Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/centrum-poradenskych-sluzeb-mate-problem/rizika-internetu-a-online-technologii-pro-deti  •  Vydáno: 5.1.2013 13:03  •  Autor: Jana Zelenková

Rizika internetu a online technologií pro děti

Největší riziko spočívá v nevhodném, nebezpečném či nezákonném obsahu a také v potenciálně patologické (chorobné, nezdravé) komunikaci a vztazích. Internet a komunikační nástroje jsou zneužívány pro tyto jevy: kyberšikana, happy slapping (cílem je fyzické napadení člověka, kdy to komplic nahrává a nahrávka je poté umístěna na internet), kybergrooming (chování uživatelů internetu s cílem vyvolat v dítěti důvěru a připravit ho na schůzku, kde je cílem oběť pohlavně zneužít; pachateli jsou většinou pedofilové), kyberstalking (opakované a stupňované obtěžování oběti zasíláním zpráv pomocí instant messengerů (ICQ), mobilu, chatu, atd.), zneužití soukromých informací např. pro již zmíněné jevy, dětská pornografie a manipulace s dětmi, porušování autorských práv a neoprávněné užívání cizího díla.

Desatero online bezpečnosti:
1. Nedůvěřovat neznámým lidem na internetu, zde se totiž může každý vydávat za někoho jiného.
2. Nikdy nikomu na internetu nesdělovat osobní informace, jako je celé jméno, adresa bydliště, telefonní číslo, navštěvovaná škola.
3. Děti do 15 let: nikdy nechodit na schůzku s člověkem známým pouze z internetu. Děti nad 15 let: nikdy nechodit o samotě na schůzku s člověkem známým pouze z internetu, vždy někoho informovat.
4. Zabezpečit profil na sociální síti pomocí soukromí tak, aby k osobním informacím nebo fotografiím měli přístup jen známí a prověření lidé.
5. Chránit si svá hesla k e-mailu a profilům na sociálních sítích.
6. Nikdy nikomu neposílat nebo nikde na internetu nezveřejňovat své příliš odvážné nebo intimní fotografie.
7. Na internetu se chovat s vědomím, že jednou zveřejněný soubor nebo text nelze nikdy spolehlivě smazat a může být použit jako prostředek vydírání či škodit jeho autorovi.
8. Vědomě vyvažovat čas strávený na internetu nebo hraním počítačových her s časem stráveným koníčky a osobním kontaktem s přáteli.
9. Nikoho při online komunikace neurážet, nenapadat, nikomu nevyhrožovat.
10. Nikoho bez jeho souhlasu nenatáčet kamerou v mobilním telefonu ani nefotografovat, vez výslovného svolení zobrazované osoby záznam nezveřejňovat.


Důležité informace a kontakty:

www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
www.horkalinka.cz
ohlaste@horkalinka.cz
info@saferinternet.cz