dávali jim oblečení, které se jim bude snadno oblékat, např. palčáčky místo prstových rukavic a sněhule na suché zipy, místo tkaniček. Dále dětem velmi usnadníte oblékání, pokud jim vše připravíte na poličku správně a nemusejí hledat po kapsáři oblečení na různých místech a v horším případě i naruby. Děkujeme za spolupráci.  

 

A co nás bude čekat v lednu?

Hned po vánočních prázdninách si budeme povídat co jsme našli pod stromečkem, jak jsme prožili Vánoce, s jakými vánočními zvyky jsme se seznámili, jaká byla doma vánoční atmosféra a co jsme dostali od Ježíška. Děti si mohou přinést na ukázku nové hračky, knížky, CD, DVD, plyšáky…..

Vánoční čas uzavřeme „Dnem tříkrálovým“. Některé děti seznámíme a s jinými zopakujeme tradici „Tří králů“. Odstrojíme stromečky a přejdeme do nového tematického celku: „Vládne paní Zima“

Budeme si užívat dostatek pohybových aktivit na naší zahradě nebo školním hřišti a přát si alespoň trochu té sněhové nadílky.

Do tematického celku v lednu zařadíme „Zvířátka v zimě“ budeme prohlubovat poznatky o přírodě, přímo pozorovat změny v přírodě, určovat, která zvířátka v zimě spí a která potřebují naši pomoc (krmítka, krmelce). Určovat zvířátka na obrázcích, v knihách. Děti si mohou přinést leporela, encyklopedie, pohádky o zvířátkách, zobání do krmítek nebo kousek mrkve pro naše zajíce ze školní zahrady.

Ke konci ledna si budeme povídat o zimních sportech např. jaké sporty můžeme provozovat v zimě, jaké sporty mají v oblibě vaši rodiče nebo sourozenci. Také jak je důležité se při určitých sportech chránit, abychom předešli zbytečným úrazům.

 

 

U krmítka (básnička)

Chumelí se, vítr hvízdá

sýkorka se dívá z hnízda

V zimě není jídla dost

zem je zmrzlá jako kost

Prosím pěkně, milá dítka

nasypte mi do krmítka.

 

Mrazíci (básnička)

Když se venku prohánějí,

tak při tom vždy vyzvánějí

na ledový zvonec,

že je s teplem konec.

 

Zima (písnička)

//Zima, zima, zima
to je, ale príma//.
Sáňkujeme, lyžujeme,
koulemi se koulujeme.
Zima, zima, zima
to je, ale príma.

 

Honili se dva mrazíci (písnička s pohybem)

Honili se dva mrazíci
honili se po ulici.
K někomu, k někomu,
schováme se do domu.
Mráz volá pojďte sem, pojďte sem, pojďte sem.
Mráz volá pojďte sem.
Zima je tu.

 

Těšíme se na Vás v novém a snad už bezproblémovém roce 2021 a to od pondělí 4.ledna

Vaše paní učitelky Jana a Mirka