Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-unorbrezen-2022  •  Vydáno: 27.2.2022 19:00  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - únor/březen 2022

Přestože je únor velmi krátký měsíc, stihli jsme si u Myšek užít spoustu her a zábavy. Sněhové nadílky jsme se nedočkali, zato větrného počasí si užili až dost.

V rámci tematické části „Země a Vesmír“ jsme si s dětmi zopakovali základní poznatky o sluneční soustavě, vesmíru, Slunci, Měsíci a planetě Zemi. Děti velice citlivě a nápaditě reagovaly na to, jak můžeme naši Zemi chránit a co všechno pro ni můžeme sami udělat. Prohlíželi jsme si atlasy světa. Zjišťovali, jaké máme kontinenty, kdo na nich žije, jaké jsou odlišnosti a jaké věci máme společné. Nejvíce děti zaujaly stavby vesmírných raket a těles z rozličných materiálů např. z molitanek, magnetů, dřevěných kostek, plastu, ale také i z papíru, jak jste mohli vidět na nástěnce v šatně. Také jsme potrénovali zrakovou percepci (představivost) a to spojováním určeného tvaru s jeho stínem. Nechyběly ani pohybové hry: „Na planety „a „Zpátky do rakety“.

 V tematické části „Každý něco dělá“ jsme si vyprávěli o různých profesích, koníčcích a zájmech, hráli námětové hry např. na prodavače, učitele, lékaře, kadeřníka, kuchaře…. Pro děti bylo často velmi obtížné pojmenovat pracovní činnost svých rodičů, neboť ubylo jasně definovaných povolání, pod kterými si děti mohou jednoduše představit, čím se vlastně rodiče v zaměstnání zabývají. Velice častá odpověď zpočátku byla: pracuje na počítači Usmívající se. Děti kreslily, čím chtějí být až vyrostou a vybarvovaly omalovánku s povoláním. Pomocí barevných knoflíků jsme si potrénovali matematické představy. Většina starších dětí, ale i některé mladší se dobře orientují v číselné řadě, ovládají pojmy více/méně, menší/ větší...

Další a velmi oblíbená tematická část byla „Z pohádky do pohádky“ vydali jsme se do kouzelného světa pohádek. Povídali jsme si o našich oblíbených pohádkách a pohádkových postavách zahráli pohybovou hru „Na vlka“. Rozvíjeli zejména řečové dovednosti, ale i dramatické a zkusili si při této příležitosti zahrát pohádku „O veliké řepě“. Všechny děti se na chvíli proměnily v divadelní herce a moc si to užily. Trochu nás však zamrzelo, že si pouze dvě děti přinesly do školky svou nejoblíbenější pohádkovou knížku. Nechyběly ani výtvarné činnosti např. ozdobit střevíček pro Popelku. Zacvičili jsme si se stuhou, vystřihovali a lepili pohádku o Červené Karkulce (řadili kartičky, jak jde děj správně za sebou pomocí demonstračních obrázků) a tím trénovali časovou souslednost. Na den sv. Valentýna jsme si vysvětlili význam tohoto svátku a vybarvili přáníčko pro ty, které máme rády. Také vyzdobili šatnu srdíčkovými spirálami.

Snad úplně nejvíce jsme si užili tradiční „Karneval“.  Všechny masky byly opravdu moc krásné. Na děti čekala pestrá přehlídka karnevalových kostýmů, společné focení, občerstvení, soutěže a společná diskotéka. Děkujeme všem rodičům za občerstvení, které dětem na karneval poskytli.

Poslední tematickou částí celého bloku bylo „Co děláme celý den a celý rok“ povídali jsme si o rozdílu mezi dnem a nocí. Získávali povědomí o časových pojmech a vztazích. I přesto, že si každý den říkáme, jaký je den, roční období a měsíc, tak s tím většina starších dětí bojuje.  Dále jsme popisovali situace podle obrázků např. co děláme každé ráno, v poledne, odpoledne a večer. Starší děti pak pracovali na časové posloupnosti s názvem „Jak holky/kluci rostou“ při které jsme se všichni hodně nasmáli. Mladší děti vybarvovaly omalovánku k tomuto tématu a nechyběla ani pohybová hra „Na den a noc“. Velice se jim líbila ukázka dne a noci pomocí baterky a globusu.

Také se na nás přišla podívat klinická logopedka Mgr. Daniela Palodová, které jsme ukázali, jak dobře máme ohebný jazýček.

Z epidemiologických důvodů bylo zrušeno divadlo a je přesunuto na konec měsíce května.

Na druhé pololetí prosíme rodiče přinést 2x krabicové kapesníky. Předem děkujeme.

 

Fotografie za únor najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V březnu nás čeká nový tematický blok: “Jaro je tu, má zelená křidélka“

První jeho tematickou častí bude: „Jaro v trávě a na zahradě“. Budeme pozorovat změny v přírodě a sílu jarního sluníčka, které pomalu a jistě změní barvu přírody na zelenou. Budeme hledat a pojmenovávat jarní kytičky a rozkvétající stromy i probouzející se hmyz na naší zahrádce nebo školním hřišti.

Od 7. 3. do 11. 3. nás čekají jarní prázdniny v omezeném provozu. Pro přihlášené děti bude otevřena třída „Ježek“. Další informace budou na dveřích v šatně. Budeme se těšit na divadlo s názvem „Červená Karkulka“

Koncem měsíce si užijeme tradiční odemykání zahrady se společnou jarní říkankou. Také na nás čekají dva nové herní prvky (domečky) na zahradě a spousta nových hraček určených na zahradu a pískoviště. Moc děkujeme Klubu rodičů za pořízení a za zakotvení těchto herních prvků.

 

                  Hezké předjarní a jarní dny přejí

                   Vaše paní učitelky Jana a Mirka

 

 

Pranostika:

„Březnové slunce má krátké ruce“

 

Rozpočítadlo:

U potoka roste kvítí, říkají mu petrklíč,

na koho to slovo padne, ten musí jít z kola pryč!

 

Básnička: Březen

Když se březen vydaří

je to krásné předjaří.                 

Když se projdeš trochu venku,                  

hned narazíš na sněženku.                 

 

Ptáci si už zpívají,                 

příchod jara vítají.                 

Už aby tu jaro bylo,                  

sluníčko nás potěšilo.                   

 

Písnička: Běžela ovečka

Běžela ovečka hore do kopečka

a za ní beránek žalovat, na zámek.

Nežaluj beránku, na svojí galánku,

ona ti uvije, věnec z rozmarýnku.

 

Pohybové hry:

„Zlatá brána“, „Na barevné kytičky“