Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-ledenunor-2022  •  Vydáno: 30.1.2022 11:22  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - leden/únor 2022

 Leden jsme zahájili v hojném počtu, uzdraveni a natěšeni po vánočních prázdninách na kamarády ve školce. V prvním týdnu jsme se ještě vrátili ke vzpomínce na Vánoce, děti vyprávěly a kreslily vánoční dárky, některé je i přinesly kamarádům ukázat a dovolily jim si s nimi i maličko pohrát. Také jsme společně odzdobili vánoční stromeček a uklidili vánoční výzdobu. Pak jsme se věnovali vzpomínce na 3 krále: řekli jsme si legendu, pustili jsme si pohádku, naučili jsme se jejich jména a potrénovali jsme i písničku „My tři králové jdeme k vám“. Také jsme si vyrobili krásné koruny a každý si zkusil, jak by mu to slušelo jako králi s korunou na hlavě a pláštěm přes ramena (viz fotogalerie). Jak se nám povedl tříkrálový obrázek jste mohli vidět na nástěnce v šatně.

Další týden už jsme se začali věnovat tématu „Zvířata v zimě“. Děkujeme Štěpánkovi B. za donesený velký sáček se semínky pro ptáčky. Semínka pravidelně dosypáváme na zahradě do krmítek a pozorujeme ptačí život na zahradě. Zopakovali jsme si zároveň, kteří ptáci odlétají do zimních krajin, kteří zůstávají u nás, a jak je naše pomoc v podobě pravidelného přikrmování pro ně důležitá. Také nám zbyly z podzimu a Vánoc vlašské oříšky, které jsme rozlouskané roznosili po zahradě veverkám. Těch máme na zahradě snad celou rodinku, můžeme je pozorovat i za třídy okny, jak poskakují po stromech nám přímo za sklem, ale i venku když si jdeme dopoledne hrát na zahradu. Dokonce jsme objevili i jejich doupě. Pokud máte možnost, budeme rádi ještě za další krmení pro ptáčky a veverky, budeme jim pravidelně doplňovat krmítka i v únoru. V rámci tohoto tématu jsme si krásně vyzdobili šatnu obrázky krmítek, a ledních medvědů, také jsme trénovali časovou souslednost (skládání obrázků navazujících dějově po sobě), trénovali předmatematické představy (srovnávání obrázků ptáčků od nejmenšího po největšího), hráli jsme pexeso a učili se při něm jména ptáčků, poznávali jsme stopy dalších zvířat pomocí didaktické hry a mnoho dalšího. Také jsme si tužili tělo během pravidelných rozcviček, i na oblíbené "opičí dráze“.

V druhé polovině měsíce nás postihla částečná covidová karanténa a následně velká nemocnost. Pankrácký ples jsme si i tak užili, děti si zatančily, zasoutěžily a zamlsaly trošku dobrůtek, donesených z domova. Pohádku „Z kuchařské čepice“ ve čtvrtek 27. ledna jsme bohužel museli zrušit. Leden jsme ukončili ve velmi komorním počtu dalším zimním tématem „Zimní hry a sporty“. Věříme, že nám ještě napadne sníh a zimní hry a sporty si vyzkoušíme na zahradě a v okolí školky i únoru.

DŮLEŽITÉ: Prosíme rodiče o nahlašování důvodu nepřítomnosti dětí a povinnosti nahlašovat nařízené karantény při onemocnění Covid 19. Pozitivní PCR test na Covid jsme povinni evidovat ve školní matrice (mimo jiné také z důvodu následné ochranné lhůty 180 dní). Že nám na konci ledna ve školce kromě respiračních viróz řádily ještě rotaviry, jsme se dozvěděli až po roznesení bacilu po celé školce, včetně nakažení personálu. Stále platí, že v případě jakéhokoliv onemocnění by mělo dítě nastoupit do kolektivu nejdříve dva až tři dny po vymizení příznaků, aby se vyloučil případný přenos a dítě také mělo prostor pro rekonvalescenci. Děkujeme za vaši ohleduplnost vůči ostatním.

 

Fotografie za leden najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Na začátku února nás čeká nový integrovaný blok „Objevujeme svět kolem nás“. Začneme oblíbeným tématem „Země a vesmír“. Pojmenujeme si a zkusíme si zapamatovat nejznámější planety, zahrajeme si tematické hry a také si něco hezkého vyrobíme. Dalším tématem bude „Každý něco dělá“, kdy si budeme povídat mimo jiné o povoláních a také se ve školce uskuteční divadélko „O zeleném panáčkovi, aneb jak se dostal na semafor" (středa 9. 2.). Během dalšího tématu „Z pohádky do pohádky“ se ve školce bude konat oblíbený karneval (středa 16. 2.), takže se moc těšíme, jaké zajímavé pohádkové postavy nám dorazí do školky. Děti si tento ten mohou přinést i drobné občerstvení. Měsíc únor zakončíme posledním zajímavým tématem „Co děláme celý den a celý rok“. 

Hned na začátku měsíce, ve čtvrtek 3. února se bude konat logopedická depistáž pro mladší děti s klinickou logopedkou paní Mgr. Danielou Palodovou. Ta zároveň navštěvuje naši školku pravidelně jednou měsíčně a věnuje se případným zájemcům během individuálních konzultací. Na logopedickou depistáž jste zájem potvrzovali již na podzim, kdy se z časových důvodů depistáž konala pouze pro předškoláky. Tentokrát se depistáž bude týkat mladších čtyř až pětiletých dětí, na nejmladší tříleté děti v prvním roce docházky se s největší pravděpodobností už bohužel nedostane a podle paní logopedky to většinou ještě ani není potřeba. Pokud máte sami podezření na logopedický problém, např. opožděný vývoj řeči apod., můžete se i s mladším dítětem k paní logopedce objednat na individuální konzultaci přímo ve školce.

V pátek 4. února je v rámci pololetních prázdnin ve školce omezený provoz pro přihlášené děti. 

 

Přejeme všem krásný únor s velkou sněhovou nadílkou a bez bacilů.

Vaše paní učitelky Jana a Mirka

  

Karneval (básnička)

Pojďte dál, pojďte dál, už začíná karneval.

Už troubějí trumpety, šašek dělá přemety.

Pojďte dál, pojďte dál, už začíná karneval.

Kašpárci a kouzelníci, princezny a zvířátka,

do školky dnes místo dětí, přišla celá pohádka.

  

Na sněhové vločky (pohybová hra, motivovaná básničkou)

Zamrzly rybníky, napadl sníh,
na kopci za domem je slyšet smích.
To děti sáňkují, spolu si hrají,
jiskřičky radosti v očíčkách mají. 

Po herním prostoru rozmístíme papírové vločky. Děti se pohybují na hudbu po prostoru kolem vloček. Když učitelka vypne hudbu, každé dítě se snaží stoupnout si na jednu vločku. V dalším kole jednu vločku z hracího prostoru odebereme a hra pokračuje stejným způsobem. Hra končí v momentě, kdy jsou ve hře už jen poslední dvě děti. 

  

DALŠÍ OPAKUJEME Z LEDNA:

 

Zima (básnička)

Zima zase čaruje,

studeně se usmívá.

Mráz po okně maluje,

když se nikdo nedívá

 

První sníh (písnička)

Potkal mrazík metelici,

do tance se dali.

Náruč peří nad vesnicí přitom rozsypali.

Náruč peří nad vesnicí přitom rozsypali.

 

Padá peří po peříčku,

až jich závěj leží.

Jeník volá na Aničku:

„Zima je tu, sněží!“

 Jeník volá na Aničku:

„Zima je tu, sněží!“

  

Rampouchy (pohybová hra)

Děti se pohybují volně po prostoru (vločky), při cinkání rolniček se musí zastavit a zmrznout, pokračují až přestanou hrát rolničky.

 

Na mrazíka (pohybová hra)