Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/jezci-dubenkveten-2022  •  Vydáno: 1.5.2022 21:45  •  Autor: Jana Vrbová

Ježci - duben/květen 2022

Začátkem měsíce dubna jsme si povídali na téma „K čemu jsou hnízda a pelíšky“. Seznámili jsme se s ptáčky, kteří k nám přilétají z teplých krajin. Ukázali jsme si obrázky zvířátek, přiřazovali jsme je podle místa, kde žijí. Řekli jsme si, které zvířátka žijí v lese, na poli, na louce, apod. Děti zároveň vzpomínaly, jestli už takové zvířátko někdy viděly a kde. Pomocí hry „čaroděj“ jsme napodobovali různá zvířátka – žabí skoky, chůzi čápa, pejska, koníka… Také jsme se učili poznávat rostliny a stromy, pomocí výukových obrázků. V polovině dubna nás čekalo druhé téma „Svátky jara – Velikonoce“. Dětem se moc povedlo velikonoční kuřátko, které si odnesly domů pro rodiče. Vyráběly jsme také velikonoční vajíčko z papíru a zajíčka. Naučili jsme se několik velikonočních říkanek a vysvětlili jsme si, proč Velikonoce slavíme a jaké zvyky a tradice dodržujeme.

Naše předškoláky čekal začátkem měsíce dubna zápis do ZŠ. Procvičovali jsme společně vše potřebné, aby byly děti na zápis dobře připravení. Průběžně opakujeme a procvičujeme:

Jaké akce jsme si v dubnu užili?

- 22.dubna proběhl v dopoledním programu “Den Země“. V komunikačním kroužku jsme si připomněli, proč je potřeba chránit přírodu a prostředí, ve kterém žijeme. Děti se dozvěděly něco o třídění odpadu – popisovali jsme i pomocí obrázků, co do kterého kontejneru patří za odpad a kterou mají kontejnery barvu.

- 26.dubna nás navštívil pan sokolník a jeho kamarádi dravci. Děti se dozvěděly moc zajímavých informací, mohly si některé dravce i pohladit a přivolat na rukavici.

- 29.dubna jsme si užili „čarodějnické“ dopoledne. Pro děti byl připraven program plný her a soutěží. Děkujeme všem rodičům, za nachystané krásné čarodějnické kostýmy. Děti program moc bavil, odnesly si také malou odměnu za splněné úkoly.

Fotografie za měsíc duben najdete ve fotogalerii zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

Na co se můžeme těšit v květnu?

Čeká nás další zajímavý tematický celek „Vím, kam patřím“. Budeme si povídat o rodině, domově a městě, ve kterém žijeme. Vysvětlíme si význam rodiny, budeme si prohlížet rodinné fotografie, namalujeme si obrázky našich rodičů a sourozenců. Přiblížíme si pravidla vzájemného soužití a zaměříme se i na hudebně-pohybové aktivity.

-          3.5. v dopoledních hodinách proběhne preventivní program Městské policie (přeložený z dubna)

-          4.5. nás navštíví divadélko s „Námořnickou pohádkou“

-          9. a 10.5. proběhne letní focení dětí (celých tříd i jednotlivců)

-          30.5. k nám zavítá divadélko s pohádkou „O zeleném panáčkovi, aneb jak se dostal na semafor“

Děkujeme Vám za spolupráci a přejeme klidné a pohodové sluneční dny.

S pozdravem učitelky Ježečků - Eva Folková a Hana Řeháčková

 

Básnička: Kytička

Malá cibulka pod zemí,

že hezká kytka je, dobře ví.

Na jaře při prvním sluníčku,

vystrčí ven svoji hlavičku.

Pak stačí malá chvilička

a venku je celá kytička.

 

Básnička s pohybem: Slunce

Vyšlo slunce, zasvítilo,

na nebi se otočilo.

Každá kytka maličká,

radost má ze sluníčka.

Ke slunci se naklání,

listy z hlíny vyhání.

 

Říkanka: Kouzelná návštěva

Na návštěvu dnes přiletí,

čarodějka na koštěti.

Ani trochu strach nemáme,

pěkně ji tu přivítáme.

Překvapení pro ni máme,

obraz jako dar ji dáme.

K tomu pěkně pozdravíme,

a co dál? To uvidíme.