Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-listopadprosinec-2021  •  Vydáno: 30.11.2021 17:33  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - listopad/prosinec 2021

V listopadu jsme se zabývali podzimem, barvami a svým tělem i jeho zdravím.

Zahráli jsme si na alchymisty, kteří v kouzelnické dílně míchají lektvary (barvy). Pojmenovali jsme základní barvy a starší děti si troufly i na odstíny co mícháním vznikly. Z barev jsme poté vytvořili listy i obtisky rukou (kdo měl odvahu). Jak se nám to podařilo, jste mohli vidět v šatně na nástěnce. Pokoušíme se o správné držení štětce a malování „lehkou rukou“. Je to běh na dlouhou trať, ale pevně věříme, že se to nakonec podaří. Zahráli jsme si na barevné hledání ve třídě i na zahradě. Našli veliké množství barev, někdo již je dokázal určit, ale těm menším z nás to dělá většinou problém.

Často, když to počasí dovolilo, jsme se pohybovali na zahradě MŠ. Pozorovali barevné a spadané listy, viděli mlhu i první mrazík (jinovatku). Trénujte s dětmi samostatné oblékání. Teď, když si toho oblékají víc, jsou z toho nešťastní, neví, co si mají obléknout ani jak. Nedokáží si otočit věci, co mají naruby a jsou často plačtiví, když čekají, až jim můžeme přijít pomoci. Prosíme, připravte dětem vždy oblečení tak, jak si ho mají obléknout. Moc za ně děkujeme.

V rámci tématu „Moje tělo, moje zdraví“ jsme poznávali části našeho těla (ty co vidíme, ale i některé vnitřní). Nakreslili jsme si svou postavu a pokusili se domalovat detaily. Neustále si připomínáme bezpečnost svou i ostatních. Že se máme kamarádit a ne ubližovat si povídáme každý den v kroužku. Také jsme hráli hru „Bacil mě bacil“, kdy jsme si vysvětlili, že i když bacily nevidíme, jsou tu s námi a mohou nám ublížit. Ukázali jsme si co dělat, když zakašleme a jak se správně má smrkat.

Něco o své bezpečnosti jsme se dověděli i při programu s pejskem „Verunkou“, která nám ukázala, jak se máme chovat k cizím psíkům.

Fotografie za listopad najdete ve fotogalerii zde:   https://mskp.rajce.idnes.cz/

Prosinec je tu, čeká nás nejkrásnější období, období adventu, kdy se těšíme na Ježíška. Zaměříme se na výzdobu třídy, výrobu dárečků, zpívání koled a vánoční tradice nejenom u nás, ale zavítáme i do světa.

Pokusíme se vyslovit své přání a „napsat“ dopis Ježíškovi.

Také nás navštíví Mikuláš, naučíme se pro něj pěknou básničku a určitě dostaneme nějakou odměnu. Jeho průvod rozdělíme na hodné a zlobivé postavy a pokusíme se je stručně charakterizovat.

K Vánocům patří nejenom obdarovávání druhých věcnými dary, ale i láska, soucit, laskavost… prostě vytváření pocitu pohody, klidu a bezpečí. I o to se budeme u Zajíčků snažit.

Přejeme Vám i Vašim dětem pohodové prožití adventu a hodně krásného těšení na Ježíška.

 

PH – cesta do Betléma

 

Koleda – Štědrej večer nastal

 

Písnička – Mikuláš ztratil plášť

Mikuláš ztratil plášť,

Mikuláška sukni,

Hledali, nenašli,

byli oba smutní.

 

Básnička – Čert

1.Čerte, čerte, bu, bu, bu               2. Zastrč rohy, nos i drápky,                         

  já se tě bát nebudu.                          zaženu tě do pohádky!