Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/jezci-prosinec-2021leden-2022  •  Vydáno: 31.12.2021 20:30  •  Autor: Jana Vrbová

Ježci - prosinec 2021/leden 2022

Už od začátku prosince jsme si ve třídě Ježků užívali klidnou a pohodovou předvánoční atmosféru. Děti „vánočně“ vyzdobily nástěnku v šatně i ozdobily stromeček ve třídě. Vyrobily si krásné vánoční přáníčko pro rodiče i barevný řetěz z papíru. Namalovaly nám také to, co by si letos přály dostat od Ježíška. Naučili jsme se také několik vánočních koled – „Půjdem spolu do Betléma“, „Pásli ovce valaši“, „Rolničky, rolničky“.

Celý měsíc jsme se věnovali tématu „Těšíme se na Vánoce“. Povídali jsme si o tom, jak slavíme Vánoce – pomocí výukového videa a obrázků jsme si ukázali, jaké tradice a zvyky u nás v ČR děláme a proč (krájení jablíčka, pouštění lodiček, apod.). Vysvětlili jsme si, že v každé zemi se slaví Vánoce jinak – např. v USA nosí dárky Santa Claus, v Rusku Děda Mráz. Děti nám vyprávěly, jaké znají tradiční vánoční jídlo, jaké pohádky sledují, kdo sedí u stolu při stědrovečerní večeři, apod. Řekli jsme si, že kromě dárečků je také důležité, aby byla rodina pohromadě :-).

Jaké akce jsme si užili v prosinci?

-          V pondělí, 6. prosince k nám zavítal Mikuláš s čertíky a andělem (na zahradu MŠ) a donesl dětem malou nadílku. Musíme pochválit a ocenit krásné kostýmy, které rodiče dětem připravili. Užili jsme si také přehlídku masek, zatančili jsme si i zahráli různé „čertovské honičky“.

-          15. prosince proběhlo v MŠ tradiční „Andělské zvonění“. Děti ochutnávaly cukroví, které z domova přinesly, zdobili jsme perníčky, poslouchali a zpívali koledy. V neposlední řadě také musíme zmínit nadílku, kterou děti pod stromečkem našly (z podpory Klubu rodičů). Pro děti jsme zakoupili několik hraček do třídy i na zahradu k pískovišti (autíčka, lopaty, bábovičky, kyblíky, atd.). Dětem se nové věci moc líbily.

-          17. prosince k nám do školky dopoledne zavítalo divadélko s pohádkou „Putování za šťastnou hvězdou“.

-          Také moc děkujeme rodičům, kteří se zapojili do charitativní akce „Děti dětem“.

Na fotky z prosince se můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/ 

A co nás čeká v lednu?

Ve školce se opět po prázdninách setkáme v pondělí, 3. ledna. Budeme vzpomínat na Vánoce, děti nám povypráví, jak si užily prázdniny a co jim Ježíšek nadělil. Po svátku „Třech králů“ pomalu opustíme čas Vánoc a začneme se věnovat zimnímu tématu „Vládne paní zima“. Zaměříme se na přírodu a počasí v zimě – doufáme, že nám napadne trošku sněhu, abychom si mohli užívat ty pravé zimní radovánky :-). A co se naučíme? Pojmenovávat zvířátka v zimě a jejich stopy. Budeme si povídat o tom, proč odlétají do teplých krajin, proč se jim dává krmení a jak přečkávají zimu. Uvítáme také i nějaké krmení pro ptáčky do krmítek (na zahradu MŠ). Čeká nás také povídání o zimních sportech – co je potřeba při zimním sportování, jak se oblékat a chránit se před úrazy, apod.

Prosíme rodiče, aby doma s dětmi trénovali oblékání a dávali jim do školky oblečení, které se jim bude snadno oblékat (např. „palčáčky“ místo prstových rukavic a zimní boty na suché zipy, místo tkaniček). Také vám děkujeme, že nachlazené děti necháváte raději doma (předcházíme tak roznesení bacilů ve třídě).

Děkujeme Vám za spolupráci a přejeme úspěšný start do nového roku 2022, hlavně ve zdraví.

S pozdravem učitelky Ježečků – Eva Folková a Hana Řeháčková.

 

Říkanka: Mráz

Kolem školky chodí mráz,

rád by vlezl mezi nás.

My se zimy nebojíme,

do školky ho nepustíme.

Kolem školky chodí mráz,

rád by vlezl mezi nás.

Však my na něj vyzrajeme,

pořádně se oblečeme!

 

Básnička: Na saních

Na kopci se třpytí sníh,

děti jezdí na saních.

Tváře mají červené,

nos i uši studené.

Nikomu to nevadí,

dál na sněhu dovádí.