Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/terminy-akci/mysky-kvetencerven-2022  •  Vydáno: 31.5.2022 14:13  •  Autor: Hana Řeháčková

Myšky - květen/červen 2022

„Už je tady květen, ozdobil se květem“…, touto krásnou pranostikou jsme přivítali předposlední měsíc letošního školního roku. V květnu jsme si užili skoro letní, ale i „aprílové“ počasí, každopádně pobyt na zahradě si každý den užíváme plnými doušky. Hned na začátku května za námi navíc přijely dvě policistky. V rámci prevence pro děti předškolního věku s námi pohovořily o zásadách bezpečného chování při různých situacích. Ukázaly nám, co všechno ke své práci potřebuji a nechaly nás nahlédnout do policejního vozu, a dokonce pustit různé zvuky policejních houkaček. Hned druhý den jsme si užili velkou legraci při divadélku a „Námořnické pohádce“ Ještě jednou během května, tentokrát až předposlední květnový den za námi přijelo další divadélko se vzdělávací pohádkou „O zeleném panáčkovi, aneb jak se dostal na semafor“. V květnu nás čekal oblíbený integrovaný blok „Vím, kam patřím“. Oblíbený proto, že hned na začátku května slavíme svátek maminek, a tak jsme celý první týden s plným zaujetím věnovali výrobě dárku pro maminku. Snad se všem maminkám líbil Usmívající se. V rámci tématu „Moje rodina“ jsme si pověděli o členech naší rodiny, přemýšleli, jak se naše maminka vůbec jmenuje (některé děti si vůbec ale vůbec nemohly vzpomenout Usmívající se), nezapomněli jsme na sourozence, babičky, dědečky a vzdálenější příbuzné. Oblíbená byla také u dětí hra na rodinu. Bohužel ale tentokrát nikdo z domova nepřinesl žádné rodinné fotografie, aby se mohl pochlubit kamarádům. Pokud nepočítáme pohled od Jarouška, který strávil velkou část května v Itálii a poslal nám krásný pohled s fotkami sebe i dalších členů své rodiny – děkujeme! Během dalšího krásného tématu „Praha, město kde žiji“ jsme si pustili výukové video, prohlédli jsme si nejznámější pražské památky, vzpomínali jsme, které jsme navštívili a dobře je známe a o kterých jsme třeba vůbec nevěděli. Stavěli jsme z kostek Pražský hrad a z molitánků Karlův most. Řekli jsme si něco o historii města a zkusili jsme si zahrát na architekty a tuší dokreslit chybějící část Karlova mostu (starší děti). Mladší děti pak vodovkami pečlivě vymalovaly omalovánku Prahy, nebo jezdeckou sochu krále Václava z Václavského náměstí (pro starší děti byla tato činnost dobrovolná, ale přidaly se všichni). Také jsme si pustili skladbu Vltava od Bedřicha Smetany a se zavřenýma očima jsme si představovali, kudy naše nejznámější řeka protéká a jak postupně sílí.  V posledním přelomovém květno-červnovém týdnu si ještě nenecháme ujít téma „Tady jsem doma“, kdy znovu potrénujeme svoji adresu (pár starších dětí už si ji pamatuje – chválíme!), povíme si o tom, jak bydlíme, jak se jmenují jednotlivé místnosti u nás doma a k čemu který prostor používáme. Také si vysvětlíme rozdíl mezi městem a vesnicí a nezapomeneme na především u chlapců oblíbené dopravní prostředky.

Na fotky z května můžete podívat zde: https://mskp.rajce.idnes.cz/

 

 V červnu nás čeká poslední už skoro letní integrovaný blok: „Léto je tu, hurá na prázdniny!“ s tématy „Co vidí slunce z oblohy“ a „Jedeme na prázdniny“. Budeme si užívat letních her při pobytu na zahradě a když počasí dovolí, vyzkoušíme po roce i mlhoviště. Povíme si o našich prázdninových plánech, na jaké cesty a výlety se chystáme s rodinou. Budeme také cestovat „prstem po mapě“, povíme si o cizích zemích a jiných kulturách, které můžeme navštívit. V červnu nás také čeká spousta akcí. Ve středu prvního června oslavíme mezinárodní den dětí v indiánském duchu. Do školky za námi přijedou „opravdoví indiáni“, kteří nás naučí spoustu důležitých nezbytností pro přežití v divočině Usmívající se. Možná nechají ty odvážnější děti projet se na jejich koních. Děti mohou v případě zájmu přijít oblečeny jako indiáni (není povinné). Ve čtvrtek druhého června se za námi chystají studentky ze Střední odborné školy služeb Kavčí hory, které si pro děti připravily velmi zajímavý a poučný program o zdravém životním stylu. Středa 15. června je velmi důležitý den pro naše předškoláky, kteří v září nastoupí do prvních tříd základních škol. Než opustí řady předškoláčků a stanou se z nich školáčci, slavnostně se s nimi rozloučíme (od 15 hod). Pro všechny ostatní děti je pak stejný den připraveno rozloučení se školním rokem, které začne hned po opuštění školní branky a skončí u Bistra v parku Kavčí hory, kde se doufejme všichni mezi 16 a 17 hodinou sejdeme Usmívající se. Za organizaci děkujeme Klubu rodičů. Poslední letošní akce pak ještě čeká předškoláky ve čtvrtek 23. června na dopravním hřišti u ZŠ Plamínkové.

 

Milé děti, vážení rodiče, přejeme vám všem krásný slunečný červen!

Vaše paní učitelky Mirka a Jana

 

 

Hra: Všechno lítá, co peří má

Posadíme se do kroužku a vybereme jedno dítě jako vypravěče. Vypravěč říká: „Všechno lítá, co peří má.“ Pak si vybere nějaký předmět či zvíře a pokračuje: „XX lítá.“ Pokud je to zvíře či předmět, který samo o sobě opravdu dovede lítat (např. pták, letadlo, drak apod.) ostatní děti zvednou ruce do výše. Pokud řekne předmět či zvíře, který létat nedovede, ostatní děti zůstanou sedět s rukama dolů. Tempo vyprávění se s postupem hry zrychluje. To dítě, které se splete a na předmět, který nelétá, zvedne ruce, vypadá z kola. Vítězem je dítě, které jako jediné zůstává ve hře.

 

Říkanka pro pět prstů: Výletníci

Vydalo se na výlet, trpaslíčků malých pět.

První panáček sednul na vláček,

druhý vyplul lodí,

třetí vzducholodí,

čtvrtý odjel autobusem

a ten malý chudinka, musel běžek klusem.

 

Básnička s pohybem: Čmelák

Čmelák hraje na basu,                  (napodobujeme hru na basu)

ve stoje i v kleče.                            (stoj a dlaněmi poplácáme kolena)

Svlékl se až do pasu,                     (předvedeme svléknutí trička a v předklonu se dlaněmi dotkneme země)

pot mu z čela teče.                        (setřeme „pot“ z čela střídavě levou a pravou rukou)

Do trávy se překotil,                      (turecký sed)

pod kytičku stinnou,                     (rukama utvoříme stříšku na hlavou, kolébáme tělem)

košilku si propotil,                         (ovíváme se rukama)

a už nemá jinou.                            (zkřížíme ruce na prsou)

 

Písnička: Beruško půjč mi jednu tečku

Můžete trénovat podle videa zde: https://www.youtube.com/watch?v=Lr5nRhcQLkk

Refrén:

Beruško půjč mi jednu tečku,
třeba tu co máš na zadečku.
Musím jí napsat za větou,
ať se mi slova nepletou.

1.sloka

Tulipán a tulipaní
celý den se sobě klaní
až se diví okolí,
že je záda nebolí.

Refrén: Beruško půjč mi jednu tečku…

 

Zkusíme i další sloky (pro šikovné děti)

 

2. sloka:

Sedí bubák na dubu,
který v lese stojí,
straší děti bububu
a pak se sám bojí.

Ref: Beruško půjč mi jednu tečku….

3. sloka:
Jezevčíci ti si hoví
vždyť jsou to psi salámoví.
podívej se mámo sama
je to salám s nožičkama.

Ref: Beruško půjč mi jednu tečku…

4. sloka:
Navštívíme dneska spolu

naši aprílovou školu
kde žáci s poškoláky v čele
zkouší pana učitele.
Když domů pětku přinese si
syn vytahá ho za pačesy
jestliže ovšem nemá pleš
všechno je pravda žádná lež..!!!

Ref: Beruško půjč mi jednu tečku…