Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-dubenkveten-2022  •  Vydáno: 1.5.2022 21:26  •  Autor: Jana Vrbová

Myšky duben/květen 2022

Duben jsme zahájili Aprílem se spoustou žertíků. Vysvětlili jsme si jaký humor je vhodný a jaký nevhodný a co to znamená, když se řekne aprílové počasí.

Připravovali se na velikonoční svátky. S dětmi si povídali o velikonočních zvycích a tradicích. Žlutá kuřátka nám rozzářila naši šatnu a nechybělo ani barvení vajíček, sázení osení, o které jsme se každodenně pečlivě starali a čekali, až se nám květináček zazelená a odneseme si ho domů. Naučili jsme se velikonoční koledu a zahráli spoustu her k tomuto tématu. Nechyběli ani pracovní listy, didaktické a smyslové hry.

 Z velikonočních prázdnin se děti vrátily s novými zážitky, o které se s ostatními chtěly krátkým vyprávěním podělit a někdo nám přinesl i na ukázku svoji pomlázku.

Po Velikonocích nás čekalo poslední podtéma: „Domácí zvířata a jejich mláďata“. Naším cílem bylo podle obrázků upevnit si znalosti zvířat, a hlavně jejich mláďat, správně je pojmenovat, přiřadit správné mláďátko a seznámit se s podmínkami jejich života.  Pojmenovávání mláďátek k daným zvířátkům nám ještě dělá docela problémy. Proto prosíme, pokud budete mít volnou chvilku trénujte s dětmi zvířátka a jejich mláďátka.

Hráli jsme pohybové hry, vzpomínali, v jakých pohádkách vystupují různá zvířátka, pomocí říkanky se naučili kreslit prasátko, což se nám dost povedlo Usmívající se.

Také jsme popřáli a zazpívali několika dětem k narozeninám a svátkům.

22. dubna má svátek Evženie, ale také naše Země. Povídali jsme si o naší planetě Zemi, co znamenají její hlavní dvě barvy (modrá a zelená), kdo všechno na naší planetě žije, co na ní roste a jakým způsobem se o ni starat a chránit ji. Nakonec si děti si vybarvily čelenky a odnesly domů.

26. dubna v úterý dopoledne na naši zahradu zavítal sokolník Ondra se svými dravci a nechyběly ani sovy. Při výkladu se děti dozvěděly, jak se každý z nich jmenuje, kde žije a čím se živí. Dravci byli předvedeni v letu nebo při lovu. Kdo měl zájem, tak si mohl některého dravce či sovu i pohladit. Někteří odvážlivci si také vyzkoušeli přílet těchto ptáků na ruku. Za vzorné chování jsme dostali omalovánku.

Předposlední dubnový den se konečně po delší době konal oblíbený „Čarodějnický slet“. Děti se převlékly za čarodějnice, čaroděje, zatančily si a zasoutěžily, panovala prima nálada a už teď se těšíme na další čarodějnický slet.

Fotografie za duben, včetně přehlídky dravců a čarodejnické zábavy najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Začátek května budeme prožívat ve znamení blížícího se svátku MAMINEK. Pomůžeme dětem uvědomit si a plně prožívat své city k mamince, rozvíjet komunikativní i tvořivé dovednosti, umět pojmenovat činnosti, které maminka dovede a také si je třeba vyzkoušet.

Připravíme si básničku pro maminky s malým dárečkem

 

Čeká nás další tematický celek v tomto školním roce: „Vím, kam patřím“, který bude rozdělen do tří podtémat:

1)    Moje rodina - kde si budeme povídat o rodině, jejich členech a vzájemných vztazích. Děti si mohou přinést rodinné fotografie na ukázku.

 

2)    Tady jsem doma - upevníme si znalosti o účelu jednotlivých místností v

            bytě (domě). Se staršími dětmi budeme procvičovat adresu, kde děti

            bydlí. Děti si mohou přinést svou oblíbenou hračku z domova.

 

3)    Praha, město, kde žiji - budeme porovnávat město a vesnici. Povídat si o

            Praze (historie, památky, doprava, kultura).  Děti si mohou přinést

            obrázky, fotky nebo pohledy města Prahy.

 

A co nás ještě čeká?

3. května je pro všechny třídy připraven „Preventivní program městské policie“

4. května nás navštíví divadlo s „Námořnickou pohádkou“

9. května dopoledne proběhne letní focení třídy i jednotlivců

30. května se uskuteční přeložené divadélko z února - „O zeleném panáčkovi, aneb jak se dostal na semafor“

 

Přejeme Vám krásné květnové dny

 Vaše paní učitelky Jana a Mirka

 

 

Básnička: Co ta očka vidí


Co ta očka vidí, (rozhlížíme se kolem sebe, ruku máme nad obočím)

vidí, vidí lidi. (vzájemně na sebe ukazujeme)
Tátu, mámu, holčičku, (počítáme na jedné ruce)
kluka, dědu, babičku. (počítáme na druhé ruce)
Spolu bydlí v domečku (obejmeme svoje tělo)
na zeleném kopečku. (kreslíme kopeček)

  

Písnička: Maličká su

Maličká su, husy pasu,
tancovala bych já, až se třasu,
tancovala bych já, až se třasu.
Třeba su já malušenká,
přece mě má ráda má maměnka,
přece mě má ráda má maměnka.

  

Rozpočítadlo:

Plave mýdlo po Vltavě

jakou barvu asi má? (Kdo je vybrán, řekne barvu a s tou se pak rozpočítává dle písmen např.  č-e-r-v-e-n-á)

 

Pohybové hry

„Na domečky“
„Kdo ke komu patří“

„Čáp ztratil čepičku“