Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/jezci-unor-2021  •  Vydáno: 26.2.2021 13:01  •  Autor: Jana Vrbová

Ježci - únor 2021

V měsíci únoru jsme ve třídě Ježečků probírali tematický celek „Objevujeme svět kolem nás“. Učili jsme se základní časové pojmy, opakovali jsme si měsíce v kalendářním roce, dny v týdnu i roční období. Starší a předškolní děti si na papírových hodinách vyzkoušely správně nastavit ručičky a učily se poznat hodiny. Další únorové podtéma jsme zaměřili na povolání. Děti nám vyprávěly, co by jednou chtěly dělat za povolání a proč. Také jsme pomocí výukových kartiček společně zkoušeli poznat různá povolání a povídali jsme si o tom, jak jsou pro nás důležité. V průběhu celého měsíce jsme si opakovali základy počítání a abecedy. Děti se učily napsat svoje jméno na tabuli a vyzkoušely si i poznávání písmen pomocí magnetických písmenek. Každý den si v ranním kroužku procvičujeme nejen počítání všech kamarádů ve třídě, ale děti si také zdokonalují slovní zásobu a komunikační dovednosti. Zaměřujeme se také v různých skupinových hrách na vzájemnou spolupráci ve dvojicích.

17. února v celé MŠ proběhl dopolední Karneval v jednotlivých třídách. Všem dětem i rodičům moc děkujeme za krásně připravené masky pro děti i donesené občerstvení. Děti si maškarní dopoledne moc užily. Společně jsme si prohlédli všechny masky, zatancovali jsme si na písničky z CD, zasoutěžili (např. soutěž s balonky, hledání pokladu, hádání masek). A na závěr dopoledne jsme si všichni připili dětským šampaňským, kterého máme ještě dostatek :-). Poslední únorový týden jsme zakončili podtématem „Země a vesmír“. Popisovali jsme si obrázky z dětských encyklopedií a děti vzpomínaly, co už někdy o vesmíru slyšely a jaké pojmy znají. Také máme za sebou jarní prázdniny, které probíhaly poslední únorový týden. Děkujeme rodičům za nošení pomůcek pro děti. Seznam pomůcek je vylepený na dveřích třídy. Na fotky z února se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

Začátkem měsíce února se naše MŠ zapojila do projektu „Kavky Environmental Challenge“, která se v uplynulém měsíci zaměřila na naše kamarády „ptáčky“:-). Více informací a vyhodnocení výzvy naleznete na webových stránkách Školy Kavčí hory. Děti pravidelně navštěvují krmítka na zahradě MŠ a sypou jim do domečků nějaké zobání. Také společně pozorujeme, kteří ptáčci nám krmítka navštěvují.

 

V příštím měsíci březnu nás čeká nový tematický celek „Jaro je tu, má zelená křidélka“. Společně budeme pozorovat rozkvétání kytiček na zahradě. Naučíme se vyjmenovat a poznat naše nejznámější rostliny a budeme trávit více času venku. Také se budeme koncem měsíce těšit na příchod Velikonoc.

Děkujeme Vám za spolupráci a přejeme vám krásný příchod jara hlavně ve zdraví.

S pozdravem učitelky ježečků – Eva Folková a Hana Řeháčková.

 

Písnička: Poštovský panáček

Jede, jede poštovský panáček,
jede, jede poštovský pán.

 

V předu má trubičku,
vzadu má truhličku,
jede, jede poštovský pán.


Jede, jede poštovský panáček,
jede, jede poštovský pán.

 

Má vrané koníčky
jako dvě rybičky,
jede, jede do Rokycan.


Pohybová říkanka: Zlatá brána

Zlatá brána, otevřená, zlatým klíčem odemčená,

Kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten,

Nebo ten, praštíme ho koštětem.

 

Pohybová hra:  Na mrazíka