Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-prosinec-2020leden-2021  •  Vydáno: 29.12.2020 22:51  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - prosinec 2020/leden 2021

U Zajíčků jsme se v měsíci prosinci věnovali tématům „Čert a Mikuláš v MŠ“,  „Advent a vánoční zvyky“ a „Co najdeme pod stromečkem“. Hned 1. 12. jsme společně s celou školkou, zamkli školkovou zahradu, všechny houpačky, prolézačky, skluzavky budou v zimě odpočívat a my, si na ně budeme moci jít hrát až po jarním odemčení.

Také jsme rozsvítili ozdobený stromek a ozdobičkami, které si děti přinesly, nazdobili zábradlí před naší třídou. Zazpívali si koledu „Stojí vrba košatá“ a tím zahájili adventní dobu, kdy se budeme všichni těšit na příchod „Ježíška“. Děkujeme všem, kdo se zúčastnil charitativní akce „Děti dětem“ a do připraveného koše vložil nějakou potřebnou věc – dárek pro děti v „Dětském centru Thomayerovi nemocnice“.  Dárků se sešlo opravdu hodně.

4. 12. jsme oslavili Mikuláše. Tentokrát trochu netradičně, ale za to s velkou radostí a chutí. „Čertovská party“ se vydařila. Řádili jsme jako praví nefalšovaní čerti v pekle. Děkujeme rodičům za občerstvení a také musíme ocenit provedené masky, sešli se čertíci, andílci, ale i Mikuláši.

Abychom jenom neslavili, také jsme vyráběli, cvičili, zpívali i kreslili. Tak např. pro čerty jsme lepili pravý papírový čertovský řetěz a pro Mikuláše se naučili báseň a lepili pracovní list.

Povídali si o tradicích, o sv. Barboře a Lucii, procvičili si tělíčka při „nebezpečné“ překážkové cestě do Betléma. Vyrobili si betlémskou hvězdu i kapra na štědrovečerní večeři a upekli modelínové cukroví. Napsali dopis Ježíškovi, co bychom od něj rádi dostali pod stromeček. Poslouchali, ale i zpívali tradiční koledy, nejvíce umíme „Štědrý večer“.

16. 12. byla ve školce ta pravá vánoční nálada. „Andělské zvonění“ proběhlo ve všech třídách. My jsme pod stromečkem objevili mikroskop a už se moc těšíme, až na něm budeme „zkoumat“ věci kolem nás. Během dopoledne jsme pouštěli lodičky z oříšků, krájeli jablíčko, čmuchali k „Františkovi“, prskali prskavky, házeli bačkorkou, zpívali koledy a hráli na triangl. Také jsme ochutnali výborné cukrovíčko od maminek a babiček.  Pro rodinu jsme vyrobili drobný dárek, ozdobený zvoneček a ten jsme jim pyšně předali. Poznali jsme tak radost z obdarování druhých. 

Na fotky z prosince se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/ 

Pravidelně odebíráme sáčky z adventního kalendáře, a proto víme, že na opravdový „Štědrý den“ budeme doma a ne ve školce. Utíká nám to pomalu, čísla na kalendáři ještě nějaká zbývají, ale dočkáme se, ten den D určitě přijde!!!

Přejeme Vám všem ještě jednou, aby byl co nejkrásnější, plný radosti, klidu a očekávání. Věřte nám, že ten nejkrásnější pocit zažijete v rozzářených očích Vašich dětí.

PŘEKRÁSNÉ VÁNOCE!!!

V lednu se uvidíme v pondělí 4. ledna 2021, kdy si budeme společně povídat o tom jaké ty „naše“ Vánoce byly a kdo co od Ježíška pod stromečkem našel. Připomeneme si „Tři krále“ a zkusíme si na ně zahrát.

V dalších dnech otevřeme téma „Vládne paní zima“. Budeme společně objevovat to, co se v zimě děje v přírodě, ve městě a doufáme, že si užijeme pravé zimní počasí se sněhem a ledem, abychom si zimní sportování a radovánky vyzkoušeli prakticky. Zaměříme se na chůzi po kluzkém povrchu, na bezpečnost svou i kamarádů a ochraně před prochladnutím. Pojmenujeme oblečení, které v zimě potřebujeme a natrénujeme výslovnost. Seznámíme se zimními sporty a co vše je potřeba k jejich provozování. Zimu nejhůř snášejí zvířátka ve volné přírodě, zaměříme se, kdo a jak jim může pomoci.

Prosíme Vás, dejte dětem nějaké zobání pro ptáčky, společně jim nasypeme do krmítek.

 

Písnička – Huboval vrabčák na zimu

Bědoval vrabčák na zimu,

škoda, že nemám peřinu.

Zebou mě nohy, studí mě nos,

protože skáču i v zimě bos.

 

Básnička – Zima

Cupy, dupy, cupy, dupy,

zima stojí u chalupy.

Vezmeme si rukavice,

sáně, boby a čepice,

vyběhneme rychle ven,

na sněhu se zahřejem.

 

PH - Mrazík