Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-kveten-2021  •  Vydáno: 30.5.2021 14:47  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - květen 2021

V květnu po otevření MŠ pro všechny přihlášené děti jsme se věnovali tematickému celku "VÍM KAM PATŘÍM" a podtématům "Moje rodina", "Tady jsem doma", "Praha, město, kde žiji".

Po návratu z distančního vzdělávání jsme si povídali o tom, co děti prožily. Jak se předškolákům pracovalo na PC i jak se jim podařilo plnit zadané činnosti a vypracovat pracovní listy. Zjistili jsme, že většina se opravdu snažila vše splnit. Často sami přednášeli naučené básně a předváděli splněné úkoly. 

Rozhovory se stočily na členy rodiny, které jsme pojmenovali celým jménem, ale i příbuzenskými vztahy. Předškoláci to zvládli bravurně, ale mladší děti měly se jmény problém. 

Zahráli jsme si pohádku "O veliké řepě" a v řadě při tahání řepy jsme určovali první -  poslední, za a před. Také jsme si zahráli na přetahovanou s lanem.

Připomněli si "Den matek" a vyrobili pro maminky přáníčko.

Povídali si, co znamenají květnové svátky - 1. května, 5. května a 8. května.

Popisovali jsme nejbližší okolí MŠ a svého bydliště (adresa). Pokusili jsme si uvědomit, co to všechno je, když se řekne "Doma". Pomohli jsme si nácvikem básně "Doma" od J. Žáčka. Také jsme se věnovali zařízení jednotlivých místností v bytě.

Pomocí demonstračních obrázků jsme mluvili o tom, co v našem městě Praze najdeme. Divadla, kina, hotely, mosty, historické budovy, školy, obchody, náměstí, ale i dopravní vybavenost.

Naši kamarádi z jiných zemí nám vyprávěli, jak to mají ve své vlasti.

Četli jsme si ze "Starých pověstí českých" o praotci Čechovi, Vyšehradě a Libuši.

Porovnávali stavby, které se stavěly před staletími a stavby dnešní. Na interaktivní tabuli si prohlédli důležité části naší Prahy. 

Část tematického celku jsme věnovali dopravě a pohybu po ulicích, ať už na kole nebo jako chodci. Zahráli si PH – Červená - Zelená, pojmenovali dopravní prostředky, které jezdí po silnici, po kolejích, plují po vodě (Vltava) i létají ve vzduchu.

Zazpívali si písničku "O semaforu". Když nám to umožnilo počasí, tak jsme chodili na školkovou zahradu, kde jsme si hráli na "řidiče" koloběžek.

Fotky z května najdete zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V měsíci červnu nás čeká tematický celek "LÉTO JE TU, HURÁ NA PRÁZDNINY" a podtémata "Co vidí slunce z oblohy" a "Jedeme na prázdniny". 

Hned 2. června oslavíme „Mezinárodní den dětí“ na zahradě MŠ. Na celé dopoledne se promění na indiánskou vesnici.

9. června proběhne rozloučení s předškoláky, bohužel v omezeném režimu.

Celý červen se budeme zabývat letní tématikou. Povídat si o slunci, otužovat se vodou i vzduchem. Většina činností bude probíhat venku. Řekneme si, kam pojedeme na prázdniny a ať to bude u nás či v zahraničí, tak se zamyslíme, zda je to všude stejné, či ne. Uvědomíme si rozdíly v řeči, barvě pleti, ale i v přírodě, kultuře i stavbách. 

Řekneme si též, jak se chovat, abychom nepřišli k úrazu, ale i neohrozili ostatní.

Sledujte aktuální počasí a dejte dětem vhodné oblečení (pokrývka hlavy, brýle, plavky, osušky, namažte je krémem...) a lahvičku s pitím.

 Paní učitelky Jana a Eva

 

Písnička - Na prázdniny

Slunce svítí, nebe voní,

mráček vláček nedohoní.

Ujíždíme do zelena,

zve nás louka orosená,

čeká nás tam les.

Sbohem školko, kupa dětí

utíká ti ze zajetí.

Vez nás vláčku do zelena,

vez nás vláčku vez!

Uvidíme les.

 

Básnička - Cestování

Cestujeme v jednom kuse:

v autě, metrem,

v autobuse,

tramvají i vlakem, lodí

anebo se pěšky chodí.

 

I na kolejích jezdíme,

v letadle se vznášíme.

Létáme výš nežli ptáci,

země se pod mraky ztrácí.