Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/zajici/zajici-leden-2021  •  Vydáno: 29.1.2021 11:15  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - leden 2021

První týden v měsíci lednu jsme se věnovali vzpomínkám na Vánoce. Vyprávěli si společně, jak jsme je prožili a co pěkného nám Ježíšek přinesl.

Pokusili jsme se popsat své pocity, jak nám bylo u stromečku a jak se nám líbily dárky.

Zahráli jsme si na průvod „Tří králů“ a podle vzoru jsme se snažili napsat tiskací písmena K+B+M a číslice roku 2021. Nezapomněli jsme ani na koledu „My tři králové“.

V dalším týdnu jsme načali téma Vládne paní zima. Nejprve jsme se věnovali zimním sportům teoreticky. Popsali jsme, jaké druhy známe, pokusili se je předvést pomocí pohybu, vyprávěli si, co je na jaký sport potřeba a jak máme dbát na svou bezpečnost. K naší radosti nachumelilo a tak jsme si zimní sportování užili i prakticky na kopečku, tam jsme chodili sáňkovat bobovat, klouzat se, ale i stavět sněhuláky a házet koulí na cíl. Sněhuláka jsme také vytvořili pomocí vatových tampónků, lepení a dokreslení. Mohli jste je objevit na nástěnce. Vrhli jsme se i na prostorovou tvorbu a vytvářeli zasněžené stromy a lyžaře na lyžích.

Zahráli si pohybovou hru „Rej vloček“ a vyprávěli si co to vlastně vločky jsou. Na jejich modelu jsme též určovali množství (málo-více-nejvíc) a předškoláci se pokusili počítat (sčítat i odečítat) do 10.

Paměť jsme procvičili básničkou ZIMA a písničkou VRABEC.

O tom kdo to má v zimě nejtěžší jsme si povídali také. Roztřídili jsme do skupin různá zvířata a řekli si, kdo se o ně stará. Tak třeba zvířata, co žijí v lese. Pojmenovali jsme je, vytvořili obrázky, ale také se postarali o to, aby ptáčkové na zahradě MŠ měli co do zobáčku. Předškoláci zkusili přepsat tiskacím písmem některá zvířátka a psacím pojmy. Byli opravdu šikovní.

Děkujeme všem, kdo přinesl zobání, zrníčka jsme společně nasypali do krmítek. 

Měsíc leden jsme zakončili tématem, které mají děti nejraději. Věnovali jsme se pohádkám. Zamysleli jsme se, jak vznikaly dříve (ústní podání, písemné) a kde v dnešní době (rádio, kino, divadlo, televize, tablet, CD…). Též jsme si vysvětlili rozdíl mezi knihovnou a knihkupectvím. Pokusili se vyskládat pohádkový příběh z obrázků ve třech skupinkách, každý měl jinou pohádku (Tři prasátka, O řepě, O třech medvědech) a následovně ho převyprávět. Snažíme se mluvit ve větách a neskákat si do řeči. Krátkou pohádku jsme si též zahráli, pomocí převleků, tak, aby každé dítě mělo možnost se vžít do děje pohádky. K tradičním českým pohádkám jsme také namalovali ilustraci. Děti měly na výběr: Červená karkulka, Šípková Růženka, Hloupý Honza. Nejprve jsme si pohádky převyprávěli a teprve potom se pokusili o ilustraci. Trénujeme správné držení tužky a štětce, tzv. Špetkový úchop, který je důležitý pro správnou techniku psaní.

Na fotky z ledna se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Co nás čeká v únoru?

17. února uspořádáme na třídě Karneval, už se těšíme na masky a karnevalové „řádění“, pohybem vyjádříme rytmus.

Od 22. února nás čekají jarní prázdniny (prosíme zapsat na dveře, zda budete přítomni). Provoz bude omezen a třídy sloučeny.

A ve zbývajících týdnech se budeme věnovat tématu „Objevujeme svět kolem nás“ do něj patří poznávání profesí, zaměstnání, ale i koníčků. Také časová orientace, dny v týdnu, pojem ráno, dopoledne, poledne, odpoledne, večer, noc a měsíce. A ještě se vypravíme do vesmíru. Pokusíme se odpočítávat start rakety 10, 9, 8......1, tedy počítat číselnou řadu zpět!

 

PH - Planety

 

Písnička – Ševci

Šili ševci, šili boty,

do pole i do roboty.

Šili, šili švec,

zlámal kopytec,

zlámal kopyto,

odpustíme mu to.

 

Báseň – Povolání

Každý má své povolání,

práci, čili zaměstnání.

Jeden třeba dobře vaří,

jinému se v hudbě daří,

další dobře sportuje,

jiný moři holduje,

jeden učí malé děti,

jiný zase mete smetí,

někdo třeba lidi léčí,

další umí spoustu řečí.