Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-unor-2021  •  Vydáno: 26.2.2021 12:50  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - únor 2021

Únor u Zajíčků začal tématem „Každý něco dělá“, ve kterém jsme objevovali všechny lidské činnosti. Povídali si o zaměstnání, koníčcích a věcech, které pro tyto činnosti potřebujeme. Pojmenovali jsme některé náčiní a nářadí, které používají různé profese. Poznávali první a poslední písmena nových slov a vytleskávali slabiky. Při poznávání povolání prodavačky jsme roztřídili potraviny a oblečení, také si říkali o tom, že si každý rád koupí nákup v obchodě, kde se paní pokladní na lidi usmívá a ne tam, kde se mračí. Snažili se slovně vyjádřit své pocity.

Věnovali se předmatematickým představám, při záplatování (lepení) oděvů jsme rozpoznávali vzor a tvar a počítali knedlíky od pana kuchaře. Některá povolání jsme si i zkusili prakticky (MALÍŘ OBRAZU, ŠPERKAŘ, ŘEMESLNÍK, PEKAŘ). Zazpívali si písničku o“ Ševcích“ a pokusili se ji doprovodit na tamburínu.

Společně si zahráli na pěveckou soutěž „Superstár“. Měli jsme zpěváky, hudebníky, tanečníky i porotu. Také kameramany a pana režiséra.

V dalším tématu nás čekala návštěva ve vesmíru a pohled z oběžné dráhy na planetu Zemi. To vše jsme si důkladně prohlédli pomocí interaktivní tabule. Zažili odpočítávání a start rakety, povídali si o kosmonautech, zvířatech, které letěly do vesmíru, oběžné dráze, planetách i nekonečném vesmíru a jeho objevování.

Pojmenovali planety naší sluneční soustavy a o každé si řekli zajímavá fakta. Starší děti trénovaly i velká tiskací písmena a všichni se pokusili vybarvit naší zeměkouli, ale také vymyslet si svojí planetu, která by se nám nejvíce líbila. Tu jsme pomocí vodových barev vytvořili a umístili na černo-černý vesmír.

Každý z nás si pomocí hvězdiček vytvořil souhvězdí, které jsme společně pojmenovali a ukázali si ho na obrázku.

Před jarními prázdninami jsme se ještě dověděli něco o čase. Pojmenovali si roční období, vyskládali z písmen podle vzoru a povídali, ale i malovali o charakteristice každého z nich. Zastavili jsme se u měsíců, rozdělili je na období a nezapomněli ani na dny v týdnu. Předškoláci to vše většinou pojmenovali opravdu správně.

Povídali jsme si o výjimečných dnech, které během roku probíhají. Připomněli si Vánoce, Velikonoce, MDD a jiné svátky.

Na popeleční středu jsme uspořádali v rámci MASOPUSTU, o kterém jsme si také říkali, KARNEVAL. Všichni jsme si ho úžasně užili.

Děkujeme Všem rodičům za nápadité masky a také za drobné občerstvení!

Během celého měsíce jsme si díky sněhu užili i bobování a sněhohrátky. Když to mráz dovolil, tak jsme chodili „řádit“ na kopeček.

V rámci bezpečnosti jsme si vysvětlili, kudy budeme bobovat a kudy chodit nahoru po straně svahu. I když jsme si to neustále opakovali, tak k několika kolizím stejně došlo a bohužel modřiny se také objevily, ale radost ze sněhu a dovádění u všech převažovala.

Vysvětlili jsme si, že sníh v teple taje a tak, že je potřeba si věci dát sušit, popřípadě si mokré převléci.

Přejeme Všem krásné prožití jarních prázdnin!

Foto najdete na https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V dalším měsíci již plíživě přijde jaro. Budeme se pomaličku, polehoučku na něj připravovat. Čekají nás témata „K čemu jsou hnízda a pelíšky“ – kde se budeme věnovat změnám v přírodě, zvířátkům a jejich mláďatům.

Svátky jara „Velikonoce“ – čekají na nás všechny tradice Velikonoc (pomlázka, vajíčka, koleda, barvy velikonočního týdne).

Pokud to umožní počasí, budeme více času trávit venku. Dejte dětem vhodné oblečení, dá se předpokládat, že bude ještě chladno a blátivo. Nazapomeňte prosím i na náhradní převlečení.

Děkujeme za spolupráci Eva a Jana „Zaječice“

 

Píseň – Osm kosů

Potkali jsme dneska ráno na stráni, na stráni

osm kosů hledali si snídani.

Hop a hop, zob a zob,

hledali snídani, snídani.

 

Tráva zmrzlá křupala, jak hopsali, hopsali,

žížala se schovala – tak hledali.

/:Hop a hop, zob a zob, žížaličku hledali.:/

Zazpívaly si dvě kosí samičky, samičky:

„Viděly jsme na jabloni červíčky!“

/:Hop a hop, zob a zob, honem na ty červíčky.:/

 

PH – Na ptáčky

Říkadlo

Krákorala černá vrána,

krákorala na havrana:

„Milý strýčku havrane,

kdy už jaro nastane?“

 

Básnička

Hody, hody, doprovody,

já jsem malý zajíček,

utíkal jsem podle vody,

nesl kopu vajíček.

Potkala mě koroptvička,

chtěla jedno červené,

že mi dá lán jetelíčka,

a já řekl: ne, ne, ne.

Tam za vodou za

lesíčkem,

mám já strýčka králíčka,

tomu nosím každým

rokem malovaná vajíčka.