Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/zajici-unorbrezen  •  Vydáno: 27.2.2022 19:01  •  Autor: Jana Vrbová

Zajíci - únor/březen 2022

V měsíci únoru jsme se ve třídě Zajíčků věnovali tématu „Objevujeme svět kolem nás“. V první části jsme si povídali o povolání. Pomocí námětových her si vyzkoušeli různé profese a koníčky – prodavač, kuchař, lékař, hasič, zahradník. Pomocí obrázků na házecí kostce jsme určovali, co všechno potřebují k výkonu svého povolání. V rámci relaxace po cvičení jsme si zahráli na rehabilitační pracovníky a pokusili se kamaráda namasírovat měkkým míčkem. Při hře na švadlenky (šití knoflíků) na návrháře (tvoříme oblečení) a na architekty (lepení domu) jsme si i prakticky vyzkoušeli tyto profese.

V dalším měsíci jsme si povídali o čase. Pokusili jsme si sestavit obrázkový plán „Co děláme ráno a co večer“. Pojmenovali dny v týdnu a rozdělili je na pracovní dny a víkend a zkusili je pomocí tleskání rozložit na slabiky.

Pomocí demonstračních obrázků jsme objevovali roční období i měsíce v roce. Oslavili svátek sv. Valentýna, který se každý rok opakuje, a také vyrobili srdíčko pro ty, které máme rádi.

V tématu „Z pohádky do pohádky“ jsme prožili karnevalové veselí a povídali si o „Masopustu“. Vyrobili si jednoduchou masku.

Po přečtení pohádky „O koblížkovi“ jsme si rozebrali příběh a pomocí obrázkových karet starší děti sestavili posloupnost děje a ve dvojících hledali na dvou obrázkách rozdíly.  Mladší děti sestavily obrázek podle předlohy – puzzle. Společně jsme umístili dva velké obrázky s chaloupkou a lesem na magnetickou tabuli a do prostředí umisťovali postavy. Nakonec jsme si zahráli divadlo, kde jsme si rozdělili role. Děti byly úžasné, jako profesionální herci a herečky. Po zhlédnutí pohádky „O červené karkulce“ na interaktivní tabuli jsme si ji též zahráli a zazpívali si písničku. Pohádky máme všichni rádi, známe jich spoustu, ale každý má svoji nejoblíbenější. Tu se nám, kdo chtěl, pokusil převyprávět.

Pojmenovali jsme velké množství pohádkových postav (reálné i vymyšlené) a dvojic, které k sobě patří (Jeníček-Mařenka, Máša-medvěd, Bob-Bobek…). Rozhodovali jsme o tom, kdo je v pohádkách hodný, kdo zlý a jestli opravdu vždy zvítězí dobro nad zlem.

Pokusili jsme se svou oblíbenou pohádkovou bytost nejen popsat (jaká je), ale i nakreslit na kouzelné pozadí. To jsme vytvořili obtiskem barvy na houbičce. Také jsme zjistili, že v pohádce nemusí vystupovat jen člověk, ale hlavním hrdinou může být i mašinka, hrnek, koblížek, liška, prasátka a jiné věci nebo zvířátka.

Koncem měsíce jsme otevřeli téma „Země a vesmír“, ale tomu se budeme věnovat i v březnu.

Fotografie za únor najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

Od 7. března – 11. března 2022 nás čekají jarní prázdniny, doufáme, že si je užijete v pohodě a se spoustou sluníčka.

A potom si i my ve školce budeme povídat o jaru. Čeká nás téma „Jaro je tu, má zelená křidélka“. Zaměříme se na pozorování změn v přírodě, pojmenujeme rostlinky´, co nám na zahradě vykvetou (kočičky, sněženky, krokusy, sedmikrásky) a pokusíme se je výtvarně zpracovat.

Vyndáme z úkrytu míče a protrénujeme na zahradě házení a chytání, ale i hod na cíl, kopanou i jiné míčové hry.

Zahrajeme si hru na procvičení sluchu „Poznej písničku“ (Travička zelená, Holka modrooká…).

S demonstračními obrázky si zahrajeme na „Babku kořenářku“ – pojmenujeme léčivé, ale i nebezpečné rostliny.

Založíme pokus „Vypěstování řeřichy“, každý den ji budeme zalévat a pozorovat jak roste. Už se těšíme, až si ji dáme do polévky nebo na chleba s máslem.

 

Básnička – Jaro, vstávej!

Jaro, vstávej, už je čas,

slunce přiveď mezi nás!

Ať nás hřeje, ať nám svítí,

bude vonět jarní kvítí.

 

PH – Jaro vstávej – (naučit se rozpočítadlo, poznávat květiny a dodržovat pravidla hry)

 

Písnička – Na jaře

Na jaře, na jaře, čáp jede v kočáře,

hej hopy, hej hopy, hej hopy hop!

Čáp veze sluníčko, točí se kolečko,

hej hopy, hej hopy, hej hopy hop!