Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/krtci-ledenunor-2022  •  Vydáno: 30.1.2022 11:22  •  Autor: Jana Vrbová

Krtci - leden/únor 2022

Leden nás zaskočil zvýšenou nemocností. Přesto jsme si ho s dětmi hezky užili.

Hned po vánočních prázdninách jsme si povídali o tom, jaké to bylo doma o Vánocích, děti si přinesly dárky, které našly pod stromečkem. Poté jsme se přenesli do období Tří králů, vyrobili jsme si tříkrálové koruny a povídali si o této tradici. Vyrobili jsme si stolní hru "Putování za hvězdou". Hráli jsme hru "Na Adama"a "Rybáři a rybičky".

Oblíbené téma "Zvířátka v zimě" opět potvrdilo, jak jsou děti soucitné a citlivě reagují na potřeby jiných. Povídali jsme si společně, jak můžeme zvířátkům v zimě pomáhat. Na školkové zahradě jsme pečlivě doplňovali krmítka zrníčky pro ptáčky. Nezapomněli jsme ani na kosy a dali jim do krmítek kousky jablíček. Pozorovali jsme veverky, jak krmítka prohlížejí a odnášejí si z nich oříšky. Pracovali jsme s temperovou barvou na velké ploše, skládali krmítko podle plánku z kousků papíru, lepili, zdobili semínky a vatou a dokreslovali ptáčky tuší. S tuší jsme v lednu pracovali hodně - zdobili jsme s ní i ptáčky, dokreslovali velkoformátové obrázky zimní krajiny. Zahráli jsme si pohybovou hru "Na medvěda", "Na barevné ptáčky" a dávali si zvířecí hádanky. Pozorovali jsme stopy ve sněhu. Zpívali jsme písničku "Bude zima, bude mráz". Naučili jsme se taneček "Vrabeček" a "Vrabec a sýkorka", zpívali jsme "Bude zima, bude mráz"

Připojili jsme se k výzvě "Odpovědná výroba a spotřeba" - ujasnili jsme si pojmy: recyklace, třídění... zopakovali jsme si, do kterých popelnic jednotlivý odpad vhazujeme. Zahráli jsme si hry: "Plast, sklo, papír" a "Na plíseň" a udělali si pokus, zda nám vyroste nať z vrcholových konců zeleniny.

Dalším tématem byly "Zimní hry a sporty". Spoustu legrace jsme zažili při pantomimickém ztvárnění různých zimních sportů. Zahráli jsme si hru "Na dva mrazy", rozkládali slova na slabiky, sestavovali jsme sněhuláka z geometrických tvarů, které jsme také pojmenovávali.

Při vytváření mozaiky jsme si ověřili dovednost vytrhávání z papíru i jeho přesné překládání na polovinu. Zdokonalujeme stříhání a vystřihování. Hodně dětí se potřebuje zdokonalit v dovednosti zavazování jednoduchého uzlu.

 

Fotografie za leden najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V únoru se budeme zabývat tematickým celkem "Objevujeme svět kolem nás" a to jeho okruhy "Z pohádky do pohádky" a "Země a Vesmír".

Čeká nás představení "O zeleném panáčkovi, aneb jak se dostal na semafor". Těšíme se moc a moc na karneval ve školce se spoustu nápaditých masek. Děti v tento den mohou přinést drobné občerstvení - děkujeme.

Určitě nejvíc se ale těšíme na sníh, abychom mohli stavět sněhuláky a chodit bobovat na kopeček. V případě sněhové nadílky vybavte děti boby a kluzáky, ať můžeme vyrazit. Nezapomneňte na správné "bobovací" oblečení včetně teplých nepromokavých rukavic.

Doma si čtěte pohádky, povídejte si o typických rysech pohádkových postav, o boji dobra se zlem. Připomeňte si, co je to Karneval, Masopust a jaké tradice se dodržují. Pusťte si nějaký zajímavý pořad o vesmíru a planetách, navštivte společně planetárium.

Prosíme rodiče o stálou kontrolu zdravotního stavu dětí, a také o konkrétní informace o jejich zdravotním stavu v případě nepřítomnosti ve školce, ať se pro příště vyhneme šíření infekce. Ne tak, jak tomu bylo v lednu při onemocnění rotaviry, které během krátké doby zasáhlo další třídy včetně personálu. V případě prvních případů na začátku týdne jsme mohli upozornit ostatní, že se infekce objevila a většina se tomuto vysoce přenosnému onemocnění mohla vyhnout. Stále platí, že v případě jakéhokoliv onemocnění by mělo dítě nastoupit do kolektivu nejdříve tři dny po vymizení příznaků, aby se vyloučil případný přenos a dítě také mělo prostor pro rekonvalescenci. Děkujeme za vaši ohleduplnost vůči vlastním i ostatním :-)

Přejeme vám všem hezký měsíc únor a hodně zdraví. H + V

 

Na únor:

básnička: KARNEVAL

Brzy bude velký bál

hurá, je tu karneval

 

Nafoukneme balónky

ozdobíme záclonky

 

Schováme se za masku

jsme jak z hadích ocásků

 

písnička: POVÍDALA STRAKA VRÁNĚ

 Povídala sraka vráně

že má doma zlaté sáně

že ji sveze za drobeček

z doliny až na kopeček

 

A ty, brachu, nebuď líný

cupy, dupy do doliny

strace chleba drob

 a na sáně hop

 

hra: HOJAČKY

Hojačky, hojačky

zahrajte mi, muzikanti, stojačky.... (sedačky, klekačky, skákačky...)