Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/jezci-kveten-2021  •  Vydáno: 30.5.2021 14:44  •  Autor: Jana Vrbová

Ježci - květen 2021

Po téměř dvouměsíční pauze z důvodu přerušení provozu MŠ (zhoršení epidemiologické situace v ČR a nařízení vlády o uzavření MŠ) jsme se 3. května opět sešli v plné sestavě ve třídě Ježečků.

Letošní školní rok se nám pomalu blíží ke konci. V měsíci květnu jsme se zabývali tématem „Vím, kam patřím“. Nejprve jsme si povídali o naší rodině a děti nám vyprávěly, s kým doma bydlí. Některé děti i dokázaly říct svoji celou adresu bydliště a namalovat svůj domeček nebo byt, ve kterém bydlí. Na téma „Moje rodina“ také 9. května navazoval „Den matek“. Děti pro své maminky vyrobily přáníčko, které jim jistě udělalo velkou radost.

V polovině května jsme si povídali a učili se o našem městě, ve kterém žijeme – Praze. Pomocí výukového videa a obrázků jsme se učili pojmenovat jednotlivé známé památky v Praze. Děti se také pokusily vzpomenout si, které části Prahy a místa s rodiči navštívily a kde se jim líbilo a co všechno viděly. Nakonec nás čekalo velmi zábavné podtéma „Dopravní prostředky“. S dětmi jsme si společně zahráli hru na „cestování autobusem“ a „let letadlem“. Děti si tak zároveň vyzkoušely hraní nejrůznějších rolí – ať už jako pilot letadla, řidiče autobusu nebo letušky a cestující. Zároveň jsme si procvičili základy slušného chování v dopravních prostředcích a povídali si o bezpečnosti při cestování. Naučili jsme se společně pojmenovat několik dopravních značek a vysvětlili jsme si, co přesně zamenají.

Nesmíme také zapomenout zmínit naši dopolední květnovou akci pro předškoláky „Program mobilní polytechnické výchovy“ a naše každoroční společné focení jednotlivých tříd.

Na fotky z května se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V posledním měsíci školního roku – červnu nás bude čekat ve středu 2.  června dopolední akce pro všechny děti „Indiáni a poníci“, v rámci oslavy na Den dětí (1.6.). Jedná se o tématicky laděný program s živými poníky na zahradě MŠ. Podrobnější informace jsou popsány na plakátu, který je vylepený v šatně. Také si můžete všimnout plakátu, který je určený poslední společné akci – rozloučení s předškoláky. Tato akce se bude konat pouze pro děti, odcházející v září do školy a jejich rodiče. Rozloučení proběhne ve středu 9. června od 16:00 hodin.

V červnu nás čeká tematický celek „Léto je tu, hurá na prázdniny“. Budeme trávit více času venku, společně si budeme povídat o našich prázdninových cestách a zaměříme se také na rozvoj pohybových dovedností a opakování názvosloví známých živočichů a rostlin.

Naše MŠ se zapojila do projektu „Kavky Environmental Challenge“, kde v každém měsíci plní nejrůznější „výzvy“. Více informací a fotografie z projektu naleznete na webových stránkách Školy Kavčí hory.

 

Děkujeme Vám za spolupráci a přejeme krásný příchod léta a spoustu sluníčka a pohody. :-)

S pozdravem učitelky ježečků – Eva Folková a Hana Řeháčková.

 

Písnička: Pásla ovečky

Pásla ovečky v zeleném háječku,
pásla ovečky v černém lese.

Já na ní dupy dupy dup,

ona zas cupy cupy cup.

Houfem ovečky, seberte se všecky,

houfem ovečky, seberte se!

 Pásla ovečky v zeleném háječku,

pásla ovečky v černém lese.

Já na ní pomaloučku jen,

ona že z háje musí ven.

Houfem ovečky, seberte se všecky,

houfem ovečky, seberte se!

 

Říkanka:  Výlet do Zoo

Pojedeme na výlet,

ráno tam a večer zpět.

Svačinou se vybavíme,

Zoo dneska navštívíme.

V Zoo bydlí klokani,

lvi, tygři a lachtani.

Medvědi a opice,

líbí se mi nejvíce.

 A tak hurá na výlet,

ráno tam a večer zpět.

 

Pohybová hra:  Na barevná autíčka