Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-rijen-2021  •  Vydáno: 31.10.2021 21:59  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - říjen 2021

Měsíc říjen jsme začali podzimním integrovaným blokem „Podzim hraje všemi barvami“, který nás bude provázet až do konce listopadu. První podtéma z tohoto bloku mělo název „Na zahradě, na poli, v lese“. Osvojovali jsme si poznatky o přírodě a jejich proměnách. Seznamovali se s pojmy „ovoce“, „zelenina“ a co patří mezi polní plodiny. Vyprávěli si pohádku „O řepě“ (procvičili si početní řadu 1-6). Z javorových listů jsme si vyrobili lišku a naučili se písničku za doprovodu klavíru „Běží liška k Táboru“. Hráli novou pohybovou hru „Myší honičku“, při které jsme se učili ovládat maňáska kočičku. Ta měla u dětí velký úspěch stejně jako i pohybové hry s padákem a opičí dráha což je prolézání, přelézání, podlézání, skákání na trampolíně, cvičení s obručemi, chůze po laně nebo házení míčkem na cíl. Šatnu jsme si vyzdobili podzimními obrázky naučili se básničku „Ježek“. Modelováním jablíček jsme si procvičili jemnou motoriku a naučili krátkou říkanku, kroužením jsme nakreslili podzimní jablíčka porovnávali jejich velikost. Povídali jsme si o lese, rozlišovali jedlé a nejedlé houby a řadili je podle velikosti. Začátkem měsíce jsme do našeho myšího kolektivu přivítali dvě nové děti, které se postupně začleňují a seznamují s chodem naší třídy. Také byly úspěšně zahájeny volnočasové aktivity pro přihlášené děti. V úterý 12.10. jsme se se všemi kamarády ze školky sešli na divadelním představení s názvem “Zajíčkova mrkvová záhada“ a společně si prožili pěkný kulturní zážitek.

Podzimní počasí nás nutí se více a více oblékat, proto prosíme rodiče, aby s dětmi trénovali oblékání, ale také i smrkání do kapesníku. Některým to činí stále problémy. I přes dodržování základních hygienických návyků se s respiračními onemocněními potýkáme už druhý měsíc. Koncem měsíce nás čekaly podzimní prázdniny v omezeném provozu a pevně věříme, že se v listopadu sejdeme v hojnějším počtu.

Fotografie za říjen najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V měsíci listopadu nás čekají poslední tři podtémata z integrovaného bloku: „Podzim hraje všemi barvami“

Hned po podzimních prázdninách tedy 2.11. v úterý nás čeká vánoční fotografování na třídách. V prvním listopadovém týdnu proběhne logopedická depistáž.

3.11. ve středu Vás všechny zveme na tradiční Lampiónový průvod. Sraz bude v 17:00hodin v MŠ. Nezapomeňte si lampión a dobrou náladu Rozpačitý

24.11. ve středu v dopoledních hodinách bude pro děti připraven preventivní program o soužití člověka a psa: „Kamarád i šelma“

30.11. v úterý dopoledne zamkneme Školkovou zahradu, rozsvítíme vánoční stromeček a zazpíváme si společně se všemi třídami první vánoční koledy. Děti si na tuto akci mohou přinést nerozbitnou ozdobičku.

 

Básničky, písničky a pohybové hry na listopad:

Rozpočítadlo: Už je tady listopad v listí bude listovat

 

Básnička s pohybem: Listy

Listy vzduchem létají,

pochytat se nedají.

Jeden směr jim nestačí,

dokola se otáčí

A když vítr přestane,

všude ticho nastane.

  

Písnička: Drak (melodie Na tom pražském mostě)

Papírový dráček předhonit chce vláček,

nevšiml si, že hned vedle závodí i ptáček,

nevšiml si, že hned vedle závodí i ptáček.

Prosím pěkně ptáčku, chyť mě do zobáčku,

vítr dneska málo fouká, pršet bude z mráčků,

vítr dneska málo fouká, pršet bude z mráčků.

 

Pohybové hry:

 „Stromeček, hříbeček, domeček“

„Na dračí ocásky“

„Na bacil a vitamin“

 

Hezké podzimní dny, a hlavně ve zdraví přejí paní učitelky Jana a Mirka