Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-rijen-2021  •  Vydáno: 31.10.2021 21:54  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - říjen 2021

V říjnu jsme se u Zajíčků věnovali dvěma tématům "Na zahradě, na poli, v lese" a "Co umí vítr a déšť". Poznávali jsme a ochutnávali druhy ovoce a zeleniny. Třídili podle chuti, barvy a tvaru. Nezapomněli jsme ani na plody lesa, zahráli jsme si Kimovu hru "Poznej co zmizelo". Seřadili podle velikosti kaštany, šišky, žaludy a na zahradě MŠ jsme objevovali, který strom má jakou šišku a který blumy a jablka. S přírodnin jsme tvořili domečky a společně velké "Mraveniště". Při jeho tvorbě jsme si vyzkoušeli práci s tekutým lepidlem. Kdo chtěl, mohl namalovat tuší i jeho obyvatele mravence. Jak se nám to povedlo jste mohli vidět v šatně. Nebyla to jediná výtvarná činnost, které jsme se v říjnu věnovali. Také se nám podařilo pomocí fixu a prstových barev namalovat šípkovou větvičku a rozpoznat žlutou a červenou vodovou barvu při vybarvování jablka a hrušky plochým štětcem.

Soustředěný poslech jsme trénovali při četbě pohádky Veverka Čiperka a O veliké řepě. Tuto pohádku jsme si s radostí i zahráli. Pojmenovali postavy, které řepu tahaly a určili prvního a posledního v řadě.  Kromě cvičení venku na zahradě (různé druhy chůze a běhu) jsme svoje pohybové dovednosti rozvíjeli při pohybové hře "Na ježka" a "Na myš". Hlásek jsme procvičovali písničkami  Šel zahradník..., Já do lesa..., Prší prší..., Foukej, foukej... Do MŠ přijelo divadlo s pohádkou "Zajíčkova mrkvová záhada" - dlouho jsme si o ní ještě povídali, moc se nám líbila. Přišli jsme na řešení hlavolamu s ovocem, který jsme dokázali složit v krátkém čase. Vyprávěli jsme si i prakticky vyzkoušeli co dokáže vítr. Pokus s foukáním do ubrousku, novin, kuličky míče...nás moc bavil. Také jsme zjistili co udělá vítr, když se vypustí z balónku do kterého jsme s chutí pinkali při hře. Při práci s interaktivní tabulí jsme pojmenovali účinky větru (větrné elektrárny a mlýny), ale i to, že vítr a déšť mohou hodně zlobit (vichřice, tornáda, povodně, záplavy) nebo si s námi hrát (draci, balónky, kaluže...). Pozorovali jsme silný vítr - co dokáže se stromy na zahradě MŠ. Kdo chtěl mohl si vybarvit draka nebo namalovat duhu. 

Fotografie z října najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Přichází měsíc listopad a s ním chladnější a sychravější počasí, ale také měnící se barvy v přírodě a nás čekají témata "Podzim je velký malíř" a "Moje tělo a moje zdraví". V prvním tématu se budeme věnovat barvám. Čekají nás pokusy s mícháním a zapíjením vodových barev. Vytváření podzimních obrázků a rozvoj estetického vnímání. 

Pojmenujeme základní barvy a zahrajeme si společně detektivní hru, ve které budeme hledat barvy kolem nás. 

Při druhém tématu se budeme věnovat svému tělu. Pojmenujeme jeho části na obrázku i ve skutečnosti. Při výtvarné činnosti se zaměříme na své dlaně a prstíky a pokusíme se o trénování správného držení štětce a tužky. Při každodenním cvičení budeme cvičit cviky, které pomáhají ke správnému vývoji a držení těla. Připomeneme si, jak je důležité se o sebe starat a chránit sebe i zdraví ostatních.

 

PH - Hlava - ramena

 

Písnička: Listopad

Listopad, listopad,

lísteček mi na dlaň spad,

zlatý lístek z javora,

zima už jde do dvora.

 

Básnička: Draci

Místo slunce, místo mraků

je dnes nebe plné draků.

První, druhý,

vedle třetí

smutným nebem radost letí.