Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-3/clovek-a-telo-srdce-a-plice  •  Vydáno: 28.4.2008 15:01  •  Autor: Martin Vocílka

Člověk a tělo - srdce a plíce

Tento týden a ještě možná trochu déle věnujeme srdci a plicím.

Srdce

Děti přinesly o srdci mnoho zajímavého materiálu. Dozvěděly se, kde je srdce uložené, že má komory a předsíně, jak srdce funguje,jeho velikost, ale také o tom, co srdci prospívá a co mu škodí.
My už víme.....U dospělého člověka je srdce asi 12 cm dlouhé a 8-9 cm široké. Hmotnost srdce se liší podle pohlaví, u muže se pohybuje kolem 280-340 g, u žen kolem 230-280 gramů. Průměrné srdce udělá okolo 100 000 úderů každý den. Srdeční základna leží pod pátým až sedmým hrudním obratlem, hrot zasahuje do pátého mezižebří.

Plíce

Plíce, jak děti zjistily jsou dost složitým párovým orgánem. Šly na to ale velmi šikovně, napřed si plíce namalovaly podle obrázku z internetu a pak hledaly průdušky,průdušinky a jiné sklípky...a že ty plíce jich mají!! Teď už vědí, co vše patří do dýchací soustavy.
A víte, jak je to u ptáků??
Ptáci mají nejvýkonnější dýchací soustavu ze všech obratlovců. Vzduch vdechnutý nozdrami na zobáku proudí do plic průdušnicí a průduškami, které se v plicích rozvětvují. Jejich větve procházejí plícemi a vstupují do vzdušných vaků, kterých je 5 párů. Mají jemné blanité stěny rozvětvující se ve výběžky, které prostupují různými částmi těla včetně dutých kostí. V plicích zůstává jen část vdechnutého vzduchu, část prochází do vaků, odkud se při výdechu vrací do plic, kde probíhá výměna plynů. Je to zcela jiný mechanismus dýchání než u savců. Plíce jsou malé, přirostlé na strop hrudní dutiny a slouží pouze pro výměnu plynů. Objemově se mění jen málo. Mechaniku pohybu vzduchu zajišťuje svalovina trupu.