Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-ledenunor-2022  •  Vydáno: 30.1.2022 11:22  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - leden/únor 2022

V měsíci lednu jsme se u „Zajíčků“ ještě chvíli zastavili u oslavy Vánoc. Povídali jsme si o dárcích, co jsme dostali i o tom, jak jsme společně s rodiči a nejbližšími svátky slavili. Na příběhu „Krtkovi Vánoce“ jsme trénovali soustředěný poslech a porozumění čtenému textu.

Nezapomněli jsme si zahrát i na „Tři krále“, kterým jsme vyrobili korunu a starší děti, se pokusily napsat první písmenka jejich jmen.

Procvičili jsme si tělíčka při překážkové dráze s trampolínou a prolézacím pytlem.

Další dny jsme se věnovali zimnímu období v tématu „Vládne paní zima“. Pojmenovali jsme vše, co do zimy patří (charakteristika zimního období). I když nenapadl sníh, poradili jsme si a zimní sporty jsme trénovali i na koberci ve třídě. Bruslení a lyžování pomocí papíru pod bačkorou, curling s knoflíky, hod „papírovou koulí“ do dálky i na cíl…, prostě „Zaječí zimní olympijské hry“.

Ve výtvarné oblasti jsme namalovali zimní obrázek se stromem a zapíjenou oblohou. Pomocí papírových (mačkaných) koulí jsme společně vyrobili sněhuláka a voskovými pastely nazdobili teploučké palčáky.  Také jsme trochu stříhali a pracovali na rozvoji jemné motoriky při kresbě pohybu lyžařů a bruslařů.

Společně jsme si užili „III. Pankrácký ples“, vyzkoušeli si promenádu, polku i valčík a naučili se mazurku, při které jsme si i zazpívali. Též společenské chování při výzvě k tanci a doprovodu své partnerky na místo a dámskou volenku. Nejvíce se nám líbily disko tance na dětské písničky či na přání dětí. Řádně jsme si zařádili. Musíme moc a moc pochválit děti, byly úžasné a roztomilé!!!

V tématu „Zvířata v zimě“ jsme si povídali, jak to mají v tomto období všechna zvířátka těžké a že bychom jim měli pomoci. Pozorovali jsme na zahradě MŠ ptáčky, co přilétají do krmítek a snažili se je pojmenovat (sýkorky, holuby, havrany, kavky, hrdličky, ale i taky racky). Máme u nás na zahradě i několik veverek, ty nezbednice si udělaly hnízdečko v zateplené zdi. Často je tam vidíme šplhat. A nesmíme zapomenout na našeho kamaráda zajíčka, ten také často hledá něco na svačinu.

Můžete dětem do MŠ dát zrníčka do krmítek, tvrdý chléb či mrkvičku, abychom našim zvířátkům přilepšili. Moc za ně děkujeme.

Věnovali jsme se s dětmi rozdílům ve stavbě těl. Některé starší děti již dokázaly slovně popsat i nakreslit ptáčka. Rozdělili jsme zvířátka na druhy (exotická, domácí, volně žijící a užitková) a snažili jsme se je pojmenovat – využili jsme plyšové hračky a též interaktivní tabuli. Často jsme si hráli s domečkem lesníka.

Fotografie najdete https://mskp.rajce.idnes.cz/

A v únoru nás čeká tematický celek „Objevujeme svět kolem nás“. Zaměříme se na několik oblastí. V podtématu „Každý něco dělá“ si povíme o druzích zaměstnání. Třeba kuchař, zedník, truhlář, švadlenka, švec…a budeme si na tyto profese hrát při námětových hrách.

V oblasti „Co děláme celý den a celý rok“ si objasníme pojmy včera, dnes, zítra, ráno, poledne, večer, ale také roční období, měsíce a dny v týdnu.

Zahrajeme si na vesmírné cestovatele, kdy v celku „Země a vesmír“ se vypravíme na objevnou cestu naší galaxií.

A snad nejvíce se těšíme na „Karneval“, který proběhne v podtématu „Z pohádky do pohádky“. Připravte dětem do MŠ jednoduchou masku. V tomto tématu si budeme povídat o tom, kdo je v pohádkách hodný, kdo zlý. Přečteme si i převyprávíme klasické české pohádky, pojmenujeme jejich hrdiny a pokusíme jejich jména vytleskat (rozložit na slabiky). Čeká nás také jednoduchá dramatizace.

  

Důležité

Prosíme rodiče o nahlašování důvodu nepřítomnosti dětí a upozorňujeme na povinnost nahlašovat nařízené karantény při onemocnění Covid 19. Pozitivní PCR na Covid 19 jsme povinni evidovat ve školní matrice (mimo jiné taky i z důvodu následné ochranné lhůty 180 dní).

Bohužel, že se objevilo kromě respiračních viróz i onemocnění rota viry jsme se dozvěděli až po roznesení bacilu po MŠ, včetně personálu.

Stále platí, že v případě jakéhokoliv onemocnění by mělo dítě nastoupit do kolektivu nejdříve dva až tři dny po vymizení příznaků, aby se vyloučil případný přenos a dítě mělo prostor pro rekonvalescenci.

Děkujeme za Vaši ohleduplnost vůči ostatním.

  

Písnička – Karkulka

Šla Karkulka černým lesem, číhal na ni vlk,

olizoval mlsně vousy, natahoval krk.

Co to neseš Karkuličko, v pěkném košíčku?

Kuřátka a bábovičku pro svou babičku.

 

PH – Průlet mezi meteority

(vyhýbání se se předmětům, chůze, běh v zástupu)

 

Báseň – Písnička pro Zemi

Chtěl bych zpívat píseň Zemi,

je nejhezčí mezi všemi.

Slunce osm planet má,

na jediné žít se dá.