Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-brezenduben-2022  •  Vydáno: 30.3.2022 11:28  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky - březen/duben 2022

Na začátku března jsme otevřeli nový integrovaný blok „Jaro je tu, má zelená křidélka“. V prvním týdnu jsme se dočkali ještě poslední sněhové nadílky a pak už jsme se mohli věnovat tématu „Jaro v trávě a na zahradě“. Zopakovali jsme si, jaké známe jarní kytičky a poznali jsme i některé nové. Šatnu jsme si vyzdobili krásnými sněženkami, složenými z papíru (origami) i vymodelovanými z modelíny. Na zahradě jsme si natrhali kočičky, které jsme si zároveň namalovali (za použití temperových barev, štětce a vlastního prstu), hledali jsme další nové rozkvetlé květinky, které už známe z encyklopedií a demonstračních obrázků (a našli jsme jich dost, zkuste se dětí zeptat, co nám všechno ve školce na zahradě roste). Oslavili jsme světový den vody, pustili jsme si poučné výukové video o koloběhu vody, přemýšleli jsme, k čemu všemu vodu používáme a uvědomili jsme si, jak je pro nás voda důležitá. Samozřejmě jsme si slíbili, že s vodou budeme šetřit, a tak se snažíme např. při mydlení rukou vypínat kohoutek a nenechat zbytečně odtékat čistou vodu do odpadu. Vypracovali jsme také několik jarních pracovních listů a ozdobili okna barevnými tulipány. Zahráli jsme si několik zábavných pohybových her. Užili jsme si divadlo „O Červené Karkulce“ a také jsme oslavili několikery narozeniny našich kamarádů. V pondělí 21. března jsme kouzelným klíčem odemkli zahradu ze zimního spánku a teď už ji můžeme naplno využívat, včetně všech zahradních prvků a pískovišť s novými hračkami.

Snažíme se děti trénovat v trpělivosti a snaze dokončit zadaný úkol. Některé 5ti leté děti se cítí „brzy unavené“ a mají problém činnost dokončit. Naopak chválíme mladší 3-4 leté děti, které se chtějí účastnit činností pro věkově starší skupinu, projevují velký zájem a snahu a někdy starší děti svou šikovností a trpělivostí dokonce „předběhnou“. Starší děti naopak mladším pomáhají se sebeobsluhou a starají se o ně jako starší zodpovědní sourozenci.

Druhé poloviny března se týkalo pár omezení a slučování tříd z důvodu několikanásobného onemocnění pedagogického i provozního personálu. Všichni děláme vše proto, abychom udrželi ve školce běžný provoz a děkujeme za spolupráci ze strany rodičů. Zároveň Vás žádáme, nechávejte nemocné děti řádně vystonat doma a vracejte je do školky až budou pár dní úplně bez příznaků nemoci. Aktuálně nám řádí ve školce neštovice, rozjely se vysoké teploty a silné zažívací problémy, rýmy, kašle, potvrzený máme stále i Covid. Každý týden posíláme domů několik dětí s horečkou, zvracením, průjmem, či respiračními chorobami. S jarem nám tak do školky přibylo mnoho různých bacilů, ohrožujících nedoléčené děti i personál. Snad se jich s přibývajícími teplými dny rychle zbavíme.

Fotografie za březen najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

V dubnu budeme pokračovat ve stejném integrovaném bloku se dvěma novými tématy: „Svátky jara – Velikonoce“ a „K čemu jsou hnízda a pelíšky“. Velikonočně si vyzdobíme šatnu, samozřejmě si nabarvíme i vajíčka. Pokusíme se naučit se velikonoční koledu a novou jarní písničku. Povíme si o zvycích a budeme porovnávat, jak se slaví Velikonoce u nás a jak v jinde na světě.

Pojmenujeme si běžná domácí zvířata a zopakujeme si názvy mláďat. Zavzpomínáme, kteří ptáčci odletěli na podzim do letních krajin a budeme pozorovat jejich návrat zpět. Povíme se také o jarní ochraně hnízdících ptáků a celkově si budeme rozvíjet kladný vztah k přírodě.

5. až 6. dubna se konají zápisy do základních škol (týká se předškoláků), v ZŠ K Sídlišti probíhají zápisy v čase 14 – 19 hodin.

Ve středu 13. dubna odpoledne se koná „Zvykání na školku“ pro nové zájemce o docházku do naší školky od dalšího školního roku.

Ve čtvrtek 14. dubna nás čeká omezený provoz z důvodu velikonočních prázdnin, v případě zájmu o docházku zapište prosíme dítě do seznamu na dveřích v šatně. Od pátku 15. dubna do pondělí 18. dubna si pak všichni užijí velikonoční svátky.

26. dubna nás navštíví „sokolník Ondra“ a jeho opeření kamarádi (dravci a sovy). Dopoledne na zahradě se od něj dozvíme více o životě těchto dravých ptáků, uvidíme co dokáží a možná si některé i pohladíme.

V předvečer Filipojakubské noci, resp. v pátek 29. dubna dopoledne si ve školce oslavíme „pálení čarodejnic“. Děti mohou přijít v kostýmech čarodějů i čarodějnic. Budeme se muset obejít bez ohně, ale zato si všichni donesou dobrou náladu Usmívající se. Mohou i drobné dobroty na občerstvení.

Ještě v průběhu dubna nás čeká preventivní program Městské policie. Děti se především seznámí se zásadami bezpečného chování, zopakují si zásady bezpečného přecházení přes vozovku, zjistí, jak se chovat při styku s neznámými lidmi, jak se zachovat, když se ztratí a podobně. Termín této akce upřesníme na nástěnce v šatně.

Prosíme rodiče o dostatek náhradního oblečení pro děti i v teplejším počasí, jelikož děti tráví dopoledne na pískovišti, je třeba, aby se měly do čeho převléct.

 

 

Vážení rodiče, milé děti, přejeme Vám hezké jaro a krásné prožití velikonočních svátků!

Vaše paní učitelky Jana a Mirka

  

Písnička: Proč

Proč kopřiva pálí, proč se lenoch válí?

Proč, proč, proč, pro slepičí kvoč.

Proč jsou v sýru díry, proč maj raci kníry?

Proč, proč, proč? Pro slepičí kvoč.

Proč má zebra proužky, proč má škola zkoušky?

Proč, proč proč? Pro slepičí kvoč.

 

Básnička: Jarní

Sluníčko dnes krásně hřeje,

mamku, taťku, mě i tebe.

Slavíme dnes jarní svátky,

vejce dáme do ošatky.

V pondělí k nám přijdou kluci

s pomlázkami pro kraslici.

 

Velikonoční koleda:

Hody, hody doprovody, já jsem malý zajíček,
utíkal jsem podle vody, nesl košík vajíček.

Potkala mě koroptvička, chtěla jedno červené,

že mi dá lán jetelíčka a já říkal: Ne, ne, ne.

Na remízku mezi poli, mám já strýčka králíčka,
tomu nosím každým rokem, malovaná vajíčka.

 

Pohybové hry:

„Zlatá brána“, „Na barevné kytičky“, "Zajíček ve své jamce" a další.